Jocurile Olimpice au început OFICIAL. VIDEO Momentul în care Naomi Osaka a aprins flacăra olimpică

Jocurile Olimpice au debutat oficial, vineri după-amiază, odată cu ceremonia festivă de deschidere a celei de a 32-a ediţii, de la Tokyo. Amânată pentru un an, Tokyo 2020 a început sub semnul pandemiei, dar şi al diversităţii, armoniei şi unităţii.

Urmărește
1012 afișări
Imaginea articolului Jocurile Olimpice au început OFICIAL. VIDEO Momentul în care Naomi Osaka a aprins flacăra olimpică

Împăratul Japoniei a declarat deschise Jocurile Olimpice. Naomi Osaka a aprins flacăra olimpică

Sursa video: Eurosport.ro

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice a avut loc pe Stadionul Olimpic din Tokyo şi a început cu un moment artistic de dans şi proiecţii de luminini laser.

Primul moment oficial, a fost intrarea în scenă a Împăratului Japoniei, Naruhito, alături de Thomas Bach, preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, urmaţi de drapelul ţării gazdă, în timpul abordării căruia a fost intonat imnul Japoniei.

A urmat un nou moment coregrafic, intitulat „Tăcerea din pădure”, un moment ce a ţinut să scoată în evidenţă respectul poporului japonez faţă de natură şi încheiat cu un moment de reculegere în memoria tuturor celor decedaţi ca urmare a pandemiei de COVID 19.

Au fost apoi aduse în arenă, rând pe rând, cele 5 cercuri olimpice.

Trofeul Laurii Olimpici, a fost decernat lui Muhamad Yunus, economist şi antreprenor din Bangladesh, distins cu premiul Nobel pentru pace în 2006, considerat promotorul afacerilor sociale şi al microcreditelor.

Ceremonia de deschidere a continuat cu tradiţionala paradă a sportivilor. Peste 11.000 de sportivi, reprezentând 206 comitete olimpice, participă la această ediţie a Jocurilor Olimpice, însă doar aproximativ 20 la sută dintre acestea au ales să defileze pe Arena Olimpică din Tokyo.

Prima naţiune care a intrat în arenă a fost, în mod tradiţional, Grecia, având ca purtători de drapel pe Ana Korakaki (tir) şi Eleftherios Petrounias (gimnastică), urmată de echipa refugiaţilor, prezentă pentru a doua oară la Jocuri, având ca purtători de drapel pe Mardini Yusra (inot, Siria) şi Tachlowini Gabriyesos.

Rând pe rând, în ordinea alfabetului japonez, au intrat în arenă cele 205 delegaţii olimpice.

Delegaţia României a intrat printre ultimele naţiuni, cu Robert Glinţă (înot) şi Simona Radiş (canotaj) purtători de drapel şi Elisabeta Lipă, din partea oficialilor, sportiva legendară, cu 6 participări la Jocurile Olimpice şi 5 titluri de campioană. România se prezintă la aceste Jocuri cu 101 sportivi, care vor concura la 17 discipline sportive.

Ultima naţiune care a defilat în arena olimpică a fost cea a ţării gazdă, Japonia.

După încheierea paradei, reprezentanţi ai sportivilor şi ai antrenorilor au rostit jurămâtul olimpic.

1824 de drone au format pe cer emblema ediţiei a 32-a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, transformându-se apoi într-un glob pământesc uriaş, deasupra stadionului, în timp ce răsunau versurile melodiei „Imagine”, compuse de John Lennon şi interpretat de cântăreţi de pe toate continentele planetei.

Hashimoto Seiko, preşedinta comitetului de organizare a Tokyo 2020, le-a urat bun venit celor prezenţi, exprimându-şi totodată recunoştinţa şi respectul faţă de toţi cei care au contribuit la buna organziare a competiţiei. Ea a mai mulţumit întregii lumi şi celor care au sprijinit reconstrucţia Japoniei, după catastrofa naturală ce a afectat ţara soarelui răsare în 2011.

Thoma Bach, Preşedintele CIO, a subliniat unicitatea acestei ediţii şi faptul că sportul a reuşit din nou să unească. Bach a transmis din partea sportivilor întreaga recunoştinţă şi admiraţie poporului japonez, care face sacrificii deosebite pentru a face posibilă această ediţie a Jocurilor Olimpice. Totodată, Preşedintele CIO a ţinut să laude efortul sportivilor olimpici, care au făcut eforturi suplimentare, pentru a trece de provocările pandemiei şi a ajunge să concureze în competiţia supremă.

Împăratul Japoniei, Naruhito, a declarat apoi deschise Jocurile Olimpice, devenind al 12-lea cap încoronat al planetei care face acest lucru, în istoria modernă a competiţiei.

Un alt moment important al festivităţilor a fost cel al arborării steagului olimpic, însoţită de intonarea imnului olimpic de către un cor alcătuit din elevi de la liceele din Prefectura Tokyo.

Prezentarea celor 50 de pictograme olimpice specifice fiecărui sport a primit şi ea un loc aparte în cadrul festivităţii.

Nu a lipsit din program nici o scurtă reprezentaţie de Kabuki, o formă complexă şi tradiţională de teatru-dans japonez.

După aproape 4 ore de la începerea festivităţilor, a ajuns în incinta Arenei Olimpice şi Torţa Olimpică, purtată de Tadahiro Nomura (fost campion olimpic la judo) şi Yoshida Saori (campioană olimpică la lupte), de la care a fost preluată de trei foşti jucători japonezi de baseball.

Aceştia au predat la rândul lor torţa către atletul paralimpic Wakako Tsuchida, participant la 7 ediţii de iarnă şi vară a Jocurilor Paralimpice.

Al 5-lea schimb a fost alcătuit din 6 copii, elevi japonezi. Ultimul purtător al torţei şi cea care a avut onoarea de aprinde flacăra pe Arena Olimpică din Tokyo, a fost jucătoarea de tenis Naomi Osaka, cel mai popular sportiv japonez al momentului.

Ceremonia s-a încheiat cu un spectacol simplu şi elegant de focuri de artificii.

A început cea de a 32-a ediţie a Jocurilor Olimpice Tokyo 2020.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici