- Home
- Externe
- (11.10.2022, 19:39)
- Iulian Moşneagu
Viktor Orbán spune că doar Donald Trump poate pune capăt războiului din Ucraina. Premierul Ungariei cere discuţii între SUA şi Rusia
Viktor Orbán, premierul ungar, a declarat că doar fostul preşedinte american Donald Trump ar putea pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce a cerut discuţii directe între SUA şi Rusia pentru stabilirea unei încetări a focului.
Urmărește
1883 afișări
În cadrul unei dezbateri la Berlin, Orbán a declarat că preşedintele american Joe Biden a mers "prea departe" când l-a numit pe preşedintele rus Vladimir Putin criminal de război şi a afirmat în martie că acesta "nu poate rămâne la putere".
"Ar fi foarte greu pentru Biden să facă pace", a spus Orbán. "Acest lucru va suna brutal, dar speranţa pentru pace poartă numele de Donald Trump".
Unele state UE, în special cele din ţările baltice şi din Europa de Est, au protestat faţă de relaţia strânsă a lui Orbán cu Putin. Deşi premierul a votat în mod constant alături de restul UE în privinţa sancţiunilor, el s-a abţinut să atace Rusia la fel de dur ca alţi lideri occidentali, informează Financial Times.
Orbán, care se afla la Berlin pentru discuţii cu Olaf Scholz, cancelarul german, a descris politica de sancţiuni a Comisiei Europene ca fiind "dezastruoasă", afirmând că acestea sunt puse în aplicare într-un mod care "dăunează intereselor europene".
El a spus că sancţiunile împotriva energiei ruseşti au dus la creşterea preţurilor la petrol şi gaze, sporind veniturile Kremlinului. "Dacă le-am fi implementat în mod corespunzător, preţurile nu ar fi fost atât de ridicate în acest moment", a spus el. "În chestiunea energiei, noi suntem pitici, iar ruşii sunt giganţi. Un pitic sancţionează un gigant şi suntem cu toţii uimiţi când piticul moare".
Orbán a respins sugestiile potrivit cărora ar fi fost mai mult de partea Rusiei în război decât de partea Ucrainei, afirmând că invazia Rusiei a fost un "act de agresiune" şi o încălcare clară a dreptului internaţional.
Dar a spus că comunitatea internaţională nu a reuşit să "izoleze" conflictul, aşa cum a reuşit să facă în 2014, când Rusia a invadat şi anexat Crimeea - o realizare pe care a atribuit-o abilităţilor politice ale fostului cancelar german Angela Merkel, descriind diplomaţia sa de atunci drept o "lovitură de maestru".
Întrebat dacă Merkel ar fi putut preveni războiul dintre Rusia şi Ucraina dacă încă ar fi fost cancelar, el a răspuns: "sigur".
Orbán a lăsat să se înţeleagă că SUA au devenit parte a războiului prin furnizarea de bani şi arme Kievului, iar războiul va continua atâta timp cât Ucraina va continua să primească sprijin american. Din acest motiv, acesta ar putea fi oprit doar prin negocieri directe între Rusia şi SUA, şi nu între Rusia şi Ucraina.
"Doar americanii pot pune capăt acestui război", a spus el.
Laudele sale la adresa lui Trump nu sunt noi. Orbán şi cei mai apropiaţi consilieri ai săi au dat de multe ori de înţeles că speră ca partidul republican să revină la putere.
"Politica americană ar putea fi foarte diferită foarte curând, iar pentru ei Ungaria este un model", a declarat Balázs Orbán, principalul consilier politic al premierului, într-un interviu recent. "Ungaria nu mai este un proscris al dreptei americane şi pariem pe o performanţă bună a acestora la alegerile intermediare şi în 2024", a declarat el pentru Financial Times.
În august, premierul ungar a ţinut un discurs la Conferinţa de acţiune politică conservatoare din Texas, cea mai influentă adunare a dreptei americane. În cadrul acestuia, Orbán a făcut apel la delegaţi să "ne unim forţele . . pentru că noi, ungurii, ştim cum să-i învingem pe duşmanii libertăţii pe câmpul de luptă politic".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Piaţa imobiliară sare în aer: Cartierul din Bucureşti unde preţurile au crescut în ianuarie cu 25.000 de euro faţă de anul trecut
Citește pe www.zf.ro: Cum alegem zona unde cumpărăm o locuinţă şi ce facilităţi importante trebuie să existe în proximitate
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Doc și soția lui s-au despărțit după Survivor de la Pro TV. Motivul: A atentat la Bianca Patrichi
CANCAN.RO
Desertul preferat al copiilor din comunism, care a reapărut în magazine. Se vinde cu 5 lei în Carrefour
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe