Originea neştiută a cinci dintre cele mai cunoscute simboluri ale lumii. Sunt folosite zilnic de miliarde de oameni | GALERIE FOTO

Suntem înconjuraţi de o mulţime de simboluri. Pe unele le înţelegem instinctiv, pe altele le învăţăm cu timpul, dar rareori ne întrebăm de unde îşi au originea diferite semne.

Urmărește
2407 afișări
Imaginea articolului Originea neştiută a cinci dintre cele mai cunoscute simboluri ale lumii. Sunt folosite zilnic de miliarde de oameni | GALERIE FOTO

Originea neştiută a cinci dintre cele mai cunoscute simboluri ale lumii. Sunt flosite zilnic, dar nu le este cunoscută istoria | GALERIE FOTO

GALERIE FOTO AICI 

5. Simbolul de ieşire

În întrega lume, există două standarde majore concurente pentru semnele de ieşire. Statele Unite ale Americii foloseşte cuvântul "EXIT" cu caractere aldine şi de culoare roşie. Acest stil este considerat adecvat fiindcă are o vizibilitate sporită şi natură bombastică din cauza faptului că se foloseşte culoarea, care de obicei este asociată cu un pericol.

În restul lumii, preponderent în Europa, se foloseşte o pictogramă verde a unui om care tocmai a ieşit pe o uşă verde. Acest simbol e uşor de înţeles pentru oricine, indiferent de limba vorbită, iar culoarea verde e cea care în mod tradiţional e asociata cu siguranţa.

Simbolul american are originile în anul 1911, la incendiul Triangle Shirtwaist din Manhattan,  în care au murit 146 de muncitori ai unei fabrici de îmbrăcăminte. Acest eveniment a încurajat Asociaţia Naţionala pentru Protecţia incendiilor (NFPA) să promoveze conceptul de "siguranţă a vieţii”. Ei au dezvoltat diferite criterii de semnalizare a ieşirii de urgenţă în timpul anilor 1930 şi 1940, experimentând cu diferite mărimi şi lăţimi.

Cât despre simbolul verde, o asociaţie japoneză de siguranţă în incendii a iniţiat un concurs pentru un nou semn de ieşire de urgenţă naţională, primind 3.300 de variante.  A câştigat simbolul designerului Yukio Ota cu imaginea unui om, care apoi a fost optimizat şi adaptat.

4. Simbolul de ” Atenţie pericol de iradiere”

Simbolul de radiaţii, acum universal recunoscut, a fost inventat în 1946 de o echipă de lucru de la Universitatea din California, în laboratorul de radiaţie din Berkeley. Echipa a fost condusă de Nels Garden, care spunea: "un număr de persoane din grup a fost mai interesat într-un simbol care sugerează diferite motive, iar desenul care a trezit cel mai mare interes a fost un simbol sau model care reprezenta activitatea radioactivă a unui atom."

Istorioarele afirmă că simbolul reprezentat era un atom, apoi cercul median ce reprezintă o sursă de radiaţie şi cele trei lame reprezentate alfa, beta şi radiaţii gamma. 

CITEŞTE CONTINUAREA ARTICOLULUI AICI 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici