Soluţie controversată: praful de diamant împrăştiat pe cer ar putea compensa schimbările climatice

  • Oamenii de ştiinţă spun că răspândirea pe cer a prafului de diamant ar putea compensa aproape toate schimbările climatice.
  • Totuşi, soluţia este controversată deoarece nu se ştie ce efecte secundare ar putea avea.
  • În plus, este foarte scumpă, fiind evaluată la 175 de trilioane de dolari.
Urmărește
715 afișări
Imaginea articolului Soluţie controversată: praful de diamant împrăştiat pe cer ar putea compensa schimbările climatice

Soluţie controversată: praful de diamant împrăştiat pe cer ar putea compensa schimbările climatice

Schema de geoinginerie, cunoscută sub numele de injecţie de aerosoli stratosferici, nu este ieftină, dar oamenii de ştiinţă spun că ar putea ajuta omenirea să ajungă la zero carbon net. Răspândirea prafului de diamant în atmosferă ar putea compensa aproape toată încălzirea cauzată de oameni de la revoluţia industrială încoace. Practic, noile cercetări indică faptul că aruncarea a 5,5 milioane de tone de praf de diamant în stratosferă în fiecare an ar putea răci planeta cu 1 grad Celsius datorită proprietăţilor de reflexie ale cristalelor.

Cercetarea din domeniul geoingineriei caută modalităţi de a lupta împotriva schimbărilor climatice prin reducerea cantităţii de energie care ajunge la Pământ de la soare.

„Este un subiect foarte controversat, Există mulţi oameni de ştiinţă care doresc să interzică cercetarea pe această temă”, a declarat, pentru Live Science, coautorul studiului Sandro Vattioni, cercetător la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Zurich (ETH Zurich).

Pentru a atenua efectul de încălzire, cercetătorii au sugerat utilizarea particulelor minuscule care reflectă razele soarelui înapoi în spaţiu. Injectarea acestor aerosoli în stratosferă (stratul din atmosfera Pământului care se află între 12 până la 50 de kilometri deasupra suprafeţei planetei), presupune că vor rămâne în atmosferă cel puţin un an înainte de a cădea înapoi pe Pământ, cred cercetătorii.

Strategiile de geoinginerie nu sunt soluţii la schimbările climatice şi nu ar face decât să acorde timp omenirii pentru a căuta soluţii. De asemenea, numeroşi cercetători atrag atenţia asupra eventualelor efecte secundare care ar putea perturba viaţa pe Pământ.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici