Ion Cristoiu: Dosarul Coldea-Dumbravă este subţire. DNA trebuia să extindă ancheta. Acuzaţiile sunt de cocalari

  • Ion Cristoiu: Supus verificării critice, dosarul din instanţă este subţire. Dosarul de instanţă. Din start el a fost făcut subţire. Problema este că implicarea lui Coldea nu e directă. Nu s-au făcut percheziţii. Normal era ca DNA să extindă ancheta.
  • Ion Cristoiu: Florian Coldea întruchipează în opinia publică ofiţerul de informaţii. El a fost şeful SRI. Dosarul pune într-o lumină proastă miile de angajaţi ai SRI. Acuzaţiile sunt de cocalari. Nu trebuia să fii ofiţer de informaţii, putea să facă asta şi un frizer.
  • Ion Cristoiu: Florian Coldea mai mult şi Dumbravă mai puţin au plecat de acolo cu o reţea. N-ar trebui făcută o lege să îngrădească posibilitatea folosirii informaţiilor de către ei? În cazul de faţă s-a folosit sau a lăsat impresia că a avut reţea în justiţie.
11089 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: Dosarul Coldea-Dumbravă este subţire. DNA trebuia să extindă ancheta. Acuzaţiile sunt de cocalari

Ion Cristoiu: Dosarul Coldea-Dumbravă este subţire. DNA trebuia să extindă ancheta. Acuzaţiile sunt de cocalari

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că dosarul DNA Coldea-Dumbravă, în care cei doi generali SRI în rezervă sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani este subţire ca dovezi, dar impresia de afacere de cocalari transmisă opiniei publice lovesc în lupta anticorupţie, în imaginea SRI şi a ofiţerului de informaţii.

Ion Cristoiu spune că dosarul DNA a creat atâta vâlvă din cauza imaginii fostului prim-adjunct al SRI, Florian Coldea, de personaj infailibil, de creator al statului paralel în România.

“Chemarea lui Coldea la DNA nu mi s-a părut un breaking news. El a devenit un breaking news după ce a fost trecut în rezervă în 2017. S-a făurit un mit potrivit căruia Florian Coldea este şeful statului paralel şi că el coordonează . Ziare jurnalişti, politicieni, oameni de afaceri, doctori, tramvaişti. S-a spus că el nu a fost niciodată chemat la DNA deoarece e infailibil, e protejat de ăla şi de ăla. Şi discrepanţa asta dintre cel mai puternic om din România chemat la DNA s-a vrut un fel de ieşirea lui Nicolae Ceauşescu din TAB, dar păstrând proporţiile”, a afirmat publicistul luni seara, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu de la Aleph News.

Ion Cristoiu susţine că dosarul instrumentat de procurorul DNA Mihaela Iorga Moraru este subţire, ridicând mai mult semne de întrebare.

“Supus verificării critice, dosarul din instanţă este subţire. Dosarul de instanţă. Din start el a fost făcut subţire (...) Prima întrebare. Mai sunt şi alte firme cu care Doru Trăilă are direct contracte? De ce avea nevoie firma unui avocat de o firmă de consultanţă a unui general SRI? Domnul Trăilă nu a apărut până acum şi nu ştim punctul lui de vedere (...) De ce o firmă de consultanţă avea nevoie de un contract cu alte firme de consultanţă? (...) Problema este că implicarea lui Coldea nu e directă. După asta, există un moment care te pune pe gânduri. Trăilă i-a spus denunţătorului că are un fost student judecător. Deci a luat banii în calitate de fost profesor al ăstuia. (...) Nu s-au făcut percheziţii. Normal era ca DNA să extindă ancheta. Uite altă întrebare. Dl. Coldea are o firmă de consultanţă. Cu cine mai are el contracte? Adică numai cu firma lui Dumitru Dumbravă are?”, a punctat publicistul

Caracterul de bişniţă al acestei afaceri pune într-o lumină proastă SRI”

Ion Cristoiu mai spune că, în afara dosarului în sine, cea mai mare problemă este refuzul lui Floarian Coldea de a oferi explicaţii deoarece prin caracterul de bişniţă al afacerii în care este implicat afectează imaginea SRI şi a ofiţerului de informaţii.

“Avem o sumedenie de aspecte care merită discutate. Un aspect este folosirea mijloacelor de pe vremea binomului SRI-DNA împotriva binomului. Nu este corect ca denunţătorul toată ziua în care cei doi erau la audiere să vină la televiziuni şi să spună punctul lui de vedere (...) Eu sunt jurnalist, de ce să-l cred? El bate nişte câmpi acolo...din punctul acesta de vedere nu am încredere în denunţător(...) Cea mai mare problemă o reprezintă este refuzul lui Coldea şi Dumbravă de a se explica. Florian Coldea întruchipează în opinia publică ofiţerul de informaţii (...) el a fost şeful SRI. Dosarul pune într-o lumină proastă miile de angajaţi ai SRI.(...) Acuzaţiile sunt de cocalari. Nu trebuia să fii ofiţer de informaţii, putea să facă asta şi un frizer. (...) Încă o dată, Florian Coldea este dator să se explice. (...) Este pătată imaginea SRI şi a ofiţerului de informaţii”, a susţinut publicistul.

„Rezerviştii din serviciile secrete sunt o vulnerabilitate pentru sistemul de securitate al României”

Ion Cristoiu afirmă că este nevoie de o lege care să limiteze folosirea informaţiilor obţinute în timpul activităţii de către ofiţerii serviciilor secrete trecuţi în rezervă.

“Rezerviştii din serviciile de informaţii sunt o vulnerabilitate pentru sistemul de securitate al României (...) Prima mare problemă care trebuia discutată mai ales în comisia SRI, de SRI şi în CSAT este aceasta. Avem un exemplu de doi oameni, piloni ai SRI care trec în rezervă. Florian Coldea mai mult şi Dumbravă mai puţin au plecat de acolo cu o reţea. N-ar trebui făcută o lege să îngrădească (...) posibilitatea folosirii informaţiilor de către ei? În cazul de faţă s-a folosit sau a lăsat impresia că au avut reţea în justiţie. Toate serviciile secrete din lume au reţea în justiţie, dar nu ca să facă abuz, ci pentru că în anumite momente, pentru interesul naţional, chiar ai nevoie de un judecător (...) Nimeni nu a încercat să analizeze. Nu s-a întrunit comisia SRI. Normal era să se întrunească chiar CSAT pentru că dl. Coldea a fost 12 ani şeful operativ al SRI. Cred că la un moment dat are capul aşa de informaţii”, a spus publicistul.

„Acuzaţiile lovesc în lupta anticorupţie”

În opinia sa, nu numai acuzaţiile aduse lui Coldea şi Trăilă lovesc în lupta anticorupţie, ci şi faptul că procuroarea Mihaela Iorga Moraru este un personaj controversat.

„Acuzaţia loveşte în lupta anticorupţie. Adică, cine mă, ăştia? Bişniţarii ăştia? Procuroarea de caz, Mihaela Iorga, nu a fost acceptată de CSM la DNA. (...) Iorga a procedat ca şi Codruţa Kovesi pe vremuri. În primul rând că au chemat presa. Au fost câteva mijloace interesante de manipulare a presei. Una a fost prezenta lui Hideg la televiziuni. A doua a fost prelungirea suspectă a audierilor (...) Prelungirea lor a făcut parte din umilire (...) Eu ştiu ce s-a întâmplat. Şi atunci au încercat să rezolve din încrucişarea mărturiilor. Cum să-i prindă, că nu e nicio dovadă. O urmărim cu atenţie pe Mihaela Iorga şi să mă anunţaţi când îi rămâne doar tocul cui de la pantof. O să o mănânce partea ailaltă de... o să vedem”, a mai spus Ion Cristoiu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici