Câteva mii de persoane, la Festivalul "O mie de fete secuience", în Harghita - GALERIE FOTO

Câteva mii de persoane participă, sâmbătă, la Festivalul "O mie de fete secuience", sărbătoarea anuală a portului popular şi a obiceiurilor specifice maghiarilor care trăiesc în Transilvania, desfăşurată pe şaua dintre Şumuleul Mic şi Şumuleul Mare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
496 afișări
Imaginea articolului Câteva mii de persoane, la Festivalul "O mie de fete secuience", în Harghita - GALERIE FOTO

Câteva mii de persoane, la Festivalul "O mie de fete secuience", în Harghita - FOTO (Imagine: Daniela Mezey/ Mediafax Foto)

Sâmbătă dimineaţă, peste 1.500 de persoane venite din judeţele Covasna, Mureş, Bistriţa-Năsăud, Harghita, din depresiunea Giurgeului, dar şi din Ungaria s-­au adunat pe platoul din faţa Palatului Administrativ, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, unde mai multe grupuri folclorice au prezentat câte un dans specific zonei de provenienţă.

"Este o foarte mare bucurie pentru noi să ne îmbrăcăm în portul nostru popular şi să fim împreună cu mai multe sute de confraţi care aduc frumuseţile artei populare din diferite zone. Ar fi mai săracă lumea dacă arta populară ar cădea pradă modei noi şi ar fi dată uitării. Eu cred că este bine ca fiecare neam, fiecare etnie să îşi păstreze şi să predea generaţiilor următoare ceea ce a moştenit şi să nu-i fie ruşine, altfel, am fi fără rădăcini”, a declarat Vezsenyi Etelka, o participantă venită din zona Cristurului Secuiesc.

GALERIE FOTO

De pe platoul din faţa Palatului Administrativ, grupurile folclorice au plecat pe jos sau în căruţe trase de cai către Catedrala Franciscană de la Şumuleu, locul desfăşurării slujbei religioase. La finalul acesteia, cei prezenţi au urcat pe platoul aflat în şaua dintre Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare, locul desfăşurării festivalului dansului şi portului popular maghiar.

Cei mai mulţi dintre participanţi au purtat costume populare. Astfel, bărbaţii au purtat pantaloni ţărăneşti strânşi pe picior din dimie, împodobiţi cu găitane, cămaşă albă, laibăr din postav, cizme negre înalte din piele şi pălărie, asortate cu o mustaţă tipică secuiască. În costumele tradiţionale ale fetelor şi femeilor, culorile predominante sunt roşul şi negrul, cămăşile fiind întotdeauna albe. În zonele Ciuc, Gheorgheni şi Casin, vărgile verticale ale fustei simbolizează averea familiei purtătoarei.

"Roşul simbolizează fericirea, iubirea vieţii, negru este culoarea doliului şi între aceste două culori se află de foarte multe ori culoarea albastră, care este a Sfintei Maria, cea care trebuie să aibă grijă de fericire şi să ne aducă împăcarea cu problemele pe care le avem şi pe care le simboizează culoarea neagră”, a spus Mathe Erzsebet din Casin.

Sărbătoarea a continuat în şaua dintre Şumuleu Mic şi Şumuleu Mare cu dansuri populare, diferite jocuri, prezentări ale modalităţilor de confecţionare a costumelor populare şi un concurs al celor mai deosebite costume tradiţionale.

"Avem peste 40 de ansambluri folclorice din Harghita, Covasna, Mureş, Bistriţa-Năsăud şi din patru oraşe din Ungaria, înfrăţite cu Miercurea Ciuc care vor urca pe scena altarului triplu, prezntând specificitatea dansurilor lor şi şi unicitatea costumului popular. Pe lângă acestea avem grupuri de paticipanţi care îi însoţesc pe dansatori, avem meşteri populari care îşi prezintă meşteşugurile şi o expoziţie inedită cu haine de muncă şi de sărbătoare pe care femeile şi băraţii le purtau pe la 1860 şi până în 1916”, a spus Kozma Istvan, reprezentant al organizatorilor.

Sâmbătă seara, membrii Ansamblului Naţional Secuiesc Harghita vor prezenta un spectacol festiv, inspirat din folclorul tradiţional, după care sunt programate dansul comun al ansamblurilor participante la festival şi poza de grup.

"Este cea mai mare sărbătoare a maghiarilor din Transilvania. O dată pe an ne întâlnim aici, în portul nostru popular, etalându-ne dansurile, credinţa şi valorile pe care şi prin această manifestare vrem să le menţinem. Este foarte frumos când ne simţim între ai noştri şi acest sentiment îl încearcă şi secuii plecaţi de acasă, care se întorc în această zi, de oriunde ar fi. Ne dă putere să rezistăm gerului de la Polul Frigului (cum este supranumit judetul Harghita – n.r.) şi altor vicisitudini, de altă natură, ale soartei. Este o sărbătoare de mare frumuseţe aici în şa, între Şumuleul Mare şi Şumuleul Mic”, a spus Nagy Benedek, fost deputat în perioada 1990-1996.

Sărbătoarea se va termina târziu, în noapte, cu dansuri populare la lumina focului de tabără.

Festivalul îşi are originile în urmă cu peste opt decenii. La sfârşitul anilor 1920, mulţi secui au fost nevoiţi să-­şi părăsească, temporar, locurile de origine, în căutare de lucru, risipindu­-se în toate colţurile ţării şi chiar peste graniţe. Mulţi nu s­-au mai întors în locurile natale.

Prima încercare de a­-i reuni pe cei plecaţi a făcut-­o etnograful Domokos Pal Peter, în anul 1931, devenind iniţiatorul Festivalului anual al celor "O mie de fete secuience"

De la primul festival s-­au scurs 83 de ani, dar, ca multe evenimente care adunau mulţimi de oameni, şi acestă manifestare a fost afectată de regimul comunist. În urmă cu zeci de ani, sărbătoarea era prilej de însurătoare pentru feciorii din zonă, manifestarea înlesnind întemeierea de noi familii.

Interzis de regimul comunist începând cu anul 1945, festivalul dansului şi portului popular maghiar a fost reluat în 1990, scopul principal al acestuia fiind să păstreze tradiţia, valorile culturale şi identitatea maghiarilor din centrul Transilvaniei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici