Video Magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins propunerea de arestare a poliţistului Cioacă

Magistraţii Curţii de Apel Braşov au respins, miercuri, propunerea procurorilor de arestare preventivă a poliţistului Cristian Cioacă, suspectat de uciderea Elodiei Ghinescu şi reţinut într-un alt dosar.

Urmărește
2 afișări

Instanţa Curţii de Apel Braşov a luat aceeaşi decizie de respingere a propunerii arestării preventive şi în cazul lui Marius Adrian Niţu, procurorii DIICOT Braşov anunţând imediat că vor face recurs, în decurs de 24 de ore, la instanţa supremă împotriva deciziei de miercuri a Curţii de Apel Braşov.

În aceste condiţii, Cioacă şi Niţu vor fi liberi după încetarea efectelor ordonanţelor de reţinere pentru 24 de ore emise, marţi seară, la ora 20.27, de procurorii DIICOT Braşov.

După pronunţarea deciziei instanţei, Cioacă şi Niţu au fost duşi în arestul IPJ Braşov, într-o dubă a Poliţiei cu cătuşe la mâini, urmând să fie eliberaţi în momentul expirării ordonanţei de reţinere.

Florentin Sorescu, avocvatul lui ciaocă a spus că este posibil ca acesta să îşi piardă serviciul, conform legislaţiei care spune că un poliţist urmărit penal.

Poliţistul Cristian Cioacă, suspectat de uciderea Elodiei Ghinescu şi reţinut într-un alt dosar, a fost audiat, miercuri, la Curtea de Apel Braşov, timp de peste o oră, după care a fost dus într-o altă sală a Curţii de apel Braşov, timp în care a fost prezentat magistraţilor şi celălalt bărbat reţinut în acest caz, Marius Niţu.

După audierea lui Cioacă, în sala de judecată a fost dus Marius Niţu.

Cristian Cioacă a fost adus la Curtea de Apel Braşov miercuri, la ora 16.00, împreună cu Marius Adrian Niţu, care l-ar fi ajutat să acceseze fraudulos căsuţa de e-mail a avocatei Elodia Ghinescu.

În timp ce era dus în sala de judecată, Cioacă a declarat că acţiunea procurorilor reprezintă o "hărţuire şi un abuz" la adresa sa. "Nu vedeţi la ce s-a ajuns?", a spus Cioacă jurnaliştilor.

Întrebat dacă îl cunoaşte pe Niţu, Cristian Cioacă a negat.

Procurorii au solicitat instanţei de judecată emiterea unor mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile faţă de Cristian Cioacă şi Marius Adrian Niţu, care l-ar fi ajutat să acceseze fraudulos căsuţa de e-mail a avocatei Elodia Ghinescu.

Poliţistul Cristian Cioacă, suspectat de uciderea soţiei sale Elodia Ghinescu, dispărută în 29 august 2007, a fost reţinut, marţi, pentru 24 de ore, de procurorii braşoveni, într-un alt dosar, fiind acuzat de violarea corespondenţei, respectiv de accesarea ilegală a căsuţei electronice a Elodiei Ghinescu.

Procurorii DIICOT Braşov au emis ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore pe numele lui Cristian Cioacă, aceasta urmând să expire miercuri la ora 20.00.

De asemenea, marţi seara a fost percheziţionată locuinţa din Piteşti a surorii lui Cioacă, fiind ridicate două calculatoare şi CD-uri. Percheziţia a fost făcută din dispoziţia procurorilor DIICOT Braşov.

În 14 noiembrie 2007, părinţii avocatei au făcut plângere penală la Tribunalul Braşov împotriva lui Cioacă, pentru violarea corespondenţei prin e-mail a fiicei lor, spunând că mesajele ar fi putut fi modificate de acesta pentru a-şi denigra soţia. O zi mai târziu, Baroul Braşov, din care face parte Elodia Ghinescu, a înaintat o plângere penală împotriva lui Cioacă şi a asistentei avocatei, ca urmare a violării corespondenţei şi a publicării acesteia în presă.

Potrivit Parchetului instanţei supreme, alte două persoane, printre care un ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov, sunt cercetate alături de Cristian Cioacă pentru violarea corespondenţei avocatei Elodia Ghinescu.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, Biroul Teritorial Braşov, au dispus, marţi, începerea urmăririi penale în cauza constituită ca urmare a plângerilor formulate de familia avocatei dispărute din Braşov şi a Baroului de Avocaţi din Braşov faţă de Cioacă - pentru instigare la acces fără drept la sisteme informatice, instigare la restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi instigare la transferul neautorizat de date informatice, fapte aflate în concurs real, precum şi faţă de Marius Sebastian Breazu şi Marius Adrian Niţu - pentru săvârşirea infracţiunilor de acces fără drept la sisteme informatice, restricţionare fără drept a accesului la date informatice şi transfer neautorizat de date informatice, fapte aflate, de asemenea, în concurs real.

Prin ordonanţe emise de procuror, la aceeaşi dată au fost dispuse punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a lui Cioacă şi Niţu.

Conform Parchetului, Cristian Cioacă i-a determinat pe Breazu (ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Braşov) şi Niţu să acceseze fără drept sisteme informatice prin înlăturarea parolelor de acces, în scopul obţinerii conţinutului mesajelor de poştă electronică destinate avocatei Ghinescu Elodia-Marilena. De asemenea, i-a determinat pe aceştia să restricţioneze fără drept accesul la adresele de e-mail respective şi să transfere neautorizat date dintr-un sistem informatic.

Parchetul menţionează că Cioacă a fost citat de procurori pentru data de 15 ianuarie 2008, însă a refuzat să se prezinte la audieri, încheindu-se în acest sens două procese-verbale.

Cristian Cioacă s-a prezentat în faţa anchetatorilor abia în cursul serii de marţi. De asemenea, el a formulat plângere împotriva ordonanţei de reţinere emisă pe numele său, dar aceasta i-a fost respinsă.

Avocata Elodia Marilena Ghinescu (38 de ani) a dispărut de acasă în data de 30 august 2007. Soţul acesteia, poliţistul Cristian Cioacă, a anunţat Poliţia despre dispariţia femeii în 5 septembrie.

Anchetatorii braşoveni au luat în calcul varianta crimei în cazul avocatei, principalul suspect fiind soţul femeii, deoarece s-au găsit urme de sânge în apartamentul celor doi soţi şi în autoturismul bărbatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici