Uraganul Milton, un avertisment al schimbărilor climatice?

  • Uraganul Milton a trecut rapid de la Categoria 1 la Categoria 5, o intensificare spectaculoasă atribuită încălzirii globale şi temperaturilor record ale apei din Golful Mexic.
  • Temperaturile ridicate ale mării şi atmosfera umedă au permis furtunii să se alimenteze extrem de eficient, exemplificând cum schimbările climatice pot crea furtuni mai puternice şi periculoase.
  • Florida se pregăteşte pentru impactul lui Milton, cu potenţiale evacuări masive.
Urmărește
422 afișări
Imaginea articolului Uraganul Milton, un avertisment al schimbărilor climatice?

Sursa foto: AP

Uraganul Milton, care a trecut rapid de la o furtună de Categoria 1 la Categoria 5 în doar 12 ore, este un memento al impactului schimbărilor climatice asupra comportamentului uraganelor, scrie The Atlantic. Această intensificare excepţională i-a uluit pe oamenii de ştiinţă şi meteorologi, inclusiv pe John Morales de la NBC6, care a remarcat viteza şi puterea fără precedent ale furtunii. Deşi Milton a coborât între timp la Categoria 4, rămâne compact, simetric şi periculos. Oamenii de ştiinţă au avertizat cu privire la furtuni de o asemenea magnitudine, pe măsură ce temperaturile globale mai ridicate sporesc potenţialul pentru astfel de evenimente.

Intensificarea rapidă a lui Milton se datorează unor temperaturi record ale suprafeţei mării în Golful Mexic, care alimentează vânturi mai rapide şi o absorbţie mai mare de umiditate din atmosferă. Combinaţia cu un vânt de forfecare redus şi cu un golf neobişnuit de cald – neafectat de furtuni în acest sezon – ilustrează modul în care factorii climatici interacţionează pentru a crea uragane mai puternice. Oamenii de ştiinţă, inclusiv Michael Wehner şi Kim Wood, explică faptul că aceste condiţii ideale au permis furtunii să valorifice eficient energia disponibilă, făcând-o deosebit de distructivă.

În ultimii ani au existat mai multe furtuni cu o intensificare rapidă, un fenomen anticipat de oameni de ştiinţă precum Kerry Emanuel de la MIT ca efect al încălzirii globale. De exemplu, Uraganul Otis din 2023 a devenit, de asemenea, o furtună de Categoria 5 într-o singură zi. Deşi numărul total de uragane ar putea scădea din cauza schimbărilor climatice, furtunile care se formează sunt aşteptate să fie mai intense şi mai distructive.

Florida se pregăteşte acum pentru impactul lui Milton, cu posibile evacuări pentru peste şase milioane de persoane. Schimbările climatice au înrăutăţit condiţiile de-a lungul Coastei Golfului, nivelurile ridicate ale mării sporind gravitatea valurilor. În plus, precipitaţiile abundente şi solul saturat ar putea duce la inundaţii catastrofale. Furtunile precum Milton oferă o previzualizare îngrijorătoare a tipului de fenomene meteorologice extreme pe care oamenii de ştiinţă se aşteaptă să le vadă tot mai des pe măsură ce planeta continuă să se încălzească.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici