Profesorii care le dau aripi copiilor în loc de sancţiuni: Gestul unui director de şcoală, impresionat de necazul „minor” al unui elev

  • Un elev din SUA era pe cale să fie sancţionat pentru încălcarea codului vestimentar al şcolii din cauza unei tunsori nereuşite.
  • Directorul şcolii, Jason Smith, a empatizat cu adolescentul şi a decis să-i ofere o mână de ajutor în loc de o mustrare.
  • Cadrul didactic, frizer amator în sânul propriei familii, s-a oferit să dea o fugă până acasă şi să-şi aducă maşina de tuns ca să remedieze problema.
  • Smith: „Comportamentul este o formă de comunicare, iar atunci când un elev se confruntă cu o problemă trebuie să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu acest copil în loc să subliniem ce nu se întâmplă cu el”.
Urmărește
9131 afișări
Imaginea articolului Profesorii care le dau aripi copiilor în loc de sancţiuni: Gestul unui director de şcoală, impresionat de necazul „minor” al unui elev

Sursa FOTO: Facebook Lewis Speaks SR

Există multe motive pentru care oamenii se simt nesiguri de aspectul lor fizic, mai ales că trăim într-o societate care pune mult accent pe modul în care ne prezentăm în faţa celorlalţi. Iar dacă adulţii cad pradă unor astfel de emoţii, pentru copii lucrurile pot fi chiar mai grave, aceştia aflându-se într-o etapă de dezvoltare definitorie pentru tot restul vieţii. Asta ca să nu mai punem la socoteală şi fenomenul bullying-ului, prezent în multe şcoli, dar şi în afara acestora.
 
Deşi în primă fază atrag atenţia cazurile de abuz, în care copiii, părinţii sau chiar cadrele didactice au o conduită nepotrivită, nu trebuie să uităm de poveştile frumoase, care aduc optimism şi oferă un exemplu despre ce înseamnă să oferi încredere şi să fii un model în viaţa cuiva.
 
CNN relatează o astfel de întâmplare, care s-a petrecut recent într-o şcoală din Indiana, SUA. Punctul de plecare? Un elev care a trecut printr-o zi mai puţin bună. Cauza poate părea una minoră, dar cu siguranţă i-ar afecta şi pe cei mai mulţi dintre adulţi. Pe scurt, Anthony Moore, în vârstă de 13 ani, s-a ales cu o tunsoare de care nu era de loc mulţumit. Şi ca să-şi ascundă părul, elevul a preferat să încalce codul vestimentar al unităţii de învăţământ şi să poarte o pălărie.
 
Jason Smith, directorul şcolii gimnaziale Stonybrook, a empatizat cu adolescentul şi a decis să-i ofere o mână de ajutor în loc de o mustrare.
 
„M-am aşezat în faţa lui şi l-am întrebat: Ce este în neregulă? De ce sfidezi regulamentul şi de ce refuzi să-ţi dai jos pălăria? Este un lucru destul de simplu", relatează Smith dialogul purtat cu Anthony Moore. „Mi-a explicat că părinţii l-au dus să se tundă şi nu i-au plăcut rezultatele”.
 
Smith povesteşte că atât el, cât şi decanul, erau de părere că părul băiatului arăta bine. „Dar ştiţi cum este un copil de 13, 14 ani. Suntem conştienţi că acceptarea socială este mai importantă decât ce spun adulţii”, mărturiseşte el.
 
Aşa că în loc să-l certe, directorul i-a arătat în poze tunsoarea fiului său, ca dovadă că are talent de frizer. Bărbatul s-a oferit să dea o fugă până acasă şi să-şi aducă trusa ca să-i aranjeze părul după bunul plac. Elevul „a ezitat, dar apoi a spus da”.
 
Zis şi făcut, directorul a plecat prin zăpadă după cele necesare şi l-a tuns pe băiat în biroul său, cu acordul părinţilor care fuseseră contactaţi între timp.
 
Tawanda Johnson, mama lui Moore, spune că gestul a emoţionat-o. Domnul Smith „s-a descurcat foarte bine şi l-a împiedicat să aibă probleme la şcoală. (...) Deşi nu mi-a spus nimic, nu ar fi vrut să se râdă de el. ”.
 
„Tunsoarea e foarte importantă în cultura afro-americană”, adaugă ea, lucru confirmat şi de directorul Smith, care s-a regăsit în neliniştile elevului.
 
După intervenţia „frizerului amator”, profesorii s-au bucurat să observe că Anthony Moore a renunţat la pălărie. 
 
„Comportamentul este o formă de comunicare, iar atunci când un elev se confruntă cu o problemă trebuie să ne întrebăm ce s-a întâmplat cu acest copil în loc să subliniem ce nu se întâmplă cu el”, mai spune Smith. Cadrul didactic este de părere că viitorul educaţiei se bazează pe o simplă întrebare: Care sunt nevoile copilului şi cum pot fi ele satisfăcute.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici