- Home
- Life-Inedit
- BUCUREŞTI, (06.01.2025, 10:59)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Misterul unui semnal radio din spaţiu, descifrat după 200 de milioane de ani
- O explozie radio detectată în 2022 şi-a dezvăluit în sfârşit secretele.
- Semnalul, care a călătorit timp de 200 de milioane de ani pentru a ajunge pe Pământ, provine din câmpul magnetic al unei stele neutronice extrem de dense.
Urmărește
7389 afișări
Misterul unui semnal radio din spaţiu, descifrat după 200 de milioane de ani
Conform Nature, cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au studiat acest fenomen, cunoscut sub numele de „explozie radio rapidă" sau FRB, care a durat doar două milisecunde, scrie Independent.
Deşi extrem de scurte, astfel de explozii sunt atât de puternice încât pot străluci mai intens decât galaxii întregi.
„În aceste medii ale stelelor neutronice, câmpurile magnetice sunt într-adevăr la limita a ceea ce universul poate produce", explică Kenzie Nimmo, autorul principal al studiului. Cercetătorul adaugă că atomii sunt „uşor sfâşiaţi" în jurul acestor stele neutronice magnetice, numite şi magnetari.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Surse Reuters: OMV a bătut palma şi va furniza gaz românesc Germaniei
-
Trump nu renunţă: Republicanul nu exclude acţiuni militare şi economice în privinţa Canalului Panama şi a Groenlandei
-
Cîrstoiu: Clasa politică nu e pregatită pentru intrarea în joc a unui om cu carieră, cu notorietate
Pentru a înţelege mai bine fenomenul, oamenii de ştiinţă au măsurat cu o precizie uimitoare locul exact de unde a pornit explozia. Aceasta s-a produs la doar 10.000 de kilometri de suprafaţa stelei - o distanţă comparabilă cu cea dintre New York şi Singapore. Kiyoshi Masui, co-autor al studiului, subliniază precizia extraordinară a măsurătorii, comparând-o cu „măsurarea lăţimii unei elice de ADN pe suprafaţa Lunii".
Descoperirea este crucială pentru comunitatea ştiinţifică, fiind prima dovadă clară că exploziile radio rapide pot proveni din magnetosferele stelelor neutronice, rezolvând astfel una dintre marile enigme ale astronomiei moderne.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: POLITICO: Țările europene simt presiunea unui acord de pace Rusia-Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Şi iată că iese la iveală preţul Schengenului: Gazele din Marea Neagră vor merge în Austria şi Germania
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali, victima noului virus chinezesc: „Nu am mai pățit niciodată”. Cum se simte patronul FCSB
CANCAN.RO
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza: Pe ce dată vin ninsorile în București, în ianuarie 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe