- Home
- Life-Inedit
- (08.07.2024, 17:18)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Studiu: Nucleul Pământului şi-a inversat direcţia de rotaţie
- Un studiu recent arată că rotaţia nucleului Pământului a încetinit semnificativ şi acum se roteşte în sens invers faţă de suprafaţa planetei.
- Situat la o adâncime de 5.180 de kilometri şi format în principal din fier şi nichel, nucleul Pământului, având 70% din dimensiunea Lunii, prezintă o rotaţie independentă şi complexă, care a fost subiect de dezbatere ştiinţifică timp de decenii.
- Deşi rotaţia inversată a nucleului este o descoperire majoră pentru înţelegerea geodinamicii Pământului, efectele asupra vieţii de zi cu zi sunt minime.
Urmărește
21740 afișări
Studiu: Nucleul Pământului şi-a inversat direcţia de rotaţie
Un studiu recent dezvăluie că nucleul Pământului a încetinit atât de mult încât acum se roteşte în sens invers, scrie Indy 100. Această descoperire scoate în evidenţă un fenomen care a intrigat mult timp oamenii de ştiinţă cu privire la dinamica planetei noastre. Pământul este compus din mai multe straturi: scoarţa terestră, mantaua şi nucleul, acesta din urmă fiind cea mai fierbinte parte, având o temperatură comparabilă cu cea de la suprafaţa Soarelui. Situat la 5.180 de kilometri sub suprafaţa Pământului, nucleul este predominant format din fier şi nichel şi are aproximativ 70% din dimensiunea Lunii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
Rotirea independentă a nucleului faţă de restul planetei a fost un subiect de dezbatere de când seismologul danez Inge Lehmann a descoperit existenţa acestuia în 1936. Comportamentul nucleului a fost controversat printre oamenii de ştiinţă timp de decenii, în special în ceea ce priveşte viteza şi direcţia sa de rotaţie. Cu toate acestea, un studiu publicat în revista Nature a oferit dovezi convingătoare care susţin ideea că nucleul nu numai că s-a încetinit, dar acum se roteşte în direcţia opusă în raport cu suprafaţa Pământului.
Cercetarea a utilizat date din seismograme colectate în timpul cutremurelor şi exploziilor, care au indicat că rotaţia nucleului a încetinit în timp. Dr. John Vidale, co-autor al studiului şi Profesor de Ştiinţe ale Pământului la Dornsife College of Letters, Arts and Sciences din cadrul Universităţii din California de Sud, notează că această descoperire rezolvă o dezbatere de lungă durată între oamenii de ştiinţă. Vidale sugerează că rotaţia nucleului a alternat între perioade de viteze mai rapide şi mai lente în raport cu scoarţa Pământului şi că în prezent se mişcă atât de încet încât a început să se rotească în direcţia opusă.
În ciuda naturii dramatice a acestei revelaţii, impactul asupra vieţii umane este minim. Schimbările în rotaţia nucleului duc la modificări neglijabile, afectând lungimea unei zile cu doar miimi de secundă. Dr. Vidale subliniază că, deşi descoperirea este semnificativă pentru înţelegerea proceselor geologice ale Pământului, are puţine efecte notabile asupra activităţilor zilnice ale oamenilor. Constatările studiului oferă astfel informaţii esenţiale despre mecanismele interne ale Pământului, asigurând totodată că aceste schimbări nu reprezintă o ameninţare imediată pentru umanitate.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe