DNA vrea să înceapă urmărirea penală a lui Chiuariu şi Nagy

Şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Daniel Morar, a cerut, marţi, acordul Comisiei speciale de la Cotroceni pentru începerea urmăririi penale a ministrului Justiţiei, Tudor Chiuariu, şi a fostului ministru al Comunicaţiilor, Zsolt Nagy.

Urmărește
3 afișări
Imaginea articolului DNA vrea să înceapă urmărirea penală a lui Chiuariu şi Nagy

DNA vrea să înceapă urmărirea penală a lui Chiuariu şi Nagy

Potrivit unui comunicat al DNA de marţi, Zsolt Nagy, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada decembrie 2004 - iunie 2007, şi Tudor Chiuariu, ministrul Justiţiei, sunt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor publice având ca urmare obţinerea unui avantaj patrimonial pentru altul, infracţiune conexă celor de corupţie.

"În conformitate cu prevederile articolului 12, articolului 16 alineat 2 şi articolului 19 din Legea 115/1999 privind răspunderea ministerială, republicată, şi având în vedere Decizia Curţii Constituţionale numărul 665 din 5 iulie 2007, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie l-a sesizat pe preşedintele României pentru ca acesta să ceară urmărirea penală faţă de Tudor Chiuariu şi Zsolt Nagy", se precizează în comunicat.

DNA precizează că este vorba despre dosarul penal 240/P/2007.

Anterior, în urma unei declaraţii a liderului PIN Cozmin Guşă, DNA informase că procurorii anticorupţie efectuează acte premergătoare, în cadrul dosarului penal 218/P/2006 înregistrat în luna septembrie 2006 (când nu era ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, ci Monica Macovei-n.r.), cu privire la legalitatea unor achiziţii publice realizate de Compania Naţională Poşta Română, precum şi cu privire la legalitatea unor asocieri ale acestei instituţii sau ale angajaţilor săi, în diferite societăţi comerciale, şi cu privire la posibila fraudare a patrimoniului public şi privat al statului, ca urmare a acestor activităţi, informează Biroul de presă al DNA.

În cadrul acestui dosar, în cursul lunii aprilie 2007, ca urmare a unei ştiri apărute la 25 aprilie 2007 legată de asocierea Poştei Române cu două societăţi comerciale pe acţiuni, procurorii au extins verificările cu privire la modul în care, imobilul situat în Bucureşti, Calea Victoriei 133-135, definit ca fiind proprietate publică a statului, conform HG 550/1996 şi HG 1.034/2001, a fost constituit de către Compania Naţională Poşta Română ca aport la capitalul social al unei firme private SC Imopost Developments SA.

Cercetările presupun, între altele şi verificarea împrejurărilor emiterii HG 377/2007, respectiv a notelor de fundamentare emise de către Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei şi Ministerul Justiţiei, precum şi a documentaţiei şi avizelor necesare, precizează DNA.

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă, declara, în 12 septembrie, într-o conferinţă de presă, că ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, este cercetat pentru fapte penale de DNA, susţinând că acesta a avizat o asociere ilegală dintre Poşta Română şi o firmă privată.

"Guvernul, pe baza notei de fundamentare avizată favorabil de ministrul Chiuariu a dat o hotărâre, semnată de ministrul Comunicaţiilor, cel al Finanţelor şi primul-ministru, prin care se scotea din circuitul public al statului al acestui spaţiu, dând girul unui şir de ilegalităţi care începuse înainte cu mai bine de un an. Am informaţii sigure şi precise, verificate, că, în acest moment, Departamentul Naţional al Anticorupţiei are un dosar de cercetare care îl vizează pe actualul ministru al justiţiei, în calitate de învinuit", a declarat Guşă.

El susţine că în prima sa lună de mandat, în aprilie 2007, ministrul Justiţiei a avizat favorabil o hotărâre de guvern prin care imobilul situat pe Calea Victoriei nr. 133-135, cu terenul aferent, trecea din domeniul public al statului în cel privat al statului, girând astfel o asociere ilegală datată 1 august 2005, dintre Poşta Română şi un grup de interese din jurul democraţilor şi liberalilor.

Preşedintele PIN a mai spus că în momentul asocierii, la 1 august 2005, Poşta Română nu avea dreptul să facă acest lucru, deoarece terenul şi imobilul rerezentau proprietate publică a statului. În urma asocierii a rezultat firma Imopost Development SA, în care Poşta Română deţine o cotă monirotară de acţiuni.

Hotărârea de Guvern la care face referire liderul PIN, Cozmin Guşă, este semnată de premierul Călin Popescu Tăriceanu şi contrasemnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy, şi de ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.

Mai mult, nota de fundamentare a HG 377 privind terenul din Calea Victoriei 133-135 explică împrejurările în care din 1996 imobilul şi terenul aferent au intrat în administrarea Regiei Autonome "Poşta Română" (acum Compania Naţională "Poşta Română") din cea a Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Nota de fundamentare - publicată pe site-ul Guvernului - este semnată de fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, Zsolt Nagy.

Tudor Chiuariu declara atunci că nu este cercetat în niciun dosar şi că, din punctul său de vedere, tot ceea ce a făcut a fost în limitele legii.

Ministrul Justiţiei a spus la acea dată că informaţiile legate de acest subiect sunt "pure speculaţii", care "au fost folosite într-un joc politic". El a precizat că nu poate fi cercetat pentru că, fiind ministru, cercetarea sa poate fi cerută doar de preşedinte sau de una dintre cele două Camere.

Ulterior, ministrul Justiţiei preciza că a avizat favorabil proiectul Hotărârii de Guvern privind un teren al CN Poşta Română după ce a cerut o nouă opinie, din partea unui consilier ministerial pe care însă nu l-a nominalizat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici