VIDEO. Interviul integral | Gândurile lui Cristoiu: Campania electorală a fost o sursă de mare corupţie. Subvenţiile pentru partidele parlamentare, o altă sursă

PSD nu se va reforma atâta timp cât va domina stânga scenei politice, iar noul său lider, Marcel Ciolacu, s-a dovedit inabil când a vorbit public despre datoriile partidului, multe provenind din campania pentru alegerile prezidenţiale, spune analistul politic Ion Cristoiu.

Urmărește
400 afișări

Eu sunt adeptul celor două tururi pentru că este inadmisibil să aleg un primar cu 20%

Monica Mihai: Şi la noi în Oradea este primar PNL.

Ion Cristoiu: Aţi înţeles. Interesul pentru cele două tururi au partidele mici de dreapta. PMP, USR, de ce, pentru că, unu, în primul tur se clasifică, să spunem, unul de la PNL, dar în al doilea tur se poate face o majoritate PSD plus USR şi atunci poate să ajungă unul de la USR. Deci partidele mici au interesul, din punctul acesta de vedere. Şi atunci domnul Klaus Iohannis a zis este treaba Guvernului, el care cheamă Guvernul la ordine putea să spună şi îi cer lui Ludovic Orban… A zis e treaba Guvernului, eu sunt pentru. De ce? Ca să arunce  pisica la ei, Guvernul nu vrea, dar, şi aici e foarte important, precizez, eu sunt adeptul celor două tururi pentru că este inadmisibil să aleg un primar cu 20%. A, dacă primarul câştigă din primul tur cu 50%, ştiţi că el intră, da? chiar dacă sunt două tururi, da? Şi atunci şi eu sunt de acord, a câştigat…

Monica Mihai: Pentru cel care a luat 50% să treacă direct.

Ion Cristoiu: Dar în momentul în care sunt într-un singur tur poate să câştige cu 30% şi cu 30% nu mai poţi administra toată comunitatea care, nu ştiu, 100 de mii de oameni între care poate că 80 de mii nu te-au votat sau au votat împotrivă. Asta va fi bătălia pentru că domnul Orban e între ciocan şi nicovală.

Monica Mihai: Asta voiam să vă întreb, pe cine credeţi că ar mai putea aduna în jurul dumnealui domnul Iohannis pentru alegeri anticipate? Pentru că pentru a cădea Guvernul Orban trebuie să poarte nişte negocieri politice în parlament. Va face echipă domnul Iohannis cu PSD? Poate?

Ion Cristoiu: Nu, PSD-ul nu are interes la alegeri anticipate, PSD-ul nu vrea anticipate de aia îl ajută pe Orban.

Monica Mihai: Da, dar fără PSD e posibil să treacă  moţiunea de cenzură?

Ion Cristoiu: Atenţie, se face o greşeală. Anticipatele nu înseamnă că tot parlamentul să voteze. Înseamnă să ai majoritatea aia care a dus la susţinerea Guvernului, da, care a făcut să cadă Guvernul Dăncilă şi să investească noul Guvern.

Monica Mihai: Aşa.

Ion Cristoiu: Păi, staţi un pic că deocamdată ofiţerii acoperiţi de la PSD n-au fost folosiţi, mai ţineţi minte? Adică cozile de topor, că sunt cozi de topor nu o să-mi spună mie că ăştia care erau PSD-işti înrăiţi s-au înscris acum în PNL, mă rog, chiar e bizar, şi atunci probabil că unor şefi de la ALDE, PMP li se vor garanta loc pe liste, fie pe listele de partide, în sensul că PNL-ul le dă, aşa a făcut PSD-ul întotdeauna, fie că vor fi şantajaţi. Gândiţi-vă că dacă la un moment dat, aşa cum e PSD-ul, un sfert din PSD, din parlamentari, ”da, domnule, noi vrem să ne sacrificăm pentru ţară”, atunci sigur pot să aibă loc anticipate. Oricum, anticipatele sunt vitale pentru interesul naţional, noi nu mai putem să mai ducem încă un an cu Guvernul minoritar sunteţi de acord, adică un an de Guvern minoritar, care sigur va fi minoritar înseamnă un Guvern care nu va face nimic n-are cum să facă, eşti paralizat, minoritar.

Monica Mihai: Practic doar administrează ţara…

Ion Cristoiu: Da, dar e un an. Doi, PSD-ul ar fi o nenorocire să vină înapoi la guvernare aşa repede, o nenorocire şi pentru partid şi pentru ţară. Gata, PSD-ul trebuie să stea vreo 10 ani, hai…

Monica Mihai: Atât de mult?

Ion Cristoiu: Să stea în opoziţie. Păi e de şapte ani, gândiţi-vă la perioada post-decembristă, PSD-ul a fost tot timpul la putere într-un fel. A fost o perioadă CDR în 96 - 2000, în partea a doua PSD-ul deja iar câştigase forţă. A fost 2000 - 2004 când a şi condus, deci a condus 90 – 96, da? A fost la putere, da? A condus între 2000 – 2004, a venit alianţa DA care a condus până în 2007 când Călin Popescu Tăriceanu a azvârlit din majoritate şi de la guvernare PDL şi a rămas, sine a rămas? A Rămas Tăriceanu care depindea tot de PSD deci practic tot PSD-ul. A venit, mai ţineţi minte, 2012, când ei au revenit la putere cu Guvernul Ponta şi, cu excepţia perioadei Guvernului tehnocrat, ei au condus. Şi în perioada Guvernului tehnocrat practic au condus că aveau majoritatea. E nevoie totuşi de o perioadă mai lungă de opoziţie să vadă şi ei cum e pâinea amară, să nu mai aibă majoritatea asta şi probabil se vor curăţa de oportunişti, vor pleca toţi, unde nu e friptură. Dar oricum ei nu pot să guverneze. Şi atunci, decât să stăm un an de zile, eu sunt de acord, facem anticipate, ar trebui şi PSD-ul să fie de acord. Anticipatele sunt peste tot în lume un fel de ”hai să jucăm meciul”, nu-i aşa?

Monica Mihai: Să împărţim din nou cărţile.

Ion Cristoiu: Da, hai să împărţim, corect, adică să împărţim care e problema? Adică peste tot în lume, cu excepţia noastră, anticipatele sunt uşor de convocat. Într-un moment de criză politică, adică în care puterea nu mai poate guverna, dar nici opoziţia nu e la putere, în cele mai multe ţări guvernul este cel care convoacă, adică guvernul zice, cum a fost de exemplu în Grecia, sau în Spania, guvernul zice „ia să mai împărţim o dată cărţile să vedem, poate că vom câştiga noi guvernul şi atunci suntem legitimaţi pentru încă patru ani sau câştigaţi voi. Situaţia de acum este aberantă, PNL a ajuns la guvernare cum a ajuns, are o în Parlament... va trebui să...

Monica Mihai: O minoritate...

Ion Cristoiu: Păi nu, va trebui să depindă, deci pentru fiecare lege trebuie să negociezi, ba cu ALDE, ba cu ăla şi negocierile sunt sângeroase.

Monica Mihai: Exact cum am discutat noi, proiectele de lege nu...

Ion Cristoiu: Şi este obligat la nişte compromisuri de la doctrină pentru că în momentul în care tu ai hotărâre, PNL are hotărâre a conducerii colective, hotărâre: nu vor fi primiţi PSD-işti, da? Fiind minoritari au primit doi, păi staţi un pic nu au zis că nu primesc PSD-işti? Şi atunci există posibilitatea ca acest guvern, lăsând faptul că a fost făcut şi pe picioare, aţi observat şi dumneavoastră, el trebuie neapărat, adică el nu va putea decât prin anticipate, se prevede planul, care poate să iasă, este la sfârşitul lui februarie începutul lui martie.

Monica Mihai: Vom vedea, până una alta haideţi să discutăm puţin de domnul Klaus Iohannis care a fost reales în funcţia de preşedinte al României pentru încă un mandat de cinci ani, CCR l-a confirmat în această funcţie, Klaus Iohannis a fost plecat la Londra acolo unde s-a întâlnit ieri cu şefii NATO, unde a purtat discuţii şi negocieri, cum vi se pare acest început de mandat al lui Klaus Iohannis, au fost făcute greşeli din partea lui, nu au fost? Ştim că a avut şedinţe nenumărate rânduri cu cei de la PNL în care au discutat ba de buget, ba de direcţia pe care ar trebui să o aibă noul guvern.

Preşedintele, indiferent cum o fi, este un fel de persoană către care se îndreaptă privirea naţiunii când e o criză

Ion Cristoiu: Deci este limpede că domnul Iohannis vrea, intenţionează în acest al doilea mandat o schimbare de postură, adică ţine conferinţe de presă, deja conduce guvernul, deja conduce PNL, deci ar fi un fel de preşedinte jucător, dar un preşedinte jucător care e şi arbitru. Adică Traian Băsescu avea şi are această calitate, că nu îţi lasă impresia că este stăpân, adică el vrea să conducă, dar niciodată Traian Băsescu nu a chemat guvernul la el,  deci este o încălcare a Constituţiei, staţi să ne lămurim, preşedintele are nişte instrumente constituţionale limitate de conducerea guvernului. De regulă până la el, guvernul de aceeaşi culoare era condus de... Iliescu conducea guvernul PSD că avea putere în partidul respectiv, da? Traian Băsescu nu era nevoie să îl cheme pe Emil Boc ostentativ, deoarece în partidul ăla avea o echipă care îl răsturna mâine pe Emil Boc, e acuma avem pentru prima dată foarte grav încălcarea făţişă a echidistanţei preşedintelui, nu este nici măcar o chichiţă, în primul rând interzice Constituţia...

Monica Mihai: Şi totuşi astăzi domnul Orban a zis după ce a plecat de la Cotroceni că este foarte normal să existe o astfel de relaţie pentru că...

Ion Cristoiu: Ce să facă cu Orban? Relaţie ce? Păi domnul preşedinte nu are nici o implicare, constituţional are un instrument, participarea la şedinţele guvernului.

Monica Mihai: Ştim şi în ce caz se poate.

Ion Cristoiu: Da, dar nu întâmplător a făcut Constituţia, dar eu vă atrag atenţia asupra unui lucru mai puţin subliniat, de ce a prevăzut Constituţia asta echidistanţa preşedintelui care e acum? Dintr-un simplu motiv, în momentul în care România a trebuit să intervină în Iugoslavia, a trebuit să treacă prin Parlament această hotărâre, era Emil Constantinescu, deci era o hotărâre, o decizie de interes naţional. Dacă Emil Constantinescu ar fi ţinut-o langa precum Iohannis că PSD e ticălos, PSD ar fi votat împotrivă. Având în vedere că... totuşi Emil Constantinescu a păstrat o anumită distanţă faţă de partidele politice, s-a putut negocia cu Ion Iliescu, şeful PSD de la vremea respectivă, să se abţină în Parlament. Deci domnul Iohannis nu ştie, poate să vină în orice moment şi noi românii... o clipă când va avea nevoie domnul Klaus Iohannis de toate partidele, nu numai de PNL, va avea nevoie de o decizie, da? Păi cum să faci tu decizie cu partidul pe care ţi-l propui să îl mănânci? Deci de aia Constituţia prevede, Constituţia prevede din nouă motive, motive istorice, nu ţin de motive de chichiţe, deci tot ce se află în democraţie ele sunt produsul unei realităţi, s-a constatat de-a lungul timpului că în democraţie e nevoie de cineva deasupra tuturor partidelor, unu pentru că vin momente când ai nevoie de decizie de interes naţional şi tu trebuie să fii arbitru, tu trebuie să îi uneşti pe toţi din punctul acesta de vedere şi doi de regulă preşedintele indiferent cum o fi este un fel de persoană către care se îndreaptă privirea naţiunii când e o criză, păi eu nu pot să îmi mai îndrept privirea câtă vreme el este preşedintele PNL, aţi înţeles? Adică nu există, preşedinte jucător este o prostie pentru că tocmai de aia, că atunci de ce mai am nevoie...

Monica Mihai: A participat şi la Biroul Permanent Naţional al PNL.

Ion Cristoiu: Adică în momentul în care tu te implici prea mult de partea unui partid, în primul rând o altă greşeală este faptul că începi să plăteşti greşelile partidului, în al treilea rând, şi s-a verificat asta la mineriada din 1991, naţiunea are nevoie de o ultimă siguranţă, să vă dau un exemplu: deci în 1991 Guvernul Roman, preşedinte era Ion Iliescu, a crescut preţurile, a introdus terapia de şoc, v-am mai spus ţin minte că scria pe ziduri „Petre Roman nu fii prost, lasă preţul cum a fost”, deci a fost un şoc uriaş pentru România, guvernul Roman... guvernul a început să cadă, să cadă, preşedinţia s-a păstrat echidistantă faţă de acest guvern, în momentul în care au venit minerii a ars o singură siguranţă, aţi înţeles? Deci în Iordania au fost nişte mari probleme cu preţurile, regele nu s-a vârât, adică nu ai voie să zici „da domnule, sunt de acord” pentru că în momentul în care a ajuns la temperatura de fierbere vine unu şi spune „domnule eu scot guvernul”. În 1989 una din soluţii, dar era prea târziu, după ce au început evenimentele de la Timişoara, a fost remanierea guvernului, deci Ceauşescu...

Monica Mihai: Era o soluţie la care nu s-a mai...

Ion Cristoiu: Da, nu s-a mai putut pentru că... deci ai nevoie în democraţie de o siguranţă care trebuie să ardă, pe care trebuie să o sacrifici, sacrifici pe premier şi salvezi tu şi ţara, că dacă el, premierul Ludovic Orban, spune din cinci în cinci minute că ceea ce face el are aprobarea lui Klaus Iohannis, dacă la un moment dat se provoacă o criză, cum mai vii tu, Klaus Iohannis, că tu eşti responsabil.

Monica Mihai: Haideţi să nu uităm că domnul Klaus Iohannis a ...

Ion Cristoiu: A fost destul de didactic, nu pentru dumneavoastră, pentru telespectatori, asta am vrut să închei, deci postura preşedintelui de arbitru nu este o chestiune, e o chestiune constituţională care ţine de o realitate, tot ce e trecut în Constituţie… nu au fost nişte tipi care au făcut şi au zis aşa trebuie să fie, nu s-a raportat în permanenţă la realitate. Modificare Constituţiei din 2003, una dintre modificări a fost aceasta, preşedintele nu poate demite pe premier, mai ţineţi minte? Păi ea a fost rezultatul marii crizei politice din 1998 dacă nu mă înşel când Emil Constantinescu a vrut să îl dea jos pe Radu Vasile. A intrat în conflict şi atunci el l-a demis pe premier şi următorul care a venit, Adrian Năstase, a venit hai să găsim o soluţie să nu mai fie premierul la hachiţele ăluia, deci aţi înţeles, o prevedere constituţională nu a fost făcută că s-au gândit unii ce frumos e scrisă, păi hai să preîntâmpinăm o serie întreagă de prevederi constituţionale, prevederea că anumite articole nu se supun revizuirii, mai ţineţi minte caracterul unitar? Ele nu au fost vârâte întâmplător, ci pentru a face foarte greu posibilitatea ca să vină cineva şi să spună „revizuim Constituţia în sensul că...”, deci un articol care nu poate fi revizuit...

Monica Mihai: Este tocmai acesta.

Ion Cristoiu: E unitatea naţională, păi aţi înţeles? Pentru ca să nu vină, dracu ştie, vine un moment şi vine o forţă şi spune şi România nu mai e alcătuită din Ardeal, Ardealul nu mai e.

Asistăm acum la ora actuală la un fel de umflare cu gura a unui balon care se numeşte „importanţa internaţională a lui Klaus Iohannis”

Monica Mihai: Haideţi să ne uităm puţin la vizita preşedintelui Klaus Iohannis la Londra, acolo unde ştim că a participat la un dejun organizat de Donald Trump pentru cei care alocă 2% din PIB pentru apărare, cum vi s-a părut? Aţi văzut cu siguranţă pozele de la acest dejun în care se tot discuta că domnul Klaus Iohannis stătea foarte aproape de Donald Trump şi de secretarul adjunct al NATO.

Ion Cristoiu: Pe vremea lui Nicolae Ceauşescu era o misiune, o sarcină a presei de a arăta importanţa internaţională a lui Ceauşescu, care chiar era, adică chiar era. Asistăm acum la ora actuală la un fel de umflare cu gura a unui balon care se numeşte „importanţa internaţională a lui Klaus Iohannis”. De ce spun, pentru că elemente de protocol sunt prezentate de presa mituită, aşa îi spun eu, de Cartel, ca fiind unicităţi. De exemplu s-a făcut mare tărăboi de faptul că regina a stat de vorbă cu Carmen Iohannis, păi regina a stat de vorbă în cadrul unui protocol, nu are nici o semnificaţie şi a dacă cu celelalte dădeam mâna doamne şi pe ea o îmbrăţişa şi spunea ceva la ureche ziceam aici e o chestie deosebită. Domnul Klaus Iohannis a fost într-adevăr invitat şi un şpriţ restrâns împreună cu toţi cei care au aprobat, au pus în PIB 2%, numai că dejunul ăsta la care domnul Trump o fi dat vreo 100 de euro pentru fiecare persoană, hai 200, pe noi ne-a costat 4 miliarde, adică noi avem o presă atât de sărmană încât nu reuşeşte să disocieze între ce e avantaj naţional, un politician ca Trump zice mă şi trebuie să obţinem de la românii ăia 4 miliarde, de aia s-a şi balansat problema cu deficitul că trebuia să plătim rachetele alea înainte. Şi îl întrebă pe consilier „şi domnule şi Klaus Iohannis ce vrea?” şi dacă e alt preşedinte, domnule românii vor ca… cum spunea Cătălin Ivan sau cine era, Cataramă, românii spun aşa „renunţăm la 5G dar daţi-ne şi dumneavoastră o afacere şi vin consilierii şi spun „domnule preşedintele vrea să luaţi un dejun restrâns”, bine zice ăla că nu mă costă nimic, de abia şi mănânc, deci aceasta nu a avut nici o semnificaţie, nu mai spun de toate prostiile alea că doamna Iohannis a eclipsat-o pe Melania Trump, să ştiţi că Bogdan Iacob tot el a făcut acum un bilanţ senzaţional, cred că la şi publicat, în care a arătat că ea a eclipsat pe toţi, mai ţineţi minte? A devenit un clişeu, a eclipsat-o pe regina Iordaniei, a eclipsat-o pe prinţesa în Spania, a eclipsat-o pe Melania Trump, a eclipsat-o pe doamna Macron, înţeleg că ea eclipsează pe toate, acuma nu vreau eu, sunt bărbat, nu vreau să fiu răutăcios să spun domnule, chiar aşa? Dar sunt ruşini, este ruşinos că am o asemenea presă care ori ne crede proşti, ceea ce poate are dreptate că noi înghiţim toate astea şi în care transformă în elemente de protocol, vă dau un exemplu: deci zice titlu, nu mai dau că toate au fost titluri, „Klaus Iohannis va fi primit de regina Angliei”, el a fost primit împreună cu toţi ăia...

Monica Mihai: În cadrul unui protocol.

Ion Cristoiu: Nu mai spun că la astea cu regina Angliei e păcat, eu o să fac pe blog o rubrică presa care behăie, că aşa îmi place mie şi au dat aşa: imagini care au înconjurat globul, adică vă imaginaţi agenţia de presă din Africa de Sud, Malaysia au dat imaginile, Carmen Iohannis, prima noastră doamnă o eclipsează pe Melania Trump, nu... regina dă mâna cu Carmen Iohannis sub privire invidioase ale doamnei Trump, ale Melaniei Trump, nu ştiu de unde le-a scos şi a venit şi Angela Merkel.

Monica Mihai: Un trio fenomenal, domnule Cristoiu...

Ion Cristoiu: Nu e o glumă, aşa ceva nu am pomenit nici în presa comunistă, dar mă rog.

Până la locale, bătălia numărul unu va fi pentru Bucureşti. A fi primar la Bucureşti este mai important decât a fi preşedinte

Monica Mihai: Haideţi să trecem de la Londra la Bucureşti, în curând anul viitor vom avea alegeri locale...

Ion Cristoiu: Anticipate...

Monica Mihai: Este important să vedem cine s-a înscris în cursa pentru Capitală, o avem pe doamna Gabriela Firea care a tot spus de-a lungul mandatului că îşi mai doreşte încă un mandat, îl avem pe Vlad Voiculescu care şi el a spus că ar vrea să candideze, îl avem şi pe Nicuşor Dan care la fel şi-a exprimat dorinţa foarte clar în acest sens...

Ion Cristoiu: Şi bănuiesc că cineva de la PNL.

Monica Mihai: Şi urmează cineva, dacă va fi cineva de la PNL şi aici era întrebarea, se va strânge lista...

Ion Cristoiu: Dumneavoastră glumiţi cu mine? Cum dacă?

Monica Mihai: Nu se va strânge PNL în jurul lui Nicuşor Dan?

Ion Cristoiu: Nu, la ora actuală până la locale bătălia numărul unu va fi pentru Bucureşti. A fi primar la Bucureşti este mai important decât a fi preşedinte pentru că ai parale, fundamental.

Monica Mihai: Există un buget foarte mare, asta e miza, de fapt spuneţi?

Ion Cristoiu: Au şi jurnaliştii au interes şi ăştia. În  consecinţă... de ce este foarte important anul ăsta bătălia pentru Bucureşti? Pe de o parte pentru că cine va câştiga Bucureştiul este aproape că a câştigat toate localele, deci Bucureştiul...

Monica Mihai: Dă semnalul?

Ion Cristoiu: Nu, chiar dacă ai câştigat toate celelalte... dacă adversarii tăi au câştigat celelalte oraşe, important este Bucureşti. Ca semnal, ca parale nu mai spun vă imaginaţi din punctul acesta de vedere şi atunci avem o problemă, marea problemă a PSD va fi apărarea Gabrielei Firea. Ea am văzut că a fost înţeleaptă, poate că şi eu am tras un semnal şi noi aici, anume că se angajase în bătălia pentru şefia PSD, a avut zilele trecute un interviu unde a spus că nu se angajează, ceea ce este corect, pentru că ea trebuia să decidă, ori nu mai candida, ori se angaja în bătălie. Când te angajezi în bătălia pentru cucerirea şefiei PSD ea are nevoie ca niciodată de sprijinul partidului, adică ea va fi în perioada următoare ţinta tuturor diversiunilor, ba nu e apă caldă, ba a căzut n tramvai, sigur va fi pus la cale şi de forţe obscure. Dincolo, deci PSD acum este obligat chiar dacă nu o suportă...

Monica Mihai: Să o sprijine.

Ion Cristoiu: Să o sprijine pentru că e o chestiune politică vitală, dacă se pierde Bucureştiul s-a terminat, s-a terminat cu...

Monica Mihai: Deci Gabriela Firea poate să se bazeze pe PSD pentru că e şi interesul partidului?

Ion Cristoiu: Întrebaţi-l pe Ciolacu, eu ştiu ce ar trebui să facă ei. Dincolo avem o mare problemă, dincolo în primul rând la USR am o ipocrizie, domnul Barna nu îl vrea în veci pe Nicuşor Dan pentru că un primar general din partea USR înseamnă un om mai puternic decât Dan Barna, adică Nicuşor Dan care e concurentul lui Dan Barna la mâna iubitei numite USR, a fecioarei numite... cadâne numită USR, sigur că devine foarte puternic. Însă sub o anumită presiune a tefeliştilor şi ăştia el a acceptat să candideze, numai că din partea PLUS mai e încă un candidat, domnul Alexandrescu...

Monica Mihai: Domnul Vlad Voiculescu.

Ion Cristoiu: Vlad Voiculescu. Deocamdată aşteptăm PNL, care vrea să facă...

Monica Mihai: Dar cei din dreapta au  tot spus că sunt de acord şi au şi avut discuţii în acest sens să sprijine un singur candidat, dumneavoastră spuneţi că să fie PNL?

Ion Cristoiu: Păi nu, condiţia să fie candidatul lor, nu ştiu dacă aţi înţeles, fiecare partid vrea unitate, dar să fie al lui.

Monica Mihai: E interesantă această luptă în următoarele săptămâni...

Ion Cristoiu: Păi nu, fiecare zice vrem candidat unic şi când zice cine e candidatul? Păi e al nostru. PNL nu va admite niciodată pentru că e o sursă uriaşă de parale, ascultaţi-mă ce vă spun.

Editorialul săptămânii: Bogdan Tiberiu Iacob - Toţi nedecoraţii preşedintelui

Monica Mihai: Rămâne să vedem dacă Partidul Naţional Liberal va fi de acord cu un candidat unic care să nu fie de la PNL, haideţi să trecem până una alta, vă rog frumos la  editorialul săptămânii, ce articol sau ce editorial v-a impresionat?

Ion Cristoiu: Da, că tot am vorbit mereu de două site-uri pe care le urmăresc şi le şi citesc este al lui Bogdan Iacob care face singur, un jurnalist singur, uneori face mai mult decât o redacţie, şi al lui Bădin, foarte bun, adică situri care dau foarte multe informaţii, şi el a scris un articol ”Bogdan Tiberiu Iacob: Toţi nedecoraţii preşedintelui” chiar şi mie mi-a atras atenţia, pentru că domnul preşedinte a decorat acuma toţi generalii, cred că a terminat toate alea, trebuie să mai trimită la combinat să mai facă nişte decoraţii, dar lipseşte totuşi societatea civilă, eu nu sunt de acord, nu sunt adversarii mei, dar nu poţi să nu-l decorezi pe Tudor Chirilă, pe Şora, pe Oana Pelea, pe Blandiana, totuşi au fost în prima linie a bătăliei a societăţii civile, nu a fost chemat nici un ONG, după părerea mea nu generalii, sigur că generalii i-au făcut... dar domnul Klaus Iohannis a susţinut mereu şi mereu că societatea civilă e cea care l-a ajutat. Deci au lipsit ăştia şi, aşa ca o ştire, sunt unul din oamenii care nu are nici o decoraţie.

Monica Mihai: De ce?

Ion Cristoiu: Am avut noroc, în post decembrist sunt chiar jurnalişti care sunt de trei ori cavaleri ai nu ştiu ce stele, eu nu am nici măcar medalia omagială...

Monica Mihai: Nu un papirus, nu un pix de onoare?

Ion Cristoiu: Nu am nimic, nu am nici o decoraţie, am una, am şi recunoscut înainte de 1989 când toţi jurnaliştii din România, dar toţi, au fost decoraţi cu ordinul muncii clasa a patra.

Monica Mihai: Deci aveţi totuşi Ordinul Muncii clasa a patra...

Ion Cristoiu: Păi da, dar Ordinul Muncii era ceva nu ştiu cred că au avut un tren de decoraţii, că nu era steaua republicii.

Monica Mihai: Nu era ceva aparte.

Ion Cristoiu: Deci bun.

Topul politicienilor

Monica Mihai: Haideţi să trecem, vă rog frumos, la top cinci politicienii săptămânii, cine se află în această săptămână pe locul cinci şi de ce?

Ion Cristoiu: Pe locul cinci este domnul Eugen Tomac, preşedintele PMP, care încearcă să ne convingă că el nu participă, PMP, la guvernare deşi are oameni în guvern, chiar şi membrii ai PMP care sunt şi ne explică nouă, crezându-ne proşti, că el i s-a solicitat pentru că PNL avea nevoie de profesionişti, vă imaginaţi că PNL suferea de faptul că nu are profesioniştii de la PMP; e unul din rezultatele negoţului dintre PMP şi PNL. După părerea mea e un partid fără nici un viitor luaţi-vă adio de la el dacă cumva l-aţi sprijinit vreodată, la următoarele alegeri dispare de pe scenă, a fost Traian Băsescu care l-a ţinut în viaţă. Traian Băsescu nu mai poate participa la alegerile următoare, sunteţi de acord, e totuşi europarlamentar, dar domnul Eugen Tomac este liderul unui partid care mereu se oferă, el de când a căzut guvernul Dăncilă când ridică mâna şi spune „eu vreau”. PNL deseori l-a ţinut de o parte, dar din când în când i-a dat.

Monica Mihai: Mai apelează.

Ion Cristoiu: Da, dar eu i-aş da locul cinci pentru că este preşedintele unui partid despre care nu ştie că nu va mai fi.

Monica Mihai: Cine se află pe locul patru?

Ion Cristoiu: Pe locul patru este domnul Klaus Iohannis care încalcă cu brio Constituţia României, deocamdată este preşedinte, este premier pentru că deja... premier monarh deoarece numai în perioada interbelică în timpul dictaturii regale, Carol al doilea chema miniştri, oficiali, apăreau ştiri unde spunea aşa „majestatea sa Carol al doilea a lucrat azi cu ministru Muncii”, nu ştiu ce făcea acolo. Nefiind femei...

Monica Mihai: Tot cu ministrul Muncii a lucrat şi Klaus Iohannis astăzi.

Ion Cristoiu: Deci această chestie nu a fost în perioada post decembristă, dacă ar fi făcut  ceva de genul ăsta Iliescu îl linşau, sau chiar Traian Băsescu. Este şi preşedintele partidului la PNL, mă întreb ce va fi în perioada următoare, oricum eu în locul domnului Orban m-aş simţi pe zi ce trece tot mai stânjenit tocmai pentru că încep să mă întreb ce e domnul Orban, că premier e domnul Klaus Iohannis, pentru că una e să stai, noi am mai discutat, cu premierul, te vezi o dată din când în când şi una e să îi chemi... domnişoară am condus 15 gazete de-a lungul timpului, în momentul în care eu săream peste adjunct, o să vedeţi când o să ajungeţi şi dumneavoastră ca mine director şi ceea ce vă urez, niciodată nu sari peste adjunct, adică eu nu am lucrat niciodată direct cu şeful de secţie pentru că îi slăbea, autoritatea adjunctului şi erau momente când aveam nevoie de adjunct, deci la el la ora actuală miniştrii sunt chemaţi de Iohannis fără premier.

Monica Mihai: Ceea ce ştirbeşte autoritatea lui Ludovic Orban.

Ion Cristoiu: Lăsând la o parte faptul că pe unii îi cheamă şi doamna Turcan, la un moment dat nu mai ştii, săracul ministru, nu mai ştie cui se subordonează.

Monica Mihai: Cine este pe locul trei în această săptămână?

Ion Cristoiu: Pe locul trei este domnul Victor Ponta care a înviat şi a înviat chiar bine, între timp a trecut în tăcere domnul Tăriceanu. Dacă îl vedeţi pe domnul Victor Ponta să îi spuneţi că totuşi trebuie să treacă să facă partidul ăla, deci poate că faptul că unii din PSD-işti pleacă e bine pentru el, e loc de un partid, uite un partid de stânga Pro România, dar el trebuie nu alcătuit din tipi care au plecat de la PSD şi s-au dus la el.

Monica Mihai: Cine este pe locul doi?

Ion Cristoiu: Locul doi este domnul Marcel Ciolacu care nu înţeleg ce vrea până acum, adică e mediatic dar nu ştiu, nu am înţeles până acum ce vrea, probabil că dacă m-aş fi uitat la un interviu sau ar fi venit la un interviu la noi aş fi înţeles ce vrea de la acest partid, sunt aproape sigur că el este interimar până la congres şi că altul va fi preşedintele acestui partid, e o grupare întreagă, el e acolo numai un fel de rotiţă zimţată.

Monica Mihai: Vom vedea la congres dacă se va confirma. Şi locul unul cine este în această săptămână?

Ion Cristoiu: Este doamna Monica Anisie care a reuşit ca nimeni altcineva, nu există în post decembrist, ca într-o lună de zile să se compromită total, nu am pomenit aşa ceva şi să se compromită paradoxal nefăcând nimic, numai prin vorbe. Ea este autoarea celebrei expresii evaluările prietenoase... evaluarea e evaluare, ştii sau nu ştii, adică cum să fie prietenos? Cinci e prietenos? Adică prietenos ce înseamnă cinci şi apoi îi dau un pupic, e cinci, e cinci. După asta a venit acest scandal şi ea vorbeşte... a inventat tot felul „prioritizează” şi toate astea, i se vrea capul şi de către USR, culmea chiar din coaliţie şi probabil că nu mai ştiu la ora actuală ca să faci o remaniere e cam grav, ei s-au pricopsit cu ea şi o vor mai duce mult. În plus este un ministru care are iar reformă, dacă aţi observat, eu cred că, părerea mea trebuie să mutăm Ministerul din sediul ăla, să îl dăm cu agheasmă pentru că toţi care se duc miniştri acolo vor să facă reformă.

Monica Mihai: O să vedem şi dacă doamna Anisie va reuşi să facă reformă...

Ion Cristoiu: O va reforma pe ea, nu aveţi nici o grijă.

Monica Mihai: Domnule Cristoiu vă mulţumesc pentru discuţia din această seară, doamnelor şi domnilor vă mulţumesc că aţi stat alături de noi în această seară, vă aşteptăm şi la ediţia de săptămâna viitoare, la revedere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici