- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (09.05.2019, 00:00)
- Mircea Olteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ziua Europei 2019, marcată printr-un summit la Sibiu, într-un moment critic pentru UE
Ziua Europei, dedicată păcii şi unităţii europene, celebrată anual pe data de 9 mai, este marcată anul acesta prin summitul informal al Consiliului European de la Sibiu, ocazie cu care liderii europeni vor discuta despre viitorul Uniunii Europene.
Urmărește
636 afișări
Ziua Europei 2019, marcată printr-un summit la Sibiu, într-un moment critic pentru UE
Liderii europeni urmează să traseze la Sibiu direcţiile strategice ale Uniunii Europen în anii următori, în contextul în care Blocul comunitar se confruntă cu provocări majore în diverse domenii, precum problema migraţiei, ameninţări de securitate vechi şi noi sau dispute comerciale.
În acest an, Ziua Europei găseşte o Uniune Europeană divizată de euroscepticism, extenuată de tergiversarea procesului Brexit şi preocupată de configurarea viitorului Europei în urma alegerilor europarlamentare din perioada 23-26 mai.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Totodată, ar putea fi pentru ultima oară când Marea Britanie celebrează Ziua Europei ca ţară membră a Uniunii Europene.
Ziua Europei simbolizează data la care în urmă cu 69 de ani a fost rostită declaraţia Schuman, piatra de temelie a Uniunii Europene, informează europa.eu, site-ul oficial al UE.
Pe 9 mai 1950, într-un discurs la Paris, Robert Schuman, ministrul francez al Externe de la acel moment, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare, prin crearea unui Comunităţi europene a cărbunelui şi oţelului, cu scopul de a înlătura posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei, în primul rând între Franţa şi Germania, state angrenate în trecut într-o rivalitate acerbă cu rezultate dezastruoase pentru Europa şi chiar întreaga lume.
"Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă", afirma Schuman.
"Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice", sublinia şeful diplomaţiei franceze.
Un an mai târziu, propunerea lui Schuman se concretiza prin crearea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului (CECO), înfiinţată de Franţa, Germania, Italia, Olanda, Belgia şi Luxemburg, care a fost prima dintr-o serie de instituţii europene supranaţionale ce au stat la baza Uniunii Europene de astăzi.
În anul 1958, a luat naştere Comunitatea Economică Europeană (CEE) care a contribuit la intensificarea cooperării economice între statele membre, iar prin Tratatul de la Maastricht, din 1993, CEE devenea Uniunea Europeană (UE).
În anul 1985, liderii Comunităţii Europene, întruniţi în cadrul summitului de la Milano, au decis ca la data de 9 mai să fie sărbătorită ca Ziua Europei.
Ceea ce a început ca o uniune pur economică a evoluat treptat, devenind o organizaţie care acţionează în numeroase domenii de politică, de la schimbări climatice, protecţia mediului şi sănătate, la relaţii externe, securitate, justiţie şi migraţie.
Astăzi, la 69 de ani după Declaraţia Schuman, Uniunea Europeană este a doua cea mai mare economie a lumii, cu un produs intern brut de 18.710 miliarde de dolari (Statele Unite au un PIB de 21.340 miliarde de dolari), potrivit datelor FMI. Mai mult, cu o populaţie de 512 milioane de oameni, Uniunea Europeană ar fi a treia cea mai populată ţară de pe glob, după China şi India.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe