- Home
- Life-Inedit
- (07.07.2020, 09:06)
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Schimbarea climatică ar putea deveni ilegală? O ţară europeană face paşi importanţi spre un viitor fără emisii de carbon
- Problema schimbărilor climatice a fost abordată extrem de serios în Danemarca.
- În luna iunie, în Danemarca a intrat în vigoare o lege climatică ambiţioasă, care sprijină o strategie pe termen lung.
- Există controverse legate de gradul în care o astfel de lege ar trebui sau nu să facă schimbarea climatică (mai exact, lipsa eforturilor de a o opri) ilegală.
Urmărește
1063 afișări
Sursa FOTO: Profimedia
Danemarca a adoptat recent o lege climatică extrem de ambiţioasă, care vine în sprijinul eforturilor depuse de activiştii de mediu şi nu numai. De altfel, ţara se numără printre puţinele state care abordează la un nivel atât de serios problema schimbărilor climatice.
În ianuarie 2019 a fost lansată o petiţie pentru o astfel de lege, care să aducă Danemarca în conformitate cu Acordul de la Paris (ţările europene s-au angajat să obţină neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în a doua jumătate a secolului XXI). O săptămână mai târziu, aceasta fusese semnată de peste 50.000 de oameni, aproximativ 1% din populaţia ţării.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Moşteanu: USR nu va vota guvernul Ciolacu 2
-
Promisiuni: Guvernul Ciolacu 2 vrea să majoreze contribuţia la Pilonul II de pensii private de la 4,75% la 6% în patru ani şi să majoreze suma deductibilă pentru Pilonul III
-
Ciolacu, după ce a fost desemnat premier: Românii au nevoie de stabilitate
La vremea respectivă, petiţia nu a primit sprijinul Parlamentului, dar a devenit în schimb un important reper pentru cei implicaţi în lupta împotriva schimbărilor climatice. De asemenea, a atras noi adepţi în rândul celor convinşi de importanţa problemelor de mediu.
În cadrul alegerilor, a devenit un punct important pe agenda electorală. „Partidele se întrec în promisiuni pe teme climatice pentru a câştiga alegerile”, a spus atunci Birgitte Qvist-Sørensen, secretarul general al DanChurchAid, una dintre organizaţiile nonguvernamentale din spatele petiţiei.
Într-un final, o lege climatică extrem de ambiţioasă a intrat în vigoare în luna iunie. Potrivit BBC, este considerată una dintre cele mai puternice legi de acest fel din lume, întrucât evită unele „capcane” care ar putea oferi portiţe de scăpare pe viitor. Astfel, ar putea reprezenta o soluţie de durată, permiţând stabilirea unor obiective pe termen lung. Spre exemplu, au în vizor atingerea pragului de emisii zero nete până în anul 2050, potrivit unor estimări mult mai realiste decât înainte. Până la momentul actual, Danemarca a redus emisiile de carbon cu 35% (nivelul de referinţă fiind cel din 1990).
Planul include modul de funcţionare al întregii comunităţi, pornind de la industrii şi tehnologie şi ajungând la acţiunile individuale ale cetăţenilor. De asemenea, fiind o problemă globală, danezii intenţionează să acţioneze şi în afara graniţelor ţării.
Controversele sunt legate de gradul în care o astfel de lege ar trebui sau nu să facă schimbarea climatică (mai exact lipsa eforturilor de a o opri) ilegală. În viitor, evoluţia problemelor de mediu ar putea duce la necesitatea unor măsuri tot mai stricte. De altfel, „există deja o mulţime de legi pe care le-am putea folosi în abordarea crizei climatice, doar că pur şi simplu ignorăm acest lucru”, spune Tessa Khan, avocat al organizaţiei caritabile climatice Urgenda.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe