Actorul şi regizorul Michele Placido este invitat special la TIFF 2011

Unul dintre cei mai cunoscuţi actori şi regizori italieni, Michele Placido, celebru pentru rolul comisarului Corrado Cattani din serialul "Caracatiţa", este unul dintre invitaţii de marcă ai ediţiei aniversare a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, care începe, vineri, la Cluj-Napoca.

Urmărește
279 afișări
Imaginea articolului Actorul şi regizorul Michele Placido este invitat special la TIFF 2011

Actorul şi regizorul Michele Placido este invitat special la TIFF 2011 (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Potrivit unui comunicat de presă transmis, joi, de organizatorii TIFF, Michele Placido va fi prezent la Cluj-Napoca sâmbătă seară, la proiecţia celui mai recent film al său în calitate de regizor - "Vallanzasca / Vallanzasca - Gli Angeli del Male", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Publicul clujean îl va putea întâlni pe Placido la Ursus Open Air - Piaţa Unirii, atât la începtul proiecţiei, la ora 21.45, cât şi la finalul proiecţiei, într-o sesiune de "întrebări şi răspunsuri" moderată de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.

Alături de Michele Placido, la proiecţia filmului de sâmbătă seară va fi prezentă şi actriţa Monica Bîrlădeanu, una dintre protagonistele filmului.

Pe scena de la Ursus Open Air, Monica Bârlădeanu îi va înmâna celebrului actor Premiul TIFF pentru întreaga Carieră, oferit unei personalităţi din cinematografia europeană.

Publicul şi presa vor putea, de asemenea, să îl întâlnească pe Michele Placido în cadrul unei întâlniri informale, urmate de o sesiune de autografe, duminică, de la ora 12.30, la TIFF Lounge în Piaţa Unirii.

Michele Placido s-a născut în 1946. El a studiat actoria la Centro Sperimentale di Cinematografia din Roma şi la Academia de Arte Dramatice. Şi-a făcut debutul în actorie în 1969 în piesa de teatru "Visul unei nopţi de vară".

Doi ani mai târziu şi-a început cariera în film, lucrând cu regizori precum Luigi Comencini, Mario Monicelli, Salvatore Samperi, Damiano Damiani, Francesco Rosi, Walerian Borowczyk, Marco Bellocchio şi Carlo Lizzani.

Primul său mare succes a venit odată cu rolul soldatului Paolo Passeri în "Marcia trionfale" (1976), rolul care i-a adus şi un trofeu David di Donatello - premiile industriei de film din Italia.

Doi ani mai târziu, Michele Placido a obţinut Ursul de Argint pentru Cel mai Bun Actor la Festivalul de Film de la Berlin, pentru rolul unui muncitor homosexual din pseudo-melodrama "Ernesto".

În anii '70 a apărut în mai multe filme de televiziune, însă anul 1983 reprezintă startul unei cariere strălucite în seriale TV, prin rolul care l-a făcut celebru - cel al comisarului Corrado Cattani din seria "Caracatiţa / La Piovra".

Acţiunea filmului "Vallanzasca", cea mai recentă producţie care poartă semnătura sa de regizor, se petrece în Italia anilor '70, când, încununând o carieră de infractor începută încă de la nouă ani, Renato Vallanzasca va ajunge cel mai celebru mafiot al Italiei, la vârsta de 27 de ani.

Cu propriul său cod al onoarei - spunea că niciodată "nu a împuşcat pe cineva în spate" - el şi grupul său şi-au scos din joc adversarii unul câte unul şi au început să controleze lumea subterană a oraşului Milano cu un şir de jafuri, răpiri şi crime. Arestat de mai multe ori, evadările sale din închisoare au înfuriat guvernul, i-au pus pe jar duşmanii şi i-au hrănit legenda.

Filmul a fost prezentat cu mult succes în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia din 2010.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va avea loc în perioada 3 - 12 iunie, la Cluj-Napoca, şi între 15 şi 19 iunie, la Sibiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici