Elizabeth a II-a a fost primită cu strigăte de "Trăiască Regina!" în Piaţa de flori de la Paris

Regina Elizabeth a II-a a fost primită cu strigăte de "Trăiască Regina!" în Piaţa de flori, la Paris, la doi paşi de Închisoarea de la Conciergerie, unde a fost încarcerată regina Marie-Antoinette, după care a fost executată, în timpul Revoluţiei Franceze.

Urmărește
1798 afișări
Imaginea articolului Elizabeth a II-a a fost primită cu strigăte de "Trăiască Regina!" în Piaţa de flori de la Paris

Elizabeth a II-a a fost primită cu strigăte de "Trăiască Regina!" în Piaţa de flori de la Paris (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Suverana britanică a încheiat sâmbătă cea de cincea vizită de stat pe care a afectuat-o în Franţa în acest loc bucolic, pe Île de la Cité, pe care l-a descoperit în 1948 şi care se cheamă, de atunci, "Piaţa de flori Regina Elizabeth a II-a".

Între două averse de ploaie şi în aplauzele câtorva sute de persoane, regina, însoţită de către primăriţa Parisului Anne Hidalgo şi preşedintele francez François Hollande, a dezvelit placa pe care este înscris numele pieţei.

"Am decapitat-o pe regina noastră, iar ea este regina noastră de împrumut", şi-a exprimat entuziasmul Aymeric Julanicks, în vârstă de aproximativ 40 de ani, venit special să o aplaude pe Elizabeth a II-a.

Purtând un taior roz pal şi o pălărie albă ornată cu un nod de aceeaşi culoare, regina a ascultat-o pe primăriţă, îmbrăcată în alb, evocând "recunoştinţa" parizienilor faţă de persoana sa şi faţă de poporul britanic pentru rolul pe care l-a jucat în al Doilea Război Mondial.

"În câteva săptămâni vom sărbători Eliberarea Parisului, în care militari britanici au avut un rol extrem de important", a declarat Hidalgo, la o zi după ceremoniile de aniversare a 70 de ani de la Debarcarea aliată în Normandia, la care Elizabeth a participat alături de alţi aproximativ 20 de şefi de stat şi de guverne.

De obicei Franţa nu dă nume unor locuri după persoane în viaţă, însă Primăria Parisului a făcut o excepţie pentru Suverana în vârstă de 88 de ani, care a manifestat întotdeauna o mare prietenie faţă de Franţa şi care nu va mai avea ocazia să revină într-o vizită de stat. Iniţiativa a fost însă criticată de către o aleasă de stânga de la Paris, Danielle Simonnet, care a afirmat că "Parisul nu a onorat încă figuri ale Revoluţiei Franceze ca Robespierre".

"Regina Angliei este foarte iubită în Franţa, deoarece este simplă şi abordabilă, iar în plus adoră Franţa", a declarat Linda Messine, o pensionară care aştepta în mulţimea de oameni masată în apropierea Pieţei de flori.

Pe muzica de jazz a formaţiei Conservatorului din Paris, care cântă "Lil Darling", Elizabeth, însoţită de cele două gazde şi urmată de prinţul consort Philip, a discutat, ulterior, cu răniţi din războiul francez şi cu britanici care au participat la o plimbare pe bicicletă, de la Bruxelles, pentru a strânge fonduri pentru veterani din al Doilea Război Mondial.

Urma un grup de copii.

- Onoruri militare

Însă ploaia a scurtat baia de mulţime, iar regina a urcat la bordul unei limuzne oficiale care a condus-o la Aeroportul Militar Villacoublay, de unde a plecat înapoi în ţară, salutată, la final, de către preşedintele francez, cu onoruri militare.

A plouat şi la primirea reginei de către Anne Hidalgo la Primăria Parisului, de cealaltă parte a Senei. Însă covorul roşu, Garda Republicană călare, fanfara şi bucuria mulţimii au înseninat această vizită de aproximativ 20 de minute.

Vizita reginei, pentru care Franţa a mobilizat tot fastul republican, a început joi. Suverana şi-a respectat neabătută programul încărcat, în care au figurat o ceremonie la Mormântul Soldatului Necunoscut, la Arcul de Triumf, o recepţie la Palatul Elysée şi o "garden party" la reşedinţa ambasadorului Marii Britanii.

Suverana britanică a participat vineri la diverse ceremonii, pe coasta Normandiei, de comemorare a Debarcării de la 6 iunie 1944. Ea a participat la ceremonia solemnă de pa plaja de la Ouistreham, alături de David Cameron, Barack Obama, Angela Merkel, Vladimir Putin şi Petro Poroşenko.

Vineri seara, la un dineu oferit în onoarea sa la Palatul Elysée, François Hollande a spus că francezii şi britanicii "sunt ca nişte fraţi gemeni, fascinaţi de asemănările dintre ei, deosebit de ataşaţi de diferenţe, dar visceral uniţi atunci când este pus în discuţie esenţialul".

Elizabeth a II-a a plusat, adăugând că Marea Britanie şi Franţa sunt legate "prin acest amestec unic de prietenie, rivalitate în sensul bun şi admiraţie".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici