Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino îl omagiază pe Sidney Lumet

Vedete de la Hollywood precum Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino i-au adus un ultim omagiu regizorului Sidney Lumet, în urma decesului acestuia, survenit sâmbătă dimineaţă la vârsta de 86 de ani, relatează bbc.co.uk.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino îl omagiază pe Sidney Lumet

Woody Allen, Martin Scorsese şi Al Pacino îl omagiază pe Sidney Lumet (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Woody Allen, cunoscut de asemenea ca un regizor al New York-ului, a spus că Lumet a fost "cu siguranţă chintesenţa cineastului new yorkez". "Sunt mereu uimit de cât de multe dintre numeroasele sale filme au fost minunate şi de cât de mulţi actori şi actriţe au făcut cele mai bune roluri în regia sa", a declarat Woody Allen.

"Cunoscându-l pe Sidney, (ştiu că - n.r.) va avea mort fiind mai multă energie decât cei mai mulţi oameni în viaţă", a mai spus cineastul.

La rândul său, Martin Scorsese a apreciat că moartea lui Lumet marchează "sfârşitul unei ere".

Lumet a fost "un cineast al New York-ului în sufletul său, iar viziunea noastră asupra oraşului a fost lărgită şi aprofundată prin filme clasice ca «Serpico», «După-amiază de câine» şi, mai presus de toate, remarcabilul «Prince of the City»", a spus Scorsese.

Al Pacino, care a jucat în "Serpico" şi "După-amiază de câine", a spus că este greu de imaginat că nu vor mai exista filme semnate de Lumet, adăugând că acesta este un motiv în plus pentru a avea grijă de peliculele pe care le-a lăsat în urmă.

De asemenea, actorul Phillip Seymour Hoffman, care a jucat în ultimul film al regretatului cineast - "Înainte să afle diavolul că ai murit", i-a adus acestuia un omagiu, descriindu-l ca pe "un adevărat maestru care adora să regizeze şi să lucreze cu actorii ca nimeni altul".

Muzicianul Quincy Jones, care semnează coloana sonoră a unora dintre filmele lui Lumet, s-a declarat "devastat" să afle de moartea cineastului.

"Sidney a fost un regizor vizionar, ale cărui filme au lăsat o amprentă de neşters pe cultura noastră populară prin comentariul provocator pe care l-au făcut asupra societăţii", a spus acesta. "Viitoarele generaţii de cineaşti vor privi înspre filmele lui Sidney pentru orientare şi inspiraţie, dar nu va exista niciunul care să-i semene", a completat Jones.

Dincolo de lumea filmului, dispariţia lui Sidney Lumet l-a afectat şi pe primarul New York-ului, oraşul care i-a inspirat cineastului atâta afecţiune, încât de multe ori în filmele sale reprezenta un personaj în sine. Primarul Michael Bloomberg l-a numit pe Lumet "unul dintre marii cronicari ai oraşului".

Lumet a spus la un moment dat despre dragoastea lui pentru New York că "nu e ceva anti-LA (Los Angeles n.r.)". "Pur şi simplu nu-mi place un oraş de companii", a precizat cineastul.

Lumet nu a primit de-a lungul carierei sale, niciun Oscar, însă în 2005 a fost recompendat de Academia americană cu un astfel de trofeu onorific pentru "activitatea sa strălucită pentru scenarişti, actori şi arta cinematografică". Pe de altă parte, cele peste 40 de pelicule pe care le-a regizat s-au bucurat de circa 50 de nominalizări la premiile Academiei americane.

Născut la Philadelphia pe 25 iunie 1924, Lumet a crescut la New York, unde a debutat în teatru şi a regizat emisiuni TV live, înainte să înceapă să facă filme.

Lungmetrajul său de debut a fost drama "12 oameni furioşi/ 12 Angry Men" din 1957, ce prezintă deliberarea juraţilor într-un proces de crimă şi în care joacă Henry Fonda.

În anii '70 a lucrat cu Al Pacino la realizarea unor pelicule ce abordau realitatea newyorkeză - drama poliţistă "Serpico" şi pelicula despre jaful unei bănci "După-amiază de câine/ Dog Day Afternoon".

Satira sa asupra industriei televiziunii "Reţeaua/ Network" din 1976 s-a dovedit profetică în multe feluri.

Ultimul său film a fost "Înainte să afle diavolul că ai murit/ Before the Devil Knows You're Dead" (2007), un thriller în care un jaf ratat se îmbină cu o dramă de familie.

Lumet a mai lucrat şi cu alţi actori celebri de la Hollywood, precum Katharine Hepburn, Ingrid Bergman, Sean Connery, Robert Duvall şi Faye Dunaway.

Regizorul a fost căsătorit de trei ori - cu Rita Gam, Gloria Vanderbilt şi Gail Jones - înainte să se însoare cu actuala sa văduvă, Mary Gimbel, în 1980. Pe lângă soţie, a mai lăsat în urmă două fiice, Amy Lumet şi Jenny Lumet, o fiică vitregă - Leslie Gimbel, pe fiul vitreg - Bailey Gimble, precum şi nouă nepoţi şi un strănepot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici