Dragobetele - Sfântul Valentin în varianta românească

Dragobetele este o sărbătoare tradiţională românească celebrată pe 24 februarie. Conform tradiţiei şi folclorului românesc, Dragobete era fiul lui Baba Dochia , care reprezintă personajul principal din mitul legat de sosirea primăverii şi sfârşitul iernii aspre.

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Dragobetele - Sfântul Valentin în varianta românească

Dragobetele - Sfântul Valentin în varianta românească

Dragobetele este o sărbătoare tradiţională românească celebrată pe 24 februarie.

Conform tradiţiei şi folclorului românesc, Dragobete era fiul lui Baba Dochia , care reprezintă personajul principal din mitul legat de sosirea primăverii şi sfârşitul iernii aspre. Datorită bunătăţii sale nesfârşite a fost ales de Fecioara Maria să fie Păzitorul Iubirii. 

Ziua este cunoscută în special drept „ziua în care păsările sunt logodite”. În această perioadă păsările încep să-şi construiască cuiburile şi să se împerecheze.

În această zi, considerată local prima zi de primăvară, băieţii şi fetele adună flori de primăvară şi cântă împreună. Fecioarele obişnuiau să adună zăpada c în multe sate şi apoi o topeau, folosind apa în poţiuni magice pe tot restul anului.

Cei care celebrează Dragobetele ar trebui să fie protejaţi de boli, în special de febră, pentru tot restul anului. Dacă vremea o permite, fetele şi băieţii culeg ghiocei sau alte plante de primăvară timpurie pentru persoana pe care o curtează.

În România, Dragobete este cunoscut ca Ziua Îndrăgostiţilor .

Este o credinţă comună în unele părţi ale României că, în timpul acestei sărbători, călcarea peste piciorul unui partener duce la rolul dominant în relaţie. Obiceiurile dragobetelor variază de la regiune la regiune.

În mediul rural există o veche tradiţie cu fetele şi băieţii care merg în pădure să culeagă flori. Când se întorc acasă, tradiţia spune că băieţii alergau după fete pentru a le săruta. Dacă fetei îi plăcea băiatul, îl lasă să o sărute. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici