- Home
- Gândurile lui Cristoiu
- (28.11.2019, 19:05)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
INTERVIUL INTEGRAL „Gândurile lui Cristoiu”: De ce s-a închis Viorica Dăncilă două zile în casă/ Partidul a pierdut, cred, 10% din toată acea telenovelă
Analistul politic Ion Cristoiu consideră de o gravitate deosebită faptul că, după seara ultimului tur al alegerilor prezidenţiale, Viorica Dăncilă s-a închis în casă şi nu a dat nicio explicaţie opiniei publice privind demisia sa de la şefia PSD, alimentând speculaţiile şi creând o imagine de telenovelă care au afectat partidul.
Urmărește
24092 afișări
Jurnalistul a afirmat joi, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că gestul Vioricăi Dăncilă de a se ascunde în casă după alegeri arată că aceasta nu avea ce să caute în campania electorală, cu atât mai puţin să ajungă preşedintele României.
“ Încă o dată, punctul grav este închiderea ei în casă, repet, nu refuzul de a demisiona. Faptul că ea s-a închis în casă îmi arată mie că n-avea ce căuta nici măcar în campania electorală pentru că dacă ea ajungea preşedintele României, da, şi treceau ruşi Prutul, ea ce făcea? Se închidea? Adică eşti obligat… încă o dată, ne raportăm la ea. preşedintele principalului partid, fost premier, deci nu un om care a trăit la maici, nu era stareţă de maici şi spui domnule nu s-a confruntat niciodată cu realitatea, dar dacă eşti om politic la un moment dat ieşi în faţă la opinia publică. Ea a ales struţul, ,s-a închis în casă. S-a închis în casă şi tot ce s-a întâmplat în cele două zile au dăunat atât de mult partidului, încât ea trebuia dată afară, nu lăsată. Pentru că partidul a pierdut cred că zece la sută din toată acea nebunie, telenovelă, cum am zis eu turcească”, a explicat analistul politic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
Vezi mai multe articole din categoria gandurile-lui-cristoiu
Ion Cristoiu a criticat-o pe Viorica Dăncilă că nu şi-a prezentat punctul de vedere privind demisia sau rămânerea la conducerea PSD nici măcar pe reţelele de socializare.
“Ea are Facebook, atenţie, ea nici măcar nu a scris pe Facebook să spună că, nu ştiu, avea ochiul învineţit şi nu putea să iasă ca să zic aşa, învineţit de Iohannis în sensul simbolic. Ea nu avea Facebook-ul la dispoziţie? Dădea semnal, nu ştiu, pe Tweeter, pe Facebook… Ea nu a făcut nimic. Mai mult, ştirile care veneau pe surse date de alţii n-au fost contrazise, cum adică s-a dus la ea acasă? Uitaţi-vă imagine, nu aveţi simţul umorului? Eu am simţul umorului cum adică penibil, ea e acasă, se duce Ciolacu şi aflăm că i-a propus ceva, păi cum, ea demisiona sau nu demisiona, în schimbul unei fripturi? Încă o dată, era teoretic viitorul preşedinte al României. Apoi se duce domnul Teodorovici şi se uită în ochii ei şi să o convingă să se răzgândească…”, a mai spus jurnalistul.
În opinia sa, Viorica Dăncilă nu a fost “lucrată” din interiorul partidului de pucişti, deoarece ea însăşi a fost pucista, cu misiune, motiv pentru care ar fi trebuit exclusă din partid.
“Este impropriu spus că ea a fost lucrată, în sensul că au fost pucişti. Pucistă era ea pentru că nimeni nu admite ipoteza… Ce-ar fi fost dacă ea rămânea? Pentru că dacă ea rămânea şi din comportamentul ei reieşea explicaţia că ea este cu misiune, ea are sfori. Pentru că Klaus Iohannis avea un mare interes să rămână ea. Din două motive foarte simple psihologice, în momentul în care cineva te-a făcut knockout este foarte greu, vezi Victor Ponta, este foarte greu să mai ai o relaţie aproape egală cu el. În imaginea publică ai…imaginea ăluia care te-a pus la pământ. Şi doi, PSD-ul era şi mai jos pentru că s-ar fi continuat, s-ar fi reluat gafele ei, şi în al treilea rând, ea era vulnerabilă, adică ştiindu-se ameninţată să plece, ar fi făcut cu ochiul către Cotroceni, ar fi căutat sprijin în afara partidului. Poate că una dintre explicaţii, unul dintre răspunsurile la întrebarea pusă de dumneavoastră ce-a apucat-o, eu nu cred că era om slab pentru că totuşi a fost premier, cred că i s-a promis că va rămâne şi în acelaşi timp i s-a dat şi un fel de ordin, adică ea de aia a şi rămas şi n-a ieşit”, a explicat analistul politic.
Ion Cristoiu a susţinut că, din informaţiile pe care le are, în anturajul Vioricăi Dăncilă au fost infiltraţi oameni care, de fapt, erau ai lui Klaus Iohannis şi care au asigurat-o că nu va fi debarcată de la conducerea PSD.
“Din sursele pe care le am eu, nişte băieţi care au fost în jurul ei şi în campanie şi care de fapt erau ai lui Iohannis infiltraţi acolo, i-au spus ”staţi liniştită că nu se va întâmpla nimic, aranjăm noi, aşa, pe acolo prin păduri şi…Şi rămâneţi preşedinte. Şi i s-a spus aşa ”nu faceţi nicio mişcare, nici da, nici nu, staţi până la 12 noaptea şi o să învingeţi”. Asta a fost explicaţia”, a dezvăluit jurnalistul.
Despre USR, Ion Cristoiu a afirmat că a rămas captiv în bula numită Facebook şi că liderul partidului, Dan Barna, ar trebui să se întoarcă la realităţile româneşti, mult mai complicate decât legile justiţiei pe care tot insistă şi se războieşte cu PNL, care, cel puţin până la anticipate, va fi invulnerabil.
“USR-ul are în continuare acea mare problemă, stau într-o bulă. Într-o bulă numită Facebook, dar ei nu-şi dau seama că orice sondaj îţi spunea că tragedia, culmea, ai fost oile, adică imaginile alea cu oile, românul e sensibil, oile care mor, pisici care mor, urşi, gândiţi-vă la… noi avem o mare problemă pentru că trebuie să negociem cu urşii. Pe de op parte ei ies în sate sau în localităţi, mă rog, merg după hrană, iar pe de altă parte noi nu trebuie să-i omorâm. Şi începe aici o mare dispută care dă bine la români care au nevoie de…USR trebuie să se întoarcă spre realităţi, or realităţile româneşti sunt infinit mai complicate decât problema justiţiei (...) La ora actuală, cel puţin până la anticipate, PNL-ul este invulnerabil. Pentru că ai PSD-ul, pentru că numai bine s-a terminat regimul ăla”, a susţinut analistul politic.
Prezentăm interviul integral:
Monica Mihai: Bună seara şi bine v-am găsit la o nouă ediţie Gândurile lui Cristoiu, avem în această seară invitat pe jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu. Domnul Cristoiu bine aţi venit.
Ion Cristoiu: Bine v-am găsit.
Monica Mihai: În această seară în ediţia de astăzi vom discuta despre toate temele importante ale săptămânii. În primul rând, trebuie să discutăm despre ce se întâmplă în partidul de la guvernare, dar ce se întâmplă şi în partidul de opoziţie, care sunt mişcările pe scena politică pentru că au fost destul de multe în această săptămână. Trebuie să discutăm despre alegerile anticipate, cui convin alegerile anticipate şi cine se opune şi de ce. Am avut o campanie prezidenţială pe care am simţit-o şi nu prea, noi am dezbătut de multe ori în emisiune că nu pre am simţit că a fost această campanie, vom dezbate cine se află în spatele campaniilor politice şi cine fac aceste strategii. Avem editorialul săptămânii şi top cinci politicienii săptămânii. Haideţi să începem cu primul subiect, mai exact ce se întâmplă în partidele politice de la guvernare, dar şi în cele din opoziţie, în această săptămână Viorica Dăncilă care a deţinut funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat şi-a dat demisia, asta deşi duminică seară, imediat după ce a pierdut alegerile, ea a declarat că nu pleacă din fruntea partidului, a doua zi s-a răzgândit, pentru ca marţi să se răzgândească din nou, înainte de CEx-ul din PSD existau informaţii că Viorica Dăncilă nu mai pleacă de la partid, a fost o şedinţă tensionată la Partidul Social Democrat, timp de şase ore au discutat cei prezenţi acolo ce se va întâmpla cu acest partid. Până la urmă, la miezul nopţii, a fost declaraţia de presă prin care Viorica Dăncilă îşi anunţa plecarea şi Marcel Ciolacu venirea. Cum vedeţi ce s-a întâmplat în primul rând în Partidul Social Democrat.
Ion Cristoiu: Să începem cu doamna Dăncilă, ce-a făcut ea începând de duminică seară şi terminând marţi spre miercuri pe la ora 12 şi ceva trebuie raportat la cine este ea. Foarte important, doamna Viorica Dăncilă este fost premier, era la vremea respectivă preşedintele PSD, deci liderul celui mai puternic partid din România şi candidat la preşedinţie intrat în turul doi, deci posibil preşedinte. Tot ce a făcut ea trebuie raportat la această condiţie pentru a vedea enormitatea prestaţiei ei, deraierea prestaţiei ei pentru că duminică seara în primul rând că acest scor se ştia cam de la prânz. Duminică seara ea era obligată să demisioneze, atât, cum am mai spus şi mă repet, atât pentru ea pentru că în acel moment mulţi care n-au votat-o ar fi spus ”ăsta da, uite, într-adevăr o femeie bărbat, una care îşi asumă” şi apoi pentru partid. E un nărav post-decembrist în partidele noastre că nimeni nu-şi asumă eşecul şi în general şefii partidelor se lasă duşi cu greu şi de regulă sunt scoşi cu picioare în fund. Există, în al doilea rând, o experienţă nefastă a PSD în acest domeniu, adică toţi cei care au pierdut şi nu au demisionat imediat tot au…
Luni şi marţi, doamna Viorica Dăncilă face nişte gesturi absolut aberante pentru un candidat la preşedinţie. Dacă treceaub ruşii Prutul, ea ce făcea, se închidea în casă?
Monica Mihai: Au fost devoraţi.
Ion Cristoiu: Nu, nu, nu devoraţi, eu nu folosesc… tot au pierdut până la urmă, inevitabil, dar au ieşit prost, adică Adrian Năstase după pierderea din 2004 dacă demisiona imediat rămânea cu un capital politic, demisia imediată, Geoană în 2009 şi Victor Ponta în 2014. Şi de ce, e clar că electoratul tău dar şi electoratul nehotărât îşi spune ”nu el e responsabil, dar, uite, şi-a dat demisia” şi atunci îţi transformă înfrângerea într-un capital politic pe care îl poţi păstra ulterior. Să ştiţi că pentru un politician, vă mai amintiţi cazul Crin Antonescu sau chiar Victor Ponta, plecarea dintr-un post cu o anumită conştiinţă a opiniei publice că nu merita să plece, dar că a făcut un gest îndrăzneţ…
Monica Mihai: I-a lăsat un capital politic.
Ion Cristoiu: Pe care poţi să-l foloseşti ulterior, or orice cramponare de rămânere te costă. Pot să vă dau un exemplu din memoria mea post-decembristă, după 2000 din câte vă amintiţi Traian Băsescu care era lider PD a pornit o ofensivă pentru înlăturarea lui Petre Roman. Am avut atunci o discuţie cu Petre Roman şi i-am spus să demisioneze el înainte de a fi demisionat. N-a făcut-o, am fost chiar la şedinţa istorică, ceva groaznic a fost, în care Petre Roman era în prezidiu şi vedea cum sala votează împotriva lui şi chiar a şi plecat. Dacă el demisiona atunci pentru că oricum era partida pierdută, pentru doamna Dăncilă clar că era pierdută. Luni şi marţi ea face nişte gesturi absolut aberante pentru un candidat la preşedinţie.
Monica Mihai: Cum s-a auzit în presă că s-a închis în casa dumneaei.
Ion Cristoiu: Păi s-a închis, s-a auzit, deocamdată noi nu am avut de la candidatul la preşedinţie, de la marele om politic şi de la fostul premier o declaraţie de presă. Ori că va rămâne pe baricade, ori că demisionează.
Monica Mihai: De ce credeţi că a făcut doamna Dăncilă asta, adică exact ce spuneaţi şi dumneavoastră, după seara alegerilor parcă a doua zi era vorba de un alt om? A avut un moment de slăbiciune în care s-a lăsat afectată de tot ce s-a întâmplat?
Ion Cristoiu: Încă o dată, punctul grav este închiderea ei în casă, repet, nu refuzul de a demisiona. Faptul că ea s-a închis în casă îmi arată mie că n-avea ce căuta nici măcar în campania electorală pentru că dacă ea ajungea preşedintele României, da, şi treceau ruşi Prutul, ea ce făcea? Se închidea? Adică eşti obligat… încă o dată, ne raportăm la ea. preşedintele principalului partid, fost premier, deci nu un om care a trăit la maici, nu era stareţă de maici şi spui domnule nu s-a confruntat niciodată cu realitatea, dar dacă eşti om politic la un moment dat ieşi în faţă la opinia publică. Ea a ales struţul, s-a închis în casă. S-a închis în casă şi tot ce s-a întâmplat în cele două zile au dăunat atât de mult partidului, încât ea trebuia dată afară, nu lăsată. Pentru că partidul a pierdut cred că zece la sută din toată acea nebunie, telenovelă, cum am zis eu turcească, adică…
Monica Mihai: Cu acel spectacol din faţa Partidului Social Democrat cu cei care vin de partea…
Ion Cristoiu: Nu, dar de ce prima dată… aflam pe ştiri… ea are Facebook, atenţie, ea nici măcar nu a scris pe Facebook să spună că, nu ştiu, avea ochiul învineţit şi nu putea să iasă ca să zic aşa, învineţit de Iohannis în sensul simbolic. Ea nu avea Facebook-ul la dispoziţie? Dădea semnal, nu ştiu, pe tweeter, pe Facebook…
Monica Mihai: Aşa cum se practică în lumea politică.
Ion Cristoiu: Ea nu a făcut nimic. Mai mult, ştirile care veneau pe surse date de alţii n-au fost contrazise, cum adică s-a dus la ea acasă? Uitaţi-vă imagine, nu aveţi simţul umorului? Eu am simţul umorului cum adică penibil, ea e acasă, se duce Ciolacu şi aflăm că i-a propus ceva, păi cum, ea demisiona sau nu demisiona, în schimbul unei fripturi? Încă o dată, era teoretic viitorul preşedinte al României. Apoi se duce domnul Teodorovici şi se uită în ochii ei şi să o convingă să se răzgândească…
Monica Mihai: Şi totuşi cum vă explicaţi de ce au făcut asta, adică în acea noapte de marţi a fost o reluare a nopţii cuţitelor lungi din PSD, în care ea a fost lucrată, cu ghilimelele de rigoare, de către baronii locali?
Ion Cristoiu: Nu, este impropriu spus că ea a fost lucrată, în sensul că au fost pucişti. Pucistă era ea pentru că nimeni nu admite ipoteza… Ce-ar fi fost dacă ea rămânea? Pentru că dacă ea rămânea şi din comportamentul ei reieşea explicaţia că ea este cu misiune, ea are sfori. Pentru că Klaus Iohannis avea un mare interes să rămână ea. Din două motive foarte simple psihologice, în momentul în care cineva te-a făcut knockout este foarte greu, vezi Victor Ponta, este foarte greu să mai ai o relaţie aproape egală cu el. În imaginea publică ai…
Monica Mihai: O relaţie de subordonare.
Demisia Vioricăi Dăncilă ar fi fost un eveniment care eclipsa până şi victoria lui Klaus Iohannis
Ion Cristoiu: Da, ai imaginea ăluia care te-a pus la pământ. Şi doi, PSD-ul era şi mai jos pentru că s-ar fi continuat, s-ar fi reluat gafele ei, şi în al treilea rând, ea era vulnerabilă, adică ştiindu-se ameninţată să plece, ar fi făcut cu ochiul către Cotroceni, ar fi căutat sprijin în afara partidului. Poate că una dintre explicaţii, unul dintre răspunsurile la întrebarea pusă de dumneavoastră ce-a apucat-o, eu nu cred că era om slab pentru că totuşi a fost premier, cred că i s-a promis că va rămâne şi în acelaşi timp i s-a dat şi un fel de ordin, adică ea de aia a şi rămas şi n-a ieşit.
Monica Mihai: A aşteptat să i se spună ce să facă?
Ion Cristoiu: Din sursele pe care le am eu, nişte băieţi care au fost în jurul ei şi în campanie şi care de fapt erau ai lui Iohannis infiltraţi acolo, i-au spus ”staţi liniştită că nu se va întâmpla nimic, aranjăm noi, aşa, pe acolo prin păduri şi…
Monica Mihai: Rămâneţi preşedinte al partidului…
Ion Cristoiu: Şi rămâneţi preşedinte. Şi i s-a spus aşa ”nu faceţi nicio mişcare, nici da, nici nu, staţi până la 12 noaptea şi o să învingeţi”. Asta a fost explicaţia.
Monica Mihai: Şi s-a confruntat cu realitatea din CEx unde a fost atacată.
Ion Cristoiu: Nu, s-a confruntat cu realitatea unui partid care nu o mai voia pe ea pentru că, sigur, şi partidul se iluzionează, că nu ea era piesa, dar oricum rămânerea ei ar fi fost dezastruoasă. Dar recunoaşteţi, demisia ei ar fi fost un eveniment care eclipsa până şi victoria lui Klaus Iohannis. Plus că era începutul resetării partidului, că Partidul Social Democrat ar fi zis ”uite, mă…”, Partidul Social Democrat ar fi fost un partid nou pe scenă. O să discutăm la un moment dat la campanie, ce s-a întâmplat de duminică seara până marţi seara confirmă această ipoteză a mea că e ceva în neregulă deoarece aveam de a face cu o Viorica Dăncilă făcea exact ce voia Klaus Iohannis. Exact ce a făcut şi în campanie. Adică aveau nevoie adversarii PSD să mai compromită PSD-ul? Trebuie să recunoaşteţi că s-au compromis groaznic, da? Ai impresia dacă te uiţi la comportamentul lui Liviu Dragnea, la comportamentul ei, la ceva foarte grav. Cineva le-a făcut profile-ul, ca la FBI, şi la Liviu Dragnea profilul era se cramponează de putere, are spaima că îi ia cineva locul slăbiciuni, cineva îi ia locul şi vrea să stăpânească tot şi atunci prin oameni din jurul lui şi prin alte mijloace, în fiecare moment i se specula această…
Monica Mihai: Slăbiciune.
Ion Cristoiu: Adică venea unul şi spunea ”a, domnul Liviu Dragnea, Monica Mihai care v-a criticat aseară să ştiţi că ea e cu x”. Alimentându-i suspiciunea lui, instituţiile, ca să nu spun care sunt, cei care studiază ca şi la FBI studiază slăbiciunea. Care este punctul lui slab? E suspicios şi îi alimentezi suspiciunea, alimentându-i suspiciunea… de exemplu la Nicolae Ceauşescu, după fuga lui Pacepa, i s-a alimentat, i s-a trezit pe neaşteptate suspiciunea faţă de tot ce-i în jur, nu mai credea în nimeni şi atunci au început să-i alimenteze suspiciunea, adică îi spuneau ”ştiţi că ăla vă lucrează ăla vă face aşa” şi el a avut încredere numai în Elena Ceauşescu, acum nu ştiu dacă ea l-a trădat, dar la un moment dat ţi se creează spaima că toţi sunt trădători. Şi în acel moment, nemaicrezând în nimeni eşti terminat că poate că nu toţi sunt, să spunem, trădători. Şi primul lucru pe care îl fac cei care vor să te lucreze, îţi înlătură cinstiţii din jur.
Monica Mihai: Asta s-a întâmplat la PSD?
Ion Cristoiu: Da, şi deci am avut la Liviu Dragnea, iar la ea la fel, la ea vei observa că i s-a exploatat nevoia de a intra în turul doi, da, nevoia de a fi candidată, din punctul ăsta de vedere, şi i s-a exploatat de duminică seara şi nevoia de rămâne ea, adică cei care au studiat-o şi-au dat seama că e un personaj slab nu e pe picioarele lui nu-i un mare om politic. Ea totuşi a rămas premier dintr-o întâmplare, nu a câştigat acest lucru. Şi în felul acesta avem de duminică seara până marţi seara… a făcut exact ce voiau adversarii PSD, să compromită PSD, să vorbiţi dumneavoastră despre noaptea cuţitelor lungi, să stea fătucele la poartă să spună că se bat, că se ţipă…
Monica Mihai: Bun. Şi totuşi marţi seara şi-a dat demisia şi a venit o altă echipă în persoana lui Marcel Ciolacu care ocupă funcţia de preşedinte interimar, îl avem pe Paul Stănescu secretar general şi opt vicepreşedinţi regionali. Este pentru prima dată în istoria PSD-ului când există o conducere colectivă. Este Marcel Ciolacu o alternativă mai bună pentru PSD?
Ion Cristoiu: Nu, Marcel Ciolacu nu va fi preşedintele PSD în februarie. Marcel Ciolacu, ştiu eu din interiorul PSD, este considerat de cinci ori Viorel Hrebenciuc. Deci Viorel Hrebenciuc…
Monica Mihai: Era negociatorul PSD.
Ion Cristoiu: Da. Să ştiţi că şi eu am stat de vorbă deseori cu Hrebenciuc. Hrebenciuc avea acest geniu, e un geniu să ştiţi, al relaţiilor. El a fost omul PSD care răspundea de maghiari. Gândiţi-vă a supravieţuit PSD-ul unor perioade în care UDMR-ul era la cuţite cu PRM-ul care electorat PSD voia să-i omoare pe maghiari. Cu toate acestea, el avea acest talent. Repet, se spune despre el că e de cinci ori Viorel Hrebenciuc.
Monica Mihai: Adică este un foarte bun negociator?
Ion Cristoiu: Chiar şi acum, eu ştiu mai multe lucruri, chiar negocierile duse cu ea, el, am înţeles, că are o mare calitate că n-are vanităţi adică te duci la el, îl înjuri şi nu…
Monica Mihai: Te ţine minte.
Ion Cristoiu: Nu, nu că nu te ţine minte, zice ”ştiţi, poate am greşit şi eu”, talentul ăsta de negociator. Şi altă caracteristică, pe care mi-au spus-o unii, este faptul că el lucra cu Cozmâncă. Este foarte bun organizator deşi este cel mai vechi PSD-ist din România după Ion Iliescu, el a intrat în ianuarie 1990 în FSN, PSD, deci din punctul ăsta de vedere. Şi atunci are această calitate şi am înţeles că el şi-a folosit-o tocmai în pregătirea unui alt candidat, sunt foarte multe ipoteze. Oricum are de gând, am înţeles, să aducă feţe noi şi mai ales să încerce să recupereze din cei pierduţi de partid, tocmai pentru că are această calitate…
Monica Mihai: De a negocia şi de a discuta cu oamenii.
Ion Cristoiu: El se are cu toată lumea, inclusiv cu Iohannis.
Monica Mihai: ŞI cu PNL-ul în ce relaţii este? Şi ajungem aşa şi la Partidul care deţine puterea în momentul de faţă, Partidul Naţional Liberal care, vedem, a început să mişte anumite lucruri, în şedinţa de Guvern de astăzi s-a stabilit şi rectificare bugetară…
Ion Cristoiu: Sigur, au luat de la Educaţie şi au dat la servicii.
Monica Mihai: Da, e interesant că bugetul serviciilor chiar a crescut, dacă ne uităm pe rectificare bugetară, serviciile au primit bani mulţi.
Ion Cristoiu: Partidul Naţional Liberal este într-o situaţie pe care nu o putem înţelege decât prin raportare la duşmanul de clasă care este PSD-ul. În anii 50 era o teză că duşmanul de clasă cum era PSD-ul acum, duşmanul de clasă era burghezia în interior, imperialiştii americani. A fost o teză genială un timp, să ştiţi, pentru că ea ţinea populaţia în tensiune, ”aoleu, dacă nu suntem credincioşi partidului, dacă nu facem mai multe şuruburi vine duşmanul de clasă”, ei chiar credeau. Justificau toate slăbiciunile, nu era ulei, era duşmanul de clasă. În proza proletcultistă pe care eu am citit-o toată, ştiam sigur, când începea romanul, se petrecea, să spunem, Cumpăna luminilor de Nicolae Jianu, pe o construcţie de hidrocentrală. Cam după un sfert de roman începeau problemele, care sunt normale, nu era slană, nu era ăla şi eram sigur, ştiind despre ce e vorba, că la jumătatea romanului era duşmanul de clasă. Deci nu se punea că sunt probleme, regimul comunist e de vină, nu, era, de regulă, un contabil care era infiltrat de duşman şi care acolo şedea în mijlocul ălora şi complota, nu le dădea lor… le dădea pâine mucegăită pentru ca să nu mai fie construcţia hidrocentralei, care hidrocentrală ar fi fost un mare succes al socialismului. Aşa este şi PSD-ul acum pentru PNL. Adică USR-ul, tefeliştii, radicalii trebuie să înghită tot ce face PNL-ul pentru că altfel vin ăilalţi, vine PSD-ul. Deci din punctul acesta de vedere nu luaţi în serios bombonelele USR, tefeliste.
Monica Mihai: Asta voiam să vă spun, deja astăzi au apărut discuţii pe legile justiţiei, USR a avut o poziţie destul de strictă în privinţa recursului compensatoriu şi desfiinţarea Secţiei de Investigare a Magistraţilor, aceştia au spus că cei de la PNL greşesc şi că nu ar trebui să scoată la concurs, de exemplu, posturile pentru procurori şefi ai DNA şi DIICOT şi nici pentru procurorul general până nu se modifică ceea ce trebuie în legea justiţiei.
Ion Cristoiu: În această confruntare, victorios la scor va fi PNL-ul din mai mult emotive. Unu, cei de la USR nu au înţeles un lucru. Problema justiţiei din România a fost folosită ca armă politică împotriva PSD, nu era problema numărul unu a României. Sigur, o minoritate acolo era preocupată… Problema legilor justiţiei a fost faptul că s-a dus o campanie potrivit căreia partidul de la putere şi Liviu Dragnea modifică pentru ca ei să fure în continuare. PNL-ul nu are imagine că vrea să fure, de ce să-i acuzi acum?
USR stă într-o bulă numită Facebook. Trebuie să se întoarcă spre realităţi, or realităţile româneşti sunt infinit mai complicate decât problema justiţiei
Monica Mihai: ŞI atunci de ce totuşi USR a riscat…
Ion Cristoiu: Am spus în sensul ăsta. Prima prostie, nu poţi să duci o campanie împotriva PNL acum că Predoiu e Tudorel. Nu ai cum. Nu ai cum pentru că până acum ai spus că PNL-ul e un partid de partea justiţiei. Doi, marea problemă, USR-a pierdut şi va continua să piardă dacă nu iese din bula asta cu legile justiţiei. Sigur, e o preocupare, repet, a unei minorităţi, dar era o preocupare în timpul regimului PSD care era o bâtă dată PSD-ului era folosită această bâtă. Repet, ea era folosită numai într-un raţionament ”PSD vrea să afecteze independenţa justiţiei ca să poată fura”. La PNL poţi să mai spui aşa? Poţi să spui că, nu ştiu, că sunt proşti, dar nu poţi să spui că PNL-ul nu vrea să modifice legile justiţiei deoarece vrea să fure. Deocamdată nu are această imagine. Doi, problemele României sunt mult mai mari din punctul acesta de vedere, am văzut pe un coleg care bate câmpii, dintre tefelişti, dintre presa USR-istă, că ”cum adică, în şedinţa de Guvern, recursul compensatoriu a fost expirat în cinci minute şi ce s-a întâmplat cu oile la Midia s-a discutat mai mul timp”. Păi, domnişoară, ăsta a fost şocul în România. Oile, o să râdeţi.
Monica Mihai: De altfel s-a şi cerut demisia celor care au condus operaţiunile de salvare.
Ion Cristoiu: USR-ul are în continuare acea mare problemă, stau într-o bulă. Într-o bulă numită Facebook, dar ei nu-şi dau seama că orice sondaj îţi spunea că tragedia, culmea, ai fost oile, adică imaginile alea cu oile, românul e sensibil, oile care mor, pisici care mor, urşi, gândiţi-vă la… noi avem o mare problemă pentru că trebuie să negociem cu urşii. Pe de o parte ei ies în sate sau în localităţi, mă rog, merg după hrană, iar pe de altă parte noi nu trebuie să-i omorâm. Şi începe aici o mare dispută care dă bine la români care au nevoie de…
Monica Mihai: Pentru că şi acolo este o problemă pentru că nu există proceduri foarte clare, ce trebuie să faci dacă ai un urs.
Ion Cristoiu: USR trebuie să se întoarcă spre realităţi, or realităţile româneşti sunt infinit mai complicate decât problema justiţiei.
Monica Mihai: Îi va costa pe cei de la USR?
Ion Cristoiu: Vă dau un exemplu, puţină lume ştie că şi Buzăul are aceeaşi problemă cu apa caldă ca şi Bucureştiul.
Monica Mihai: Şi Galaţiul, frecvent.
Ion Cristoiu: Domnul Barna trebuie să ia o lecţie de real. Oamenilor puţin le pasă dacă secţia aia, o să vedeţi de ce nu are interes PNL dacă se desfiinţează sau nu. Problema este că viaţa omului simplu este dată de o mie şi unu de lucruri care nu au nicio legătură cu marile probleme ale societăţii. Şi-a făcut unul alături un restaurant şi ţi-a făcut viaţa un coşmar, poate să câştige Iohannis, poate să câştige Barna…
Monica Mihai: Că tu tot cu restaurantul eşti vecin.
Ion Cristoiu: În momentul în care la Buzău copiii nu au apă caldă la şcoală şi căldură şi vin acasă, aia e de o sută de ori mai importantă pentru conştiinţa omului simplu decât faptul că legile justiţiei nu se modifică.
Monica Mihai: Care, poate, mulţi oameni nici nu ştiu exact ce presupun aceste modificări.
Ion Cristoiu: Asta a ştiut PSD-ul iniţial, de aia a fost un partid cu mare priză la real. Numai că şi PSD-ul a căzut în capcana cu legile justiţiei. Pentru că PSD-ul, se spunea de la FSN, ”da mamă, ştiu, fură, dar ne rezolvă aceste mii de probleme care fac un coşmar viaţa omului normal în România”. Deja problema de la Bucureşti începe să semene a atentat pentru că fiecare zi, aţi observat, spitale… cred că e şi ceva în neregulă împotriva Gabrielei Firea, dar Gabriela Firea în loc să se ocupe de rezolvarea asta face târg de Crăciun. Repet, experienţa, tot ce am citit eu, îmi spune că omul simplu nu are treabă cu marile idealuri. Marile lui probleme nu au nicio legătură cu marile idealuri. Trebuie să-i rezolvi acele probleme, de aia pleacă ăia în străinătate, nu pentru că în România nu e democraţie, ci pentru că procedurile de aici, cum a fost şi cu urşii, cum a fost şi cu oile... Nu în ultimul rând noi trebuie să ne dăm seama de un lucru, Secţia specială, legile Justiţiei sunt acum la ei.
Monica Mihai: Nu mai au interes să le desfiinţeze.
Ion Cristoiu: Nu, e bâta lor.
Monica Mihai: Exact ce discutam noi la începutul emisiunilor că cel care conduce, cel care este la putere, conduce aceste secţii care sunt importante şi…
Ion Cristoiu: De aia nu vor, aţi înţeles…? Ei criticau secţia pentru că era folosită de PSD împotriva lor. Acum, doar nu or fi nebuni să renunţe la ea. Legile justiţiei îi ajută şi pe ei pentru că au învăţat lecţia că pot să şi ei chemaţi peste noapte, şi ei au un interes ca DNA-ul sau SRI-ul, binomul să nu revină în forţă, deci, din punctul acesta de vedere există chiar un interes. În legătură cu recursul compensatoriu, este o chestiune a Uniunii Europene. Sigur, oprim, numai că noi avem o problemă, trebuie să construim peste noapte puşcării. Nu construim, plătim în fiecare zi, din câte ştiţi, tot felul de amenzi.
Monica Mihai: Despăgubiri.
Ion Cristoiu: La ora actuală, cel puţin până la anticipate, PNL-ul este invulnerabil. Pentru că ai PSD-ul, pentru că numai bine s-a terminat regimul ăla.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește mai departe:
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
Citește mai departe:
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10