- Home
- Life-Inedit
- GALAŢI , (11.02.2021, 14:30)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Premieră: A fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda
- Premieră naţională la Observatorul Astronomic din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
- A fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda.
- Până în acest moment la Observatorul astronomic din Galaţi au fost descoperite 23 stele variabile.
Urmărește
2471 afișări
Premieră: A fost descoperită o stea variabilă semiregulată în galaxia Andromeda
În ianuarie a.c. s-au realizat o serie de observaţii astronomice la galaxia Andromeda (M31) având ca scop descoperirea de stele gigante sau supergigante roşii care prezintă variabilitate.
Activitatea reprezintă o continuitate a Programului de observaţii astronomice „Nova/Supernova Search”, care are ca scop descoperirea de nove şi supernove în galaxii, început în luna februarie 2012 la Observatorul astronomic din Galaţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Surse: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
-
Rezultate parţiale după numărarea voturilor din aproape 70% dintre secţiile de votare. Ciolacu pe unu, Georgescu pe doi, Simion pe trei. Lasconi pe 4, dar aşteptă marile oraşe
-
Alegeri prezidenţiale. Noi rezultate EXIT-POLL. Ciolacu scade, Lasconi şi Georgescu cresc
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
Pentru a detecta stele gigante sau supergigante roşii, s-au realizat imagini în filtrele V şi I, pentru fiecare câmp observat, imaginile fiind comparate pentru a vedea dacă există o diferenţă mare de magnitudine care să indice culoarea roşie a stelei.
„După ce au fost detectate stele roşii în imaginile obţinute, culoarea roşie a acestora a fost confirmată folosind date de la telescopul spaţial Gaia al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Magnitudinele măsurate în imaginile obţinute au fost comparate cu magnitudinele din diferite cataloage pentru a detecta variabilitate la aceste stele. Mai departe s-a verificat ce stele roşii şi variabile din câmpul observat sunt cunoscute. Pentru stelele roşii necatalogate ca fiind variabile, s-au accesat datele fotometrice ale survey-ului astronomic ZTF (Zwicky Transient Facility), dar şi ale survey-ului Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System (Pan-STARRS1), pentru a descoperi şi analiza variabilitatea acestora în timp. Analiza acestor date a dus în final la descoperirea stelei variabile [M31] Galati V23. În urma analizei curbei de lumină la această stea variabilă, s-au stabilit maximul şi minimul strălucirii, perioada de 824 de zile şi tipul de variabilitate specific stelelor variabile de tip SR (semiregulate)”, anunţă Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.
Paralaxa mică acestei stele ce se găseşte în catalogul Gaia EDR3, confirmă apartenenţa acesteia la galaxia Andromeda. O altă dovadă în acest sens sunt magnitudinile slabe în infraroşu observate de survey-ul Two-Micron All-Sky Survey (2MASS), dar şi strălucirea stelei care este asemănătoare cu a celorlalte stele variabile semiregulate din galaxia Andromeda.
Stelele variabile semiregulate sunt un grup numeros de stele pulsante. Acestea sunt stele gigante şi supergigante, aparţinând tipurilor spectrale intermediare şi târzii. Ele prezintă periodicitate vizibilă în schimbările lor de strălucire întrerupte uneori de neregularităţi. Perioadele de variaţie sunt situate în intervalul 20 – 2.000 de zile, în timp ce formele curbelor de lumină sunt destul de diferite cu amplitudini variind de la câteva sutimi la mai multe magnitudini.
Cel mai cunoscut exemplu de stea variabilă semiregulată este Betelgeuse, care se găseşte la aproximativ 548 ani-lumină faţă de Pământ. Aceasta este cea de-a zecea stea ca strălucire de pe cerul nopţii, iar după Rigel, a doua ca strălucire din constelaţia Orion.
„Dacă am observa cerul nopţii în infraroşu apropiat, Betelgeuse ar fi cea mai strălucitoare stea. Aceasta a evoluat rapid datorită masei sale mari şi cel mai probabil în 100.000 de ani îşi va încheia evoluţia ca supernovă. Galaxia Andromeda este o galaxie spirală situată la aproximativ 2,5 milioane de ani-lumină faţă de Pământ şi cea mai apropiată galaxie mare de Calea Lactee (galaxia noastră). Aceasta poate fi vizibilă cu ochiul liber ca o mică nebulozitate, dacă observăm cerul într-o noapte fără Lună, departe de poluarea luminoasă a marilor oraşe. Astronomii estimează că în galaxia Andromeda sunt aproximativ un trilion de stele (1x1012) de două ori mai multe ca în galaxia noastră. Diametrul galaxiei Andromeda este de aproximativ 220.000 ani-lumină şi peste aproximativ 4,5 miliarde de ani, aceasta se va ciocni cu galaxia noastră. În urma acestei fuziuni se va forma o galaxie eliptică gigantică sau o galaxie lenticulară mare”, conform sursei citate.
Citește pe alephnews.ro: EXIT POLL 21:00 Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 24,1%, Elena Lasconi 19,6%, Călin Georgescu 17,1% George Simion 13,8%
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Au fost publicate REZULTATELE de la ora 22:44. Răsturnare de situație a voturilor! Cine e pe locul 2 acum
CANCAN.RO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe