Video LUMEA NOUĂ | Doi tineri din România au conceput o aplicaţie dorită de toţi bancherii: E ca un simulator de zbor, doar că te învaţă cum să faci bani

Florin Grosu şi Florin Cioacă sunt doi tineri care au lucrat în domeniul bancar, dar s-au hotărât să dezvolte o aplicaţie online care e folosită în prezent de cele mai mari bănci din lume pentru a-şi antrena angajaţii să producă mai mulţi bani într-un timp mai scurt.

Share pe Facebook 21755 afişări

Ideea de a concepe un simulator bancar s-a înfiripat în anul 2012, când Florin Grosu şi Florin Cioacă s-au întâlnit la o şcoală de vară destinată tinerilor pasionaţi de domeniul financiar. Totul a pornit de la un joc gândit pentru a-i amuza pe cei prezenţi la eveniment, fiecare având rolul unui angajat bancar şi simulând diverse activităţi. Acela a fost momentul în care au realizat că toţi acei tineri abia aşteptau să fie puşi într-o nouă situaţie cu care nu s-au mai confruntat, pentru a învăţa un lucruri nou.

”Ideea de creare a pornit la o şcoală de vară pe teme de finanţe, unde eu şi cofondatorul acesteia ne-am cunoscut. El, la vremea respectivă, era trader la una dintre cele mai mari bănci din lume, eu petrecusem câţiva ani lucrând pe poziţia de consultant pentru industria financiară, avusesem proiecte în bănci. Am realizat că există o problemă şi în acelaşi timp o oportunitate pentru noi. E vorba de felul în care cei mai buni tineri din universităţi sunt recrutaţi în sistemul bancar şi felul în care sunt antrenaţi şi trec prin programele de formare şi dezvoltare”, povesteşte Florin Grosu, în cadrul unui interviu acordat MEDIAFAX.

În 2013, cei doi au decis să transforme jocul într-un program informatic online menit să-i antreneze pe bancheri.

”Ne-am imaginat tot timpul şi încă ne imaginăm că va funcţiona şi funcţionează ca un joc. Este foarte important! E jocul pe care, jucându-l şi obţinând rezultate foarte bune la el, ţi-l poţi trece în CV şi cu el te poţi duce la un interviu. Toată platforma noastră este un joc, dar este un joc real, funcţionează la fel ca un simulator de zbor, dar care te învaţă ce înseamnă să fii bancher, jucându-te de-a bancherul într-un mediu cât se poate de realist”, spune Florin, în timp ce se concentrează asupra fiecărui detaliu al poveştii, pentru a fi sigur că nu omite niciun amănunt.

Cum funcţionează "Traderion", aplicaţia care simulează o piaţă de capital fără să piezi cu adevărat bani

Biroul său este la etajul cinci al unei clădiri din zona Pipera, un pol al afacerilor din Capitală. Din punctul său de vedere, fiecare angajat este, de fapt, un partener de afaceri, iar locul de muncă, mai ales atunci când creezi astfel de aplicaţii, trebuie să fie unul cât mai confortabil. Într-un astfel de mediu, de altfel, s-a şi născut ideea platformei ”Traderion”, despre care mulţi au spus că va revoluţiona modul în care se va face pregătirea bancherilor.

”Până în acest moment, de la începutul anului trecut, avem peste 1.500 de oameni pe care i-am antrenat. Oamenii aceştia sunt toţi angajaţi ai unor bănci foarte mari, vorbim de primele 10 bănci din lume, precum J.P. Morgan, Bank of America, Wells Fargo, Morgan Stanley, Deutsche Bank. Deci, nouă din 10 bănci au astăzi traderi angajaţi pe care i-au antrenat folosind soft-ul nostru. Practic, noi îi trecem prin tot ce înseamnă învăţare despre pieţe de capital şi apoi se pregătesc să devină un fel de piloţi într-un simulator unde nu există riscul să piardă bani, însă scenariile sunt toate cât se poate de reale. Accelerăm foarte mult procesul de învăţare, absolvenţii de program de training care folosesc soft-ul nostru devin mult mai capabili să facă corelaţii complexe între fenomenele din piaţă şi atunci au de 10 ori mai multe şanse să fie angajaţi. Practic, angajabilitatea la cei pe care noi îi antrenăm de de 100%”, explică Florin Grosu cu entuziasm.

Succesul aplicaţiei a dus la dezoltarea unei noi platforme de antrenament, destinată angajaţilor din domeniul creditelor bancare

Pentru că această platformă a fost una de succes, dar se adresează exclusiv trader-ilor din bănci, care se ocupă cu vânzarea şi achiziţia de acţiuni şi comodităţi, Florin Grosu şi Florin Cioacă s-au gândit să dezvolte o nouă platformă de antrenament, destinată de data aceasta angajaţilor băncii care se ocupă de credite şi de randamentul acestora.
”Funcţionează pe aceleaşi principii, dar se adresează unor alte roluri din bancă. Trainingul acesta e obligatoriu pentru absolut toţi cei care lucrează în zona de investment management. Toată lumea care lucrează cu clienţi şi le recomandă produse cu grad ridicat de complexitate, sunt afectaţi şi trebuie să treacă toţi prin training de genul acesta”, descrie Florin noua platformă, finalizată în urmă cu două luni.

Investiţia iniţială în platformă a fost de 125.000 de dolari, dintre care 25.000 de dolari au fost fonduri primite în cadrul unui incubator din SUA, iar restul fonduri proprii. Investiţiei iniţiale i s-au adăugat 75.000 de euro primiţi de la incubatorul londonez Seedcamp. 

Florin Cioacă a absolvit Finanţe-Bănci în cadrul ASE. În liceu a fost olimpic la matematică şi a studiat 11 ani de algoritmică, iar în timpul facultăţii a participat la un internship în trezoreria Citibank, unde, spune el, a avut şansa să fie într-o echipă „de fier“. Era un internship neplătit, însă petrecea acolo între 8 şi 10 ore.

Florin Grosu şi-a început cariera tot în mediul corporate, după finalizarea studiilor de Cibernetică la ASE. Încă din liceu s-a implicat în programe ale Junior Achievement, în care a luat pentru prima oară contact cu o simulare de management şi cu experienţa competiţiilor internaţionale. La facultate a continuat să participe la astfel de programe. După ce s-a întors de la un program masterial la Universitatea Gothenburg din Suedia, s-a angajat la biroul ONU din România, dar a început şi să organizeze Şcoala de Vară destinată pentru pasionaţilor de finanţe, pentru a umple golul participării la programele de junior achievement.

Agenţia Mediafax, cu sprijinul Ciuc România, a pornit un demers pentru identificarea românilor din Lumea Nouă, oameni speciali care au reuşit cu tenacitate să cucerească noi teritorii, şă-şi împlinească un vis, tineri dinamici şi activi social, din zona new-wave care ridică în mod accelerat o astfel de societate.

Lumea Nouă este despre o nouă cultură, un nou spirit de viaţă, despre schimbarea pe care o mână de oameni o pregătesc prin creaţiile lor, puse la dispoziţia celorlalţi. Lumea Nouă este compusă din români creativi, care fac cercetare din plăcere, care iubesc tehnologia şi care lucrează zile şi nopţi pentru o idee, aşa cum Edison şi-a dedicat întreaga viaţă ca să descopere becul, un lucru pe care acum în considerăm mărunt, dar care a dus la evoluţia explozivă a întregii lumi.

Mediafax, împreună cu Ciuc România, vă prezintă un serial despre creaţiile şi poveştile de succes ale acestor români din Lumea Nouă.

 

O campanie şi

 

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici