Video Istoria se întoarce acasă | Sicriul Reginei-Mamă Elena, depus la Curtea de Argeş /Dramele care au marcat viaţa suveranei: Despărţită de fiu şi forţată să plece în exil la Florenţa | LIVE TEXT

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă Elena a plecat de la Palatul Elisabeta din Capitală şi a ajuns la Curtea de Argeş, unde aceasta va fi reînhumată sâmbătă, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Urmărește
6607 afișări

UPDATE 16.00 Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş

Cortegiul funerar cu sicriul Reginei-mamă Elena a ajuns la Curtea de Argeş, unde aceasta va fi reînhumată sâmbătă, alături de fiul ei, Regele Mihai I.

Sicriul Reginei mamă Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală. Opt militari de la Batalionul 33 Vânători de Munte Posada din Curtea de Argeş vor purta sicriul din maşină în catedrală, apoi va fi aşezat pe catafalc, cu crucea de lemn, stindardul Reginei mamă şi coroana rotundă cu flori albe.

Începând cu ora 17.00, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Imagini din Curtea de Argeş. Oamenii aşteaptă cortegiul funerar

UPDATE ORA 12:50 Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, "sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.

UPDATE ORA 12:35 Patriarhul Daniel a sosit la Palatul Elisabeta, pentru o rugăciune în memoria Reginei Elena

Patriarhul Daniel va spune o rugăciune în memoria Reginei-Mamă Elena, în momentul în care sicriul va fi scos din Palatul Elisabeta pentru a pleca spre Curtea de Argeş, unde Regina va fi reînhumată alături de fiul său, Regele Mihai.

La ora transmiterii acestei ştiri, Familia Regală se reculege la catafalc, în Sala Regilor, iar publicul are acces în faţa edificiului.

UPDATE ORA 12:05 Sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena, repatriat vineri din Elveţia, a fost adus la Palatul Elisabeta din Capitală, urmând să fie depus în Sala Regilor, unde unde Familia Regală se va reculege la catafalc. Regina Elena va fi reînhumată sâmbătă, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai.

Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, a dorit ca, în mod simbolic, "sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani", potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale săptămâna aceasta.

Astfel, până la ora 12.45, sicriul se va afla depus în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, iar publicul are acces în faţa edificiului.

UPDATE ORA 10:50 Aeronava care aduce sicriul cu osemintele Reginei-mamă Elena a aterizat pe Aeroportul Otopeni

Aeronava care aduce sicriul cu rămăşiţele pământeşti ale Reginei-mamă Elena din Elveţia în România a aterizat pe Aeroportul Internaţional Otopeni vineri, la ora 11.00. Regina-mamă Elena va fi reînhumată sâmbătă, la Curtea de Argeş, alături de fiul ei, Regele Mihai I.
 

La ceremonialul organizat pe Aeroportul Otopeni participă premierul Viorica Dăncilă. Primul ministru a venit împreună cu Mihai Fifor şi l-a salutat pe premierul desemnat, Ludovic Orban, şi pe ministrul Culturii, Daniel Breaz.

„Acum 30 de minute, la ora 7 (ora României), de la Aeroportul Geneva a decolat avionul militar "Spartan", aparţinând Forţelor Aeriene Române. Aeronava aduce din Elveţia în România sicriul cu osemintele Reginei-Mamă Elena. În prezenţa secretarului de Stat Victor Opaschi, a IPS Mitropolitului Iosif, a dlui Ioan Luca Vlad (Consiliul Regal) şi a doamnei Constanţa Iorga (Casa Majestăţii Sale), sicriul drapat cu stindardul Reginei-Mamă a fost urcat la bord cu onoruri militare", anunţă, pe Facebook, Familia Regală a României.

Generalul Gelaledin Nezir se ocupă de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena

Generalul Gelaledin Nezir, omul care a stat în spatele funeraliilor Regelui Mihai şi ale Reginei Ana este cel care, vineri, se ocupă de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena.

Cel care ocupă, vineri, de ceremonialul repatrierii Reginei-Mamă Elena este generalul Gelaledin Nezir, acelaşi care a stat în spatele organizării funeraliilor Regelui Mihai şi ale Reginei Ana.

Citeşte continuarea...

Ştirea iniţială

Regina Elena a murit la Lausanne, pe 29 noiembrie 1982, timp în care România se afla sub dictatura comunistă. Ea a fost înmormântată la cimitirul Boix-de-Vaud din Lausanne.

Vineri, la ora 11.00, la Aeroportul Internaţional Otopeni, o aeronavă a Forţelor Aeriene Române va repatria sicriul Reginei Elena. La aeroport va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi principesa Margareta şi membri ai Familiei Regale, reprezentanţi ai instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai corpului diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. Publicul nu va avea acces la ceremonie.

La ora 11.45, cortegiul funerar va pleca de la Aeroportul Internaţional Otopeni la Palatul Elisabeta. Între orele 12.00 - 12.45, sicriul va fi depus în Sala Regilor de la Palatul Elisabeta, unde Familia Regală se va reculege la catafalc.

Principesa Margareta doreşte ca, în mod simbolic, "sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeş de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă şi Regele Mihai au fost forţaţi să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani", se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei reglae..

Publicul va avea acces în faţa Palatului Elisabeta.

În intervalul orar 12.45 - 16.00, cortegiul funerar se va deplasa până la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13.00), Titu (ora 13.45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul Reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, la ora 16.45. Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Principesa Margareta roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea Reginei-Mamă.

Sâmbătă, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică Arhiepiscopală şi Regală. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe este la dispoziţia publicului la Palatul Elisabeta, până pe 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro/

Toţi cei care doresc să aprindă lumânări şi să depună flori ca omagiu faţă de Regina-Mamă Elena, pot să o facă în faţa Palatului Elisabeta din Bucureşti sau la Curtea de Argeş, în faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale.

Familia regală anunţă doliu pentru zilele de 18, 19 şi 20 octombrie.

Regina-mamă Elena, înmormântarea din 1982 şi descendenţa imperială

Regina-mamă Elena a părăsit această lume în 1982, dar locul ei în istoria Familiei regale a României a rămas marcat atât de preţuirea nobilă pe care a lăsat-o în urmă cât şi prin descendenţa imperială pe care a purtat-o în cele mai tulburi vremuri ale Europei.

„Regina a fost mereu un exemplu de demnitate şi onoare, chiar şi în momentele cele mai tulburi ale istoriei noastre", scria Eugen Ionesco, la finalul anului 1982 la scurt timp după funeraliile Reginei Mamă Elena, la Lausanne. Era în exil din 1947.

Mormântul său a fost, până în 2019, în cimitirul Bois-de-Vaux. Autorităţile elveţiene au înregistrat decesul folosind numele civil al Familiei Regale a Greciei, Helene Schleswig-Holstein. Dar pe crucea ortodoxă a reginei a scris mereu „Elena, Regină-Mamă a României, Principesă a Greciei: 1896-1882".

Citeşte continuarea...

Principesa Margareta: Regina-mamă Elena se întoarce, dincolo de moarte, la ţara ei

Principesa Margareta, Custodele Coroanei Române, spune, într-un mesaj prilejuit de repatrierea rămăşiţelor pământeşti ale Reginei-mamă Elena, care va avea loc vineri, că aceasta "se întoarce, dincolo de moarte, la ţara ei, la Coroana ei, la ce a avut mai de preţ, dragostea şi încrederea în România".

„După şapte decenii, Regina-Mamă Elena se întoarce în România pentru eternitate. Exilul ei, început la 4 ianuarie 1948, a continuat şi după trecerea ei la Domnul. Regina-Mamă revine acasă victorioasă în lupta cu Timpul, cu Destinul, cu Istoria. Puterea ei a stat în credinţă şi în calităţile umane cu care Dumnezeu a înzestrat-o. Regina Elena a călăuzit paşii Regelui Mihai şi, ani mai târziu, m-a îndrumat pe mine. Pentru două generaţii succesive ale Casei Regale, ea a fost far şi lumină", spune principesa Margareta în mesajul remis MEDIAFAX de biroul de presă al Casei regale.

Citeşte continuarea...

Dramele care au marcat viaţa Reginei-mamă Elena

Viaţa Reginei-mamă Elena a fost marcată de drame, atât familia regală a Greciei, cât şi perioada tulbure pe care o traversa regalitatea în România, cât şi Al Doilea Război Mondial făcând-o să se confrunte cu multe situaţii limită.

Născută la 2 mai 1896, ca principesă de Grecia şi Danemarca, soţia lui Carol al II-lea şi mama regelui Mihai, Elena a crescut în ţara natală şi a fost educată în sistemul de învăţământ britanic, la Seaford şi Eastbourne. În 1913, vremurile încep să fie potrivnice familiei din care făcea parte. Bunicul său, George I, la capătul unei domnii de 50 de ani, este asasinat iar pe tron ajunge tatăl Elenei, Constantin.

Elena şi-a însoţit mama pe front, în timpul războaielor balcanice, în calitate de infirmieră. La izbucnirea Primului Război Mondial, atitudinea de neutralitate preferată de tatăl său este interpretată de forţele Antantei ca un gest de prietenie faţă de Puterile Centrale astfel că regele este obligat să abdice, tronul fiind preluat de cel de-al doilea fiu al acestuia, Alexandru. Cel de-al doilea fiu al regelui a fost preferat de Antantă pentru că primul moştenitor, George II-lea, ca fost militar în armata germană era văzut ca o persoană, de asemenea, favorabilă Puterilor Centrale. Elena îl îngijeşte pe tatăl său atins de boală şi de depresie şi preferă să locuiască în exil, în Elveţia. Aici îl cunoaşte, în 1920 pe Carol, prinţul de România.

 
Foto: Facebook

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici