Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea

Alegerea lui Barack Obama în funcţia de preşedinte al Statelor Unite a fost salutată în toată lumea prin mesaje care fac referire deseori la termeni ca "schimbare" şi "speranţă", cuvinte-cheie ale campaniei candidatului democrat.

Urmărește
20 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea

Victoria lui Barack Obama, sinonimă cu "schimbarea", salutată în toată lumea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Liderul palestinian Mahmoud Abbas l-a felicitat, la rândul lui, pe democrat şi a pledat pentru "accelerarea eforturilor pentru obţinerea păcii" în Orientul Mijlociu, a declarat purtătorul său de cuvânt, Nabil Abu Rudeina.

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas i-a transmis lui Barack Obama să "înveţe lecţia erorilor" administraţiilor precedente, mai ales a lui George W. Bush, faţă de lumea arabo-musulmană.

"Respectăm alegerea cetăţenilor americani", a declarat rezervat ministrul irakian de Externe, Hoshyar Zebari.

"Nu ne gândim că va avea loc o schimbare bruscă a politicii, nici o retragere americană rapidă din Irak, pentru că o problemă importantă este în joc aici", a adăugat el.

Barack Obama a anunţat în campania sa că intenţionează să retragă la 16 luni de la preluarea atribuţiilor sale o mare parte din trupele americane din Irak.

În Kenya, ţară de origine a tatălui preşedintelui american ales, preşedintele Mwai Kibaki a decretat ziua joi zi de sărbătoare "pentru ca cetăţenii kenieni să celebreze realizarea istorică" a lui Barack Obama.

"Victoria senatorului Obama este şi victoria ţării noastre, datorită rădăcinilor sale kenyene", a declarat Kibaki.

Satul bunicii din partea tatălui lui Barack Obama, Kogelo, situat în vestul Kenyei, a primit cu bucurie alegerea senatorului de Illinois.

Preşedintele mexican Felipe Calderon l-a felicitat pe Barack Obama pentru "triumful său".

Potrivit preşedinţiei mexicane, Calderon are încredere în "demararea unei noi etape de progres în relaţia dintre cele două ţări".

Principalul aliat al Statelor Unite în America Latină, Columbia, i-a transmis felicitări lui Barack Obama şi a "reiterat dorinţa de a continua colaborarea pe teme comune", a anunţat Ministerul columbian de Externe.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici