Cercetătorii au descoperit o metodă de restaurare a apei pe Marte folosind praf de metal

  • Cercetătorii de la Universitatea din Chicago propun injectarea unui praf format din tije metalice extrem de mici în atmosfera lui Marte pentru a creşte temperatura suprafeţei cu aproximativ 30°C.
  • Această metodă ar putea topi gheaţa aflată sub suprafaţa planetei, făcând apa disponibilă în formă lichidă în timpul verii marţiene.
  • Metoda oferă o soluţie mai rentabilă comparativ cu transportul materialelor de pe Pământ utilizând materiale locale şi manipularea atmosferei pentru a îmbunătăţi condiţiile de pe Marte.
Urmărește
1332 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii au descoperit o metodă de restaurare a apei pe Marte folosind praf de metal

Cercetătorii găsesc o metodă de restaurare a apei pe Marte folosind praf de metal

Cercetările recente realizate de Edwin Kite şi echipa sa de la Universitatea din Chicago propun o abordare promiţătoare pentru a face Marte mai locuibil, restabilind apa pe planetă, relatează Indy100. Studiul, publicat în Science Advances, sugerează o metodă care ar putea creşte semnificativ temperatura suprafeţei lui Marte, folosind un  praf format din tije metalice extrem de mici.

Temperatura actuală a suprafeţei lui Marte este de aproximativ -65°C, mult sub nivelurile necesare pentru a susţine apa lichidă. Metodele tradiţionale de încălzire a planetei, cum ar fi transportul materialelor de pe Pământ, sunt extrem de costisitoare. Cu toate acestea, noul concept de adaptare a mediului introdus de echipa lui Kite oferă o soluţie mai rentabilă.

Metoda propusă implică injectarea particulelor de praf în atmosfera lui Marte. Aceste particule, formate din tije metalice extrem de mici (aproximativ nouă milionimi de metru lungime), sunt concepute pentru a reflecta şi a reţine căldura. Prin creşterea temperaturii atmosferice cu aproximativ 30°C, praful ar putea topi gheaţa aflată sub suprafaţa lui Marte, făcând astfel apa disponibilă în formă lichidă în timpul verii marţiene.

Această idee inovatoare reprezintă o schimbare semnificativă în abordarea de a face Marte un mediu mai ospitalier. Conceptul valorifică materialele locale şi manipularea atmosferei pentru a-şi atinge obiectivele, evitând costurile ridicate asociate cu transportul materialelor de pe Pământ.

Cercetarea vine în urma descoperirilor recente realizate de roverul Curiosity al NASA, care explorează Mount Sharp, un vârf proeminent din Gale Crater, din 2014. Pe 30 mai a acestui an, roverul a făcut o descoperire neaşteptată în timp ce traversa o rocă, alimentând şi mai mult entuziasmul şi curiozitatea privind explorarea lui Marte.

În ansamblu, metoda propusă de Kite oferă o cale viabilă către transformarea ecologică lui Marte şi avansarea posibilităţii colonizării umane, abordând una dintre provocările fundamentale: restabilirea apei pe Planeta Roşie.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici