Creştere puternică a numărului de turişti în Nordul Europei

Nordul Europei asistă la o creştere puternică a numărului de turişti, unul dintre factori fiind schimbările climatice care fac ca destinaţiile din sud să devină prea fierbinţi, scrie Ziarul Financiar.

Urmărește
1469 afișări
Imaginea articolului Creştere puternică a numărului de turişti în Nordul Europei

Un sondaj recent a găsit că a­proa­pe unu din doi turişti internaţio­nali au fost afectaţi de condiţii meteo extreme în timpul vacanţei din 2023, ceea ce i-ar putea convinge pe două treimi dintre aceştia să aleagă alte destinaţii pe viitor. Iar nordul conti­nentului este pe val.

Totuşi, această popularitate în creş­tere dramatică provoacă deja pro­bleme, în special din punctul de vedere al impactului asupra mediului şi relaţiilor comunitare, conform The Local.

Peter Krusborg Pedersen, CEO al Visit Northwest Coast, a declarat că situaţia legată de rulotele cu care vin turiştii îi aminteşte de Vestul Săl­batic. Din această cauză, noi regle­mentări urmează a fi introduse.

Norvegia se confruntă la rândul său cu problema turismului în creş­te­re în locuri relativ mici şi a numărului mare de rulote, notează Forbes. Sudul Europei s-a săturat de asaltul necontenit al turiştilor, iar ţările din regiune introduc din ce în ce mai multe măsuri pentru a stăvili su­praturismul.

Sudul Spaniei a pus ochii pe închirierile de apartamente în stil Airbnb, scrie Financial Times.

Regiunea Valencia se alătură astfel unui număr în creştere de gu­verne care combat acest tip de închi­rieri ca reacţie la asaltul sufocant al turismului. Guvernul regional ame­ninţă să impună proprietarilor care încalcă regulile amenzi de până la 600.000 de euro.

Apartamentele închiriate în stil Airbnb din destinaţiile turistice afla­te în sudul Europei, din Veneţia până în Lisabona, sunt considerate a găz­dui vizitatori „nedisciplinaţi“, care accelerează „turistificarea“ spaţiilor publice şi scumpesc proprietăţile.

Barcelona a luat măsuri mai drastice decât Valencia, plănuind să închidă toate cele 10.000 de aparta­mente Airbnb până la finalul anului 2028.

Veneţia va limita amploarea petrecerilor turiştilor la 25 persoane, ultima dintr-o serie de măsuri menite să limiteze impactul mulţimilor asupra locuitorilor oraşului, potrivit The Guardian.

Autorităţile locale vor interzice de asemenea folosirea megafoanelor de către ghizii turistici pentru a proteja „liniştea locuitorilor“.

Vor fi amenzi cuprinse între 25-500 euro pentru cei care nu respectă măsurile.

În aprilie, Veneţia a devenit primul oraş din lume care a introdus un sistem de plăţi pentru vizitatori în cadrul unui experiment menit să descurajeze turiştii să sosească în perioade de vârf.

În insula grecească Santorini, dezbaterile privitoare la supraturism s-au intensificat recent, când 11.000 de turişti au sosit acolo de pe vase de croazieră într-o singură zi. Primarul Nikos Zorzos a declarat pentru Kathimerini că numărul turiştilor ce sosesc cu nave de croazieră pe insulă nu ar trebui să depăşească 8.000 pe zi.

„Începând cu 2025, vom reintroduce această limită pentru a proteja insula ca destinaţie unică“, a anunţat Zorzos.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici