Misterul dispariţiei Ameliei Earhart: O nouă expediţie în Pacific pentru elucidarea enigmei/ Ce s-a întâmplat de fapt cu celebra aviatoare şi avionul său dispărut fără urmă?

Exploratorul american Robert Ballard şi o echipă a televiziunii National Geographic vor pleca într-o expediţie care are ca scop elucidarea misterului dispariţiei aviatoarei Amelia Earhart, în 1937, potrivit Associated Press.

Urmărește
943 afișări
Imaginea articolului Misterul dispariţiei Ameliei Earhart: O nouă expediţie în Pacific pentru elucidarea enigmei/ Ce s-a întâmplat de fapt cu celebra aviatoare şi avionul său dispărut fără urmă?

Misterul dispariţiei Ameliei Earhart: O nouă expediţie în Pacific pentru elucidarea enigmei/ Ce ce s-a întâmplat de fapt cu celebra aviatoare şi avionul său dispărut fără urmă?

Expediţia este programată luna viitoare şi va avea ca destinaţie un atol din Oceanul Pacific, care face parte din insulele Phoenix.

Prima femeie din lume care a traversat Oceanul Atlantic la comanda unui avion, în 1932, Amelia Earhart a dorit, în 1937, să facă înconjurul lumii. Aviatoarea americană zbura în apropiere de Ecuator atunci când a dispărut fără urmă, alături de navigatorul ei de bord, Fred Noonan. Amelia Earhart avea pe atunci vârsta de 39 de ani.

Ceea ce s-a întâmplat cu cei doi piloţi şi cu avionul lor bimotor a rămas până în zilele noastre unul dintre cele mai mari mistere din istoria aviaţiei mondiale.

Ballard, specialist în oceanografie, şi echipa sa vor explora apele din acea zonă cu ajutorul unor dispozitive cu telecomandă, a anunţat televiziunea National Geographic într-un comunicat. O echipă de arheologi va investiga un posibil loc folosit pentru campare de Earhart.

Documentarul "Expedition Amelia" va fi difuzat pe 20 octombrie şi va include şi date obţinute de International Group for Historic Aircraft Recovery care l-au ajutat pe Ballard să ajungă la concluzia că acel atol, Nikumaroro, ar fi locul unde ar fi dispărut aviatoarea.

În decadele care au urmat, au circulat numeroase teorii ale conspiraţiei şi au fost făcute numeroase supoziţii, inclusiv aceea că aviatoarea a fost capturată şi ţinută prizonieră de japonezi.

Totuşi, un studiu realizat de profesorul Richard L. Jantz, de la Universitatea din Tennessee, SUA, publicat anul trecut, a concluzionat că un schelet descoperit pe insula Nikumaroro, la trei ani după dispariţia aviatoarei, îi aparţine.

Un studiu anterior, din anii 1940, stabilise că oasele nu aparţin lui Earhart, ci unui bărbat.

Jantz a argumentat că tehnicile folosite atunci nu erau foarte performante şi că, dimpotrivă, măsurătorile făcute scheletului se potrivesc cu cele cunoscute ale Ameliei Earhart.

Amelia Earhart a dat ultimul semn de viaţă pe 2 iulie 1937, în ultima etapă a zborului ei, între Noua Guinee şi California. O teorie acceptată este că aviatoarea şi însoţitorul ei au murit când avionul s-a prăbuşit în apropiere de Howland Island, în Oceanul Pacific, din cauza unei vizibilităţi proaste şi lipsei de carburant. În ultimul său mesaj, Earhart spunea că nu poate găsi insula şi că nu mai are combustibil.

Zona a fost cercetată atunci timp de mai multe săptămâni de marina americană, dar avionul nu a fost descoperit niciodată, iar Earhart a fost declarată decedată în 1939.

În 1940, membrii unei expediţii parte dintr-un proiect de colonizare a insulelor îndepărtate din Pacific au descoperit scheletul pe Nikumaroro, alături de un pantof de femeie şi alte obiecte, precum o sticlă de benedictină. La acel moment, oasele au fost examinate de Şcoala medicală centrală din Fiji a profesorului D. W. Hoodless şi s-a concluzionat că aparţin unui bărbat.

Între timp, oasele s-au pierdut, iar profesorul Jantz, specialist în antropologie, a folosit măsurătorile lui Hoodless pe care le-a comparat cu cele cunoscute ale lui Earhart.

Profesorul a stabilit că scheletul i-a aparţinut "cel mai probabil" aviatoarei, pentru că doar cu ajutorul oaselor, dispărute, s-ar putea stabili cu exactitate acest lucru.

În 2017, a fost descoperită o fotografie într-un dosar "secret" din Arhiva naţională a SUA, care a alimentat speculaţiile că Earhart şi Noonan au fost ţinuţi prizonieri de japonezi în Insulele Marshall. De asemenea, s-a spus că guvernul american ştia despre acest lucru şi nu a făcut nimic să o salveze.

De cealaltă parte, autorităţile japoneze au spus că nu există înregistrări potrivit cărora Earhart ar fi fost prizoniera japonezilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici