24 de soldaţi condamnaţi la ani grei de închisoare după lovitura de stat din Sierra Leone

Un tribunal militar din Sierra Leone a condamnat 24 de soldaţi la pedepse grele cu închisoarea pentru rolul lor într-o încercare eşuată de răsturnare a guvernului preşedintelui Julius Maada Bio în noiembrie anul trecut, scrie Reuters.

Urmărește
426 afișări
Imaginea articolului 24 de soldaţi condamnaţi la ani grei de închisoare după lovitura de stat din Sierra Leone

24 de soldaţi condamnaţi la ani grei de închisoare după lovitura de stat din Sierra Leone

Sentinţele au fost citite în instanţă vineri noaptea, judecătorul pronunţând pedepse cuprinse între 50 şi 120 de ani de închisoare pentru cei condamnaţi.

Aceştia s-au numărat printre cei 27 de bărbaţi trimişi în faţa Curţii Marţiale pentru participarea la tentativa de lovitură de stat din 26 noiembrie, în urma căreia oameni înarmaţi au atacat cazărmi militare, două închisori şi alte locaţii, eliberând aproximativ 2.200 de deţinuţi şi ucigând peste 20 de persoane.

Sentinţa urmează încarcerării, în iulie, a 11 civili, poliţişti şi ofiţeri de penitenciare pentru rolul lor în insurecţie.

Un juriu militar format din şapte membri i-a găsit vinovaţi pe majoritatea soldaţilor trimişi în judecată de Curtea Marţială, cu un verdict unanim, după ore întregi de deliberări. Bărbaţii s-au confruntat cu un total de 88 de acuzaţii, inclusiv răzvrătire, crimă, ajutorarea inamicului şi furtul de bunuri publice sau de serviciu.

Toţi cei acuzaţi, cu excepţia unuia, erau soldaţi. Un locotenent-colonel a fost găsit vinovat şi a primit cea mai lungă pedeapsă, de 120 de ani de închisoare.

Înainte de a pronunţa sentinţele, avocatul-judecător Mark Ngegba - el însuşi fost ofiţer militar - a declarat că „atunci când ajungem la această concluzie pentru sentinţe, este pentru a trimite un mesaj de toleranţă zero pentru un astfel de act în armată”.

Dintre cei trei rămaşi, unul a fost găsit nevinovat, altul a fost condamnat mai devreme datorită faptului că a pledat vinovat, iar procesul celui de-al treilea se va încheia la o dată ulterioară.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici