CSM: Prin înrolarea calculatoarelor din instanţe în domeniul just.ro se creează o vulnerabilitate

Înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele judecătoreşti în domeniul just.ro, gestionat de către Ministerul Justiţiei, se creează o vulnerabilitate de natură să afecteze independenţa justiţiei, susţine Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului CSM: Prin înrolarea calculatoarelor din instanţe în domeniul just.ro se creează o vulnerabilitate

CSM: Prin înrolarea calculatoarelor din instanţe în domeniul just.ro se creează o vulnerabilitate

Potrivit unui comunicat al CSM, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât joi că „prin înrolarea calculatoarelor şi serverelor din instanţele judecătoreşti în domeniul JUST.RO, gestionat de către Ministerul Justiţiei, se creează o vulnerabilitate de natură să afecteze independenţa justiţiei”.

Astfel, pentru înlăturarea vulnerabilităţii privind independenţa justiţiei trebuie luate următoarele măsuri de natură tehnică, a stabilit Secţia pentru judecători a CSM:

„a) Încetarea procesului de înrolare a calculatoarelor şi serverelor din instanţele judecătoreşti în domeniul administrat de Ministerul Justiţiei – JUST.RO. În cazul în care demersul a fost deja început sau finalizat, se va reveni la situaţia anterioară înrolării.

b) Reconfigurarea serverelor ECRIS fără a fi în relaţie de dependenţă cu domeniul JUST.RO. În cazul în care Ministerul Justiţiei nu asigură posibilitatea tehnică de configurare a serverelor în acest mod până la data de 01.10.2024, se va reveni la situaţia anterioară virtualizării, respectiv pe echipamente fizice existente, urmând a se relua procesul de virtualizare doar după ce este posibilă parcurgerea acestui proces în condiţiile amintite anterior.

c) Configurarea şi actualizarea soluţiilor informatice puse la dispoziţia instanţelor, de către instanţe şi minister, în aşa fel încât funcţionalităţile acestora să nu fie afectate prin măsurile prevăzute de lit. a şi lit. b.

d) Monitorizarea zilnică de către instanţele judecătoreşti a accesului în echipamentele informatice pentru identificarea oricărui acces neautorizat, până la înlăturarea oricărei dependenţe de domeniul JUST.RO”.

Potrivit comunicatului CSM, demersurile tehnice care urmăresc centralizarea echipamentelor instanţelor şi stocarea datelor în mod centralizat în afara autorităţii judecătoreşti, cu justificarea necesităţii implementării unor mecanisme de finanţare, nu pot sub nicio formă prevala asupra garanţiilor de independenţă a justiţiei.

„În baza principiului cooperării loiale, solicită Ministerului Justiţiei să demareze procesul de transfer către Consiliul Superior al Magistraturii a tuturor atribuţiilor ce îi revin în domeniul IT vizând instanţele judecătoreşti, apreciind că acest proces reprezintă nu doar o măsură de conformare cu standardele europene, ci şi un pas necesar pentru asigurarea unei justiţii independente şi eficiente”, se mai arată în documentul citat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici