Cercetătorii dezvăluie care specie ar putea domina Pământul după dispariţia omului

  • Caracatiţele sunt considerate cele mai bune candidate pentru a deveni specia dominantă în urma dispariţiei umanităţii, datorită inteligenţei şi adaptabilităţii lor remarcabile.
  • Deşi nu este probabil să evolueze în animale terestre, caracatiţele ar putea dezvolta tehnici de respiraţie pentru a vâna şi pe uscat, folosind unelte complexe.
  • Primatele, deşi văzute mult timp ca posibile succesoare ale oamenilor, ar întâmpina dificultăţi majore în faţa schimbărilor rapide şi a competiţiei pentru resurse, în timp ce caracatiţele sunt deja adaptate la medii diverse.
Urmărește
2124 afișări
Imaginea articolului Cercetătorii dezvăluie care specie ar putea domina Pământul după dispariţia omului

Sursa foto: Adobe Firefly

Într-un scenariu în care umanitatea ar dispărea, fie din cauza războaielor, fie din cauza schimbărilor climatice, caracatiţele sunt considerate creaturile care ar putea prelua  conducerea Pământului, scrie Daily Mail
 
Conform unui studiu realizat de experţi de renume mondial, aceste nevertebrate marine ar poseda trăsăturile fizice şi mentale necesare pentru a deveni specia dominantă şi a construi o civilizaţie complexă.
 
Profesorul Tim Coulson de la Universitatea Oxford, expert în biologie şi zoologie, a subliniat că caracatiţele au o dexteritate extraordinară, o curiozitate remarcabilă şi o inteligenţă superioară. Aceste trăsături le permit să folosească unelte complexe şi să comunice între ele, aspecte care le-ar putea ajuta să dezvolte o civilizaţie subacvatică asemănătoare unui „Atlantis modern.”
 
Deşi este puţin probabil ca acestea să evolueze într-o specie complet terestră, ar putea să îşi extindă timpul petrecut pe uscat, folosind tehnici de respiraţie similare celor SCUBA, pentru a vâna şi pe pământ.
 
Una dintre provocările cu care se confruntă primatele - specii văzute adesea ca posibile succesoare ale oamenilor - este vulnerabilitatea lor la aceleaşi ameninţări care afectează specia umană. În plus, primatele au un ritm de reproducere mai lent şi depind de comportamente sociale coordonate, ceea ce le-ar putea face mai susceptibile la extincţie într-un mediu schimbat.
 
Caracatiţele, însă, au avantaje semnificative. Acestea sunt capabile să îşi manipuleze mediul, să folosească unelte complexe cu tentaculele lor asemănătoare degetelor şi să supravieţuiască în condiţii dure. De asemenea, caracatiţele sunt prădători eficienţi, capabili să vâneze o gamă largă de prăzi, de la moluşte şi peşti până la păsări şi chiar rechini.
 
În ciuda duratei lor scurte de viaţă (între 1,5 şi 5 ani), caracatiţele ajung rapid la maturitate fizică şi intelectuală. Deşi nu formează grupuri sociale complexe precum primatele, aceste creaturi au o adaptabilitate excepţională şi pot trăi în medii diferite, de la adâncuri marine până la ape de coastă.
 
Profesorul Coulson adaugă că evoluţia este imprevizibilă şi că, deşi este posibil ca caracatiţele să înlocuiască oamenii şi primatele, viitorul evoluţiei este influenţat şi de numeroşi factori imprevizibili. Totuşi, capacitatea caracatiţelor de a rezolva probleme, de a folosi unelte şi de a se adapta rapid le face un candidat serios pentru a deveni următoarea specie inteligentă de pe Pământ.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici