Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol

Statul Panama a fost creat în urmă cu mai bine de un secol, cu scopul de a servi intereselor comerciale ale SUA. Era perioada în care dominaţia Imperiului Britanic începuse să cunoască sfârşitul, un nou colos urmând să îi ia acestuia locul: gigantul condus de Unchiul Sam.

Urmărește
3246 afișări
Imaginea articolului Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol

Cum a devenit Panama raiul evaziunii fiscale pentru americani. Totul a început în urmă cu mai bine de un secol (Imagine: loc.gov)

Regiunea Panama şi-a obţinut independenţa faţă de Columbia la data de 3 noiembrie 1903, scrie Descoperă.
 
Iată ce menţionează jurnalistul american Ken Silverstein într-un articol scris în anul 2014, în publicaţia Vice: ,,În 1903, administraţia Roosevelt a forţat crearea unui nou stat, obligând Columbia să recunoască independenţa provinciei Panama. Preşedintele a acţionat în numele unor grupuri bancare, printre care s-a numărat  JP Morgan&Co., recunoscut drept agentul fiscal al ţării recent înfiinţate. Compania a primit atunci sarcina de a administra cele 10 milioane de dolari investite de guvernul american în ţara nou-creată". 
 
Principala intenţie a SUA era de a obţine controlul asupra Istmului Panama, pentru a construi un canal care urma să unească Atlanticul de Pacific. Şantierul a debutat în 1904 şi a durat aproximativ 10 ani.
 
La începutul secolului XX, Columbia trecea printr-o perioadă de tulburări politice, marcată de aşa-numitul ,,Război de 1000 zile", desfăşurat între partidul liberal şi cel conservator.
 
Băncile americane au profitat de această situaţie, susţinând crearea statului Panama şi transformându-l într-un adevărat centru al evaziunii fiscale şi al spălării de bani.
 
Citeşte articolul integral în Descoperă.
 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici