Cu sinuciderea cuantică, poţi trăi la INFINIT. Experimentul care scoate la lumină una dintre bizareriile lumii

Legile lumii cuantice sunt atât de bizare încât nu pot fi înţelese cu logica obişnuită şi de aceea domeniul abundă de experimente mentale. Unul dintre acestea presupune sinuciderea cuantică şi a fost elaborat de fizicianul Max Tegmark în 1997.

Urmărește
6369 afișări
Imaginea articolului Cu sinuciderea cuantică, poţi trăi la INFINIT. Experimentul care scoate la lumină una dintre bizareriile lumii

Cu sinuciderea cuantică, poţi trăi la INFINIT. Experimentul care scoate la lumină una dintre bizareriile lumii (Imagine: Esaias Tan/ unsplash.com)

Experimentul este în felul următor: imaginează-ţi un pistol care este legat la o maşină care măsoară spinul (rotirea) unei particule cuantice de fiecare dată când trăgaciul este apăsat. Dacă particula se roteşte în sensul acelor de ceasornic, arma va trage; dacă spinul este în sensul invers acelor de ceasornic, arma este descărcată. Un om îndreaptă arma către un sac de nisip şi trage de 10 ori. Arma pare că trage sau nu trage la întâmplare. Apoi, omul îndreaptă pistolul către tâmpla sa şi trage de 10 ori. De fiecare dată, arma va fi descărcată. Poate să apese pe trăgaci o veşnicie, dar arma nu va trage. Cum este posibil acest lucru?

Să mergem înapoi în timp până la prima dată când a pus pistolul la tâmplă şi a apăsat pe trăgaci. Pistolul a tras şi omul e mort. Cum se poate întâmpla acest lucru dacă ştim deja că pistolul nu a tras niciodată? 

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici