Peter Greenaway va regiza un film despre "părintele" montajului de film Serghei Eisenstein

Cineastul britanic Peter Greenaway va regiza un film despre Serghei Eisenstein, supranumit "părintele" montajului de film.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Peter Greenaway va regiza un film despre "părintele" montajului de film Serghei Eisenstein

Peter Greenaway (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Greenaway, invitat de onoare la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Odesa, spune că acest proiect cinematografic se va concentra pe perioada petrecută de Serghei Eisenstein în Mexic în 1930, informează hollywoodreporter.com.

Pelicula se va intitula "Eisenstein in Guanajuato", iar filmările vor debuta în noiembrie, la Sankt Petersburg.

"Guanajuato este numele unui oraş cu mine de argint, pe care Eisenstein l-a vizitat în prima parte a anului 1930. Motivul pentru care vreau să fac acest film este acela că îl admir de multă vreme pe Eisenstein. Într-un fel, acest proiect îmi oferă ocazia să îi aduc un omagiu", a spus Peter Greenaway.

Serghei Mihailovici Eisenstein, născut pe 23 ianuarie 1898, a fost un cineast rus care a revoluţionat cinematografia mondială la începutul secolului al XX-lea, prin teorii de montaj. A devenit celebru pentru filmele sale mute "Greva" (1924), "Crucişătorul Potyomkin" (1925) şi "Octombrie" (1927), dar şi pentru filmele istorice de proporţii epice "Alexander Nevsky" (1938), "Ivan cel Groaznic I" (1944) şi "Ivan cel Groaznic II" (1958).

După "Eisenstein in Guanajuato", Peter Greenaway va regiza "Food for Love", un film inspirat de nuvela "Moartea la Veneţia" de Thomas Mann. Potrivit screendaily.com, noua ecranizare va provoca în mod sigur o serie de comparaţii cu filmul "Moarte la Veneţia" regizat de Luchino Visconti în 1971, în care rolul principal a fost jucat de Dirk Bogarde.

Însă, potrivit lui Kees Kasander, producătorul filmelor lui Peter Greenaway, versiunea acestuia va fi diferită de cea a lui Visconti, urmând să prezinte povestea unui compozitor în vârstă, obsedat de frumuseţea unui adolescent.

Peter Greenaway este un nume emblematic în cinematografia contemporană de avangardă, fiind unul dintre cei mai ambiţioşi şi controversaţi cineaşti ai prezentului. Influenţate de studiile sale de pictură, de teoria structuralismului lingvistic, etnografie şi filosofie, filmele lui Peter Greenaway traversează adesea teritorii neexplorate, provocând consecvent limitele şi canoanele limbajului cinematografic. Greenaway respinge structurile narative convenţionale în favoarea unui univers vizual fascinant, a unui erotism provocator şi a unei tensiuni emoţionale captivante. Nominalizat cu regularitate la festivaluri prestigioase, precum Cannes, Veneţia şi Berlin, Greenaway este autorul unei opere impresionante: 12 lungmetraje şi 50 de scurtmetraje şi filme documentare, expoziţii, instalaţii video, VJ performance-uri, picturi, cărţi, librete de operă. Peter Greenaway semnează o serie de filme de referinţă, precum "Contractul desenatorului", "Burta arhitectului", "Copilul din Mancon", "Bucătarul, hoţul, soţia hoţului şi amantul ei", "Cartea de căpătâi", "Opt femei şi jumătate" şi "Rondul de noapte".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici