Ion Cristoiu: Dacă se încheie războiul până în martie, nici vorbă să intrăm în Schengen

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că admiterea României în Schengen depinde de soarta războiului din Ucraina, susţinân că dacă acest conflict se va încheia până în martie 2023, nu vom mai avea nicio şansă de aderare pentru că Occidentul se va confrunta cu o problemă uriaşă: un nou val migrator.

Urmărește
9992 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Dacă se încheie războiul până în martie, nici vorbă să intrăm în Schengen

Ion Cristoiu: Dacă se încheie războiul până în martie, nici vorbă să intrăm în Schengen

Ion Cristoiu nu crede că România merită să intre în Schengen şi invocă declaraţiile preşedintelui Iohannis care a sugerat că se aştepta o decizie favorabilă României, un cadou al marilor puteri pentru contribuţia la războiul din Ucraina.

“Eu cred că nu merităm să intrăm. Admiterea în Schengen, aşa cum a recunoscut în chip istoric domnul Klaus Iohannis ieri, a fost un fel de premiu pe care se pregăteau să ni-l dea marile puteri pentru contribuţia noastră la războiul din Ucraina.  (...) El a spus aşa: având în vedere că România a fost solidară în războiul din Ucraina, ne aşteptam (...) dânsul a spus că le-a zis ălora, ceea ce înseamnă o bătaie de obraz, care spune băi ne-aţi promis, nu ştiu dacă i-a promis, poate a înţeles el greşit, că voi ne luaţi pe braţe, ne treceţi râul, intrăm în Schengen şi în timpul ăsta, noi, aici, facem ce vreţi voi pentru războiul din Ucraina”, a afirmat publicistul vineri seara la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, de la Smart Tv.

Ion Cristoiu spune că vom fi admişi în Schengen dacă războiul din Ucraina nu se va încheia până în martie anul viitor când este programată o nouă şedinţă a Consiliului JAI.

„Tot domnul Iohannis, pe care am ajuns să-l citez ca pe Mihai Viteazul, ca să nu spun ca pe Ceauşescu, a spus înainte de şedinţa Consiliul European că Austria nu a avut nimic nici cu Bulgaria, nici cu România. Şi vom ajunge la teza mea fundamentală şi anume că vom fi admişi în Schengen dacă se încheie sau nu războiul. Dacă se încheie războiul până în martie, nici vorbă să intrăm. Această chestiune Schengen e o fereastră de oportunitate. Câtă vreme durează acel război, ei au nevoie de noi. Şi probabil că dacă va continua şi dacă noi ştim să jucăm în perioada următoare, marile puteri vor spune ne ducem şi batem Austria la ea acasă, dărâmăm Viena şi până la urmă o să vă admitem. Dacă voi sunteţi în continuare. Deci depinde şi cum jucăm noi în perioada următoare. Dacă Iohannis le spune băi fiţi atenţi eu nu mai transport cereale sau nu mai întreţin aşa de mult refugiaţii...Dar dacă războiul se încheie până în martie, nu mai intrăm în vecii vecilor pentru că nimeni nu mai are curaj. Odată ce se termină războiul va reveni problema migraţiei. Problema următoare a Occidentului pe un deceniu va fi a doua năvălire a barbarilor care este migraţia. Este o presiune uriaşă. Şi dacă fac gard în jurul Occidentului tot vin”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu consideră că, după eşecul neadmiterii României în Schengen, locul boicotului şi isteriilor ar fi trebuit luat de o dezbatere privind confiscarea politicii externe de către preşedintele Iohannis.

„Declaraţia lui Bogdan Aurescu, de la Digi, este ceva catastrofal şi mai spun încă un lucru. Normal era ca după acest dezastru, că a fost un dezastru, în România, nici isterii, nici boicoturi, trebuia să aibă loc o dezbatere pe două chestiuni fundamentale. De ce a confiscat Klaus Iohannis politica externă a României? Dacă aţi observat şi acum a vorbit “eu voi face”. Politica externă şi militară a unei ţări nu poate fi confiscată nici de Ceauşescu. Un om nu are voie să o confişte. Normal era ca toate chestiunile cu transformarea României în bază militară să intervină şi Parlamentul. Bun. Vine un ministru de Externe care este omul lui Klaus Iohannis şi netam nisam spune o chestie foarte gravă pentru România. Că noi am fi de acord cu revizuirea tratatelor UE în aşa fel încât să nu mai existe regula unanimităţii. De ce? zice ca să nu se mai opună Austria. Păi dl. Aurescu nu va mai peste un an, doi”, a punctat publicistul.

Ion Cristoiu mai spune că ministrul de Externe Bogdan Aurescu este un birocrat şi nu are dreptul să angajeze România în demersurile privind renunţarea la regula unanimităţii în luarea deciziilor UE, favorabilă ţărilor mai puţin influente, deci inclusiv nouă.

„Regula unanimităţii este favorabilă nouă, ăstora mici. Pentru că altfel, dacă noi acceptăm acum regula majorităţii, noi putem deveni colonie, colonie. Noi de aia ne-am ţinut de regula aia. Deci n-ai voie fiindcă a folosit Austria dreptul de veto tu să spui având în vedere că a fost împotriva noastră, noi suntem de acord cu unanimitatea. Cum să fii de acord că principalele victime suntem noi. În primul rând că nu are cum să o forţeze că trebuie să modifici Tratatul european, în momentul în care umbli la Tratatul european nu ştii ce iese, poate iese Europa cu două viteze, cu trei viteze, şi cea mai mare întrebare: în numele cui vorbeşte el? În România el este un birocrat. Nu era normal ca PSD să sară acum să spună bă, stai puţin că tu, Bogdan Aurescu, trecător prin această funcţie angajezi România pe 10-15 ani într-o aventură. Este o prostie. Regula unanimităţii ne apără pe noi”, a explicat publicistul .

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici