- Home
- Life-Inedit
- (17.01.2020, 09:43)
- Adina Petcu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un bancher a ascuns în dulapurile din apartament 42 de milioane de dolari, primiţi mită. FOTO
Un bancher chinez important a mărturisit că a luat peste 42 de milioane de dolari mită, bani pe care s-a temut să îi cheltuiască pentru a nu fi prins. Bărbatul a ascuns toate bancnotele în dulapurile din apartamentul său, a relatat ABC.
Urmărește
22831 afișări
Lai Xiaomin, membru al Partidului Comunist chinez, a fost preşedintele uneia dintre băncile de top ale ţării, China Huarong Asset Management.
Bărbatul a mărturisit într-un documentar al postului de televiziune CCTV că a luat mită, după ce autorităţile au descoperit banii îndesaţi în dulapurile din apartamentul acestuia, alături de numeroase bunuri valoroase, precum ceasuri, aur şi opere de artă. În documentar mai este specificat şi că Lai era proprietarul mai multor locuinţe şi maşini de lux. Oamenii legii au găsit în casa acestuia o sumă de peste 42 de milioane de dolari, în bancnote, potrivit ABC.
Lai şi-a numit cu umor apartamentul, aflat în capitala Chinei, Beijing, drept „supermarket”. „Primeam banii în numerar şi îi depozitam acolo, ca şi cum aş fi mers la rafturile unui supermarket”, a povestit fostul bancher.
Uriaşa sumă obţinută din mită a devenit o povară pentru Lai, care era extrem de îngrijorat că dacă ar cheltui din bani s-ar putea da de gol, atrăgând atenţia autorităţilor asupra faptlor sale corupte. „Nu am cheltuit nici măcar un cent ... Totul a fost confiscat de Partid până la urmă. Ce rost au mai avut aceşti bani?”, a comentat el.
Povestea bancherului a stârnit discuţii aprinse pe platforma de socializare chineză Weibo, unde hashtag-ul despre caz a fost folosit în postări ce au adunat peste 180 de milioane de vizualizări. Zeci de mii de internauţi au remarcat similitudinile dintre povestea lui Lai şi serialul chinezesc „The Name of the People”.
„Este prima dată când mă uit la 200 de milioane de yuani (echivalentul a 42 de milioane de dolari, n.r.) într-o singură cameră. Sunt impresionat”, a comentat o persoană, în timp ce alţii au fost intrigaţi de alegerea chinezului de a nu cheltui niciun ban. „Atunci de ce i-a mai luat?”
Cazul lui Lai Xiaomin este considerat printre cele mai grave cazuri de corupţie financiară din China, înregistrate în ultimii ani. Acesta a fost acuzat în lunha februarie a anului trecut de infracţiuni, inclusiv de acceptarea de mită şi corupţie în timpul în care a fost şef de partid şi preşedinte la Huarong.
Liu Yiming, un comentator respectat al politicii chineze, a declarat că, cel mai probabil, cazul acesta a şocat mulţi chinezi pur şi simplu din cauza cantităţii uriaşe de bani. „Au fost mulţi foşti oficiali care au delapidat 100 de milioane de yuani, dar 200 de milioane este ceva cu siguranţă neobişnuit”.
Acuzaţiile împotriva lui Lai vin în contextul luptei susţinute de preşedintele chinez Xi Jinping împotriva corupţiei. Eforturile acestuia - aplaudate la scară largă de publicul chinez - au ajutat la transformarea liderului comunist în cel mai puternic dintre conducătorii ţării din ultimele decenii, întrucât o mare parte a campaniei i-a vizat şi pe adversarii şi rivalii săi.
Cel mai recent raport al Comisiei Centrale chineze a arătat că peste 500.000 de oficiali şi membrii ai Partidului au fost pedepsiţi pentru fapte de corupţie în 2019.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Gala ZF 26 de ani. Gerard Baker, bancher, jurnalist, editor global WSJ: Alegerea lui Trump în SUA reprezintă un moment transformaţional prin care ordinea mondială liberală este răsturnată. Ce înseamnă votul pentru Trump pentru Europa, pentru România şi pentru războiul din Ucraina?
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe