România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei/ 9 mai 1877, ziua în care Mihail Kogălniceanu a susţinut un discurs istoric

România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei pe 9 mai data la care Parlamentul a adoptat declaraţia prin care ţara renunţa la suzeranitatea otomană. Principele Carol a promulgat declaraţia pe 10 mai.

Urmărește
2722 afișări
Imaginea articolului România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei/ 9 mai 1877, ziua în care Mihail Kogălniceanu a susţinut un discurs istoric

România sărbătoreşte 142 de ani de la Proclamarea Independenţei pe 9 mai

La Cimitirul Eroilor din Alba Iulia va avea loc joi, de la ora 12.00, un ceremonial religios şi militar pentru celebrarea Zilei Independenţei de Stat a României, Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Europei.

Teritoriul românesc se găsea în punctul de întâlnire între interesele Rusiei şi cele ale Turciei. Rusia, încercând să îşi extindă influenţa în Peninsula Balcanică a declarat război Imperiului Otoman. România încă mai era supusă Înaltei Porţi. Pe 4 aprilie 1877, România semnase o convenţie militară cu Rusia permiţând trupelor să îi traverseze teritoriul pentru a ataca trupele otomane dincolo de Dunăre. Trupele Otomane au bombardat malul românesc al Dunării. Artileria română de la Calafat a atacat, la rândul său Vidinul controlat de Turcia otomană.

Pe 9 mai, Mihail Kogălniceanu, ministrul român de externe în acel moment, a susţinut discursul care a rămas în istorie: ”Suntem în stare de război cu turcii; legăturile noastre cu Înalta Poartă sunt rupte şi când va fi ca pacea să se facă nu crez că un singur român va mai consimţi ca România să reintre în poziţiunea ei de mai nainte, rău definită, hibridă şi jignitoare atât intereselor României, cât şi intereselor Turciei”.

Ministrul explica sensul şi responsabilitatea ce se doreau asociate gestului românesc: ”trebuie să dovedim că reclamăm independenţa pentru că şi noi ca naţiune avem dreptul să trăim cu viaţa noastră. Când toată Europa predică sentimentele de justiţie, este cu drept ca aceste sentimente să se răspândească şi asupra noastră şi să ne lase să trăim cu viaţa noastră proprie, răspunzând numai pentru greşelile noastre şi primind chiar pedepse pentru greşelile noastre, iar nu pentru ale altora”.

”Vocea ţării şi datoria acelora care sunt pe aceste bănci vor face şi mai mult, şi ceea ce vor face ei va face Dumnezeu, va face puterea care niciodată nu ne-a lipsit. Atâta numai, că trebuie să ţinem seamă totdeauna că noi suntem stat mic, dară european, şi nu ne este permis să facem nimic în contra marilor interese europene şi mai cu osebire în contra sentimentelor de dreptate şi în contra bunei-voinţe ce Europa ne-a arătat de 20 de ani, şi care crez că nu ne va lipsi şi de acum înainte. Încă o dată vă declar, domnilor, în numele guvernului, că noi ne privim ca în război cu Poarta, că legăturile noastre cu Poarta sunt rupte, că guvernul va face tot ce va fi cu putinţă ca starea noastră de stat independent şi de sine stătător să fie recunoscută de Europa la viitoarea pace, pe care şi guvern şi dumneavoastră şi ţara întreagă o doreşte să o vază cu o oră mai înainte”, a spus Kogălniceanu.

La o zi după ce Parlamentul a proclamat independenţa, la 10 mai, actul a fost promulgat de către domnitorul Carol I şi publicat în Monitorul Oficial.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici