Stoica revine la Steaua după trei ani şi jumătate de scandaluri cu Becali

Finanţatorul FC Steaua a anunţat, vineri, că Mihai Stoica a revenit la Steaua într-o funcţie de conducere, după trei ani şi jumătate, perioadă în care cei doi s-au jignit, s-au ameninţat şi s-au ironizat în dese rânduri, promiţându-şi "ferm" de multe ori că nu vor mai lucra împreună.

Urmărește
115 afișări
Imaginea articolului Stoica revine la Steaua după trei ani şi jumătate de scandaluri cu Becali

Stoica revine la Steaua după trei ani şi jumătate de scandaluri cu Becali (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

La 29 aprilie 2007, Becali spunea că Mihai Stoica nu mai este la Steaua, fiind înlocuit de Valeriu Argăseală. Finaţatorul preciza că s-a despărţit prieteneşte de Stoica, dar scandalul dintre ei a erupt la puţin timp după aceea. Primele neînţelegeri au apărut pe marginea aspectului demis/demisie. Becali afirma că Stoica a fost demis, pentru o greşeală pe care nu o va dezvălui, dar care l-a costat, fiind forţat să renunţe la structura Consiliului de Administraţie al clubului, din care făceau parte şi membri ai familiei sale, pentru a-l acoperi pe Stoica, iar fostul manager al Stelei că şi-a dat demisia.

Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a dezvăluit, la 16 mai 2007, că l-a demis pe Mihai Stoica pentru faptul că acesta a vrut să plătească suma de 1,3 milioane de dolari în contul unui offshore pentru consultanţă în transferul brazilianului Elton.

"850.000 a costat Elton, 500.000 am mai dat la o firma de consultanţă, care ar trebui sa mai primeasca încă 800.000 în iunie. Nu mai vreau consultanţă, nu-i mai dau pe ăia 800.000 şi dă-i şi pe ăia 500.000, că serviciile pentru Elton nu prea imi convin. De-aia l-am dat afară, normal că are legatură cu plecarea lui MM. Bă, eşti nebun, să dai 1,3 milioane că mă consulta pe mine ăştia? Aici a greşit el, a angajat o firmă de consultanţă. Eu sunt sănătos, nu bolnav. Vroia să ne consulte firma aia pe noi, aşa vedea să conducă Steaua şi mie nu prea imi place să mă înveţe străinii pe mine să conduc. Atunci m-am suparat. I-am zis: tu ştii că eu nu lucrez cu o firmă straină, nu sunt de acord... Plăteşte taxe mai puţine, un fel de evaziune fiscală mascată. Nu e offshore-ul lui MM Stoica, e al firmei de consultanţă. Păi 1,3 milioane ca să ne consulte pe noi? Nu mai vreau consultanţă, că nu mai vreau jucători străini", a spus el.

Stoica nu a comentat prea mult pe marginea acestui subiect, apoi a fost angajat la Unirea Urziceni şi înaintea meciului direct din ediţia 2007/2008, s-a declanşat "războiul", mai întâi pe marginea aducerii arbitrilor străini.

"Mureşan şi Stoica s-au implicat să bârfească despre Steaua neavând nicio legătură cu ea. Nici pe MM Stoica n-am să-l iert. L-am avut angajat, dar pentru obrăznicia lui n-am să-l iert. Ce legătură are el cu Steaua, vorbeşte el de Steaua cu o lună înainte de meci, analizează jocul Stelei...Ce e el, analizator de meciuri? Cine este MM Stoica? Să-şi vadă de Urziceni, că n-am să-l las aşa", a spus Becali, la 19 august 2007.

Stoica i-a răspuns lui Becali, acuzându-l pe patron că distruge echipa Steaua şi că a fost ameninţat de acesta. Fostul angajat al FC Steaua a spus despre Becali că ortografia greşit numele unor jucători stelişti când îi trimitea fostului antrenor Cosmin Olăroiu echipa pe care trebuia să o folosească în teren.

"Să nu uite patronul Stelei că l-am dominat categoric cinci ani cât am fost acolo pentru că niciodată nu a ridicat tonul la mine. Totuşi nu l-am dominat cum îl domina Piţurcă, pentru că la Piţurcă nici nu intra în vestiar. Să nu uite că eu păstrez şi acum echipele pe care i le scria şi i le trimitea lui Olăroiu. Eu l-am respectat pe Olăroiu şi nu m-am putut duce cu hârtia la el. Am păstrat hârtiile scrise de patronul Stelei, este adevărat, cu mici greşeli de ortografie... Apropo, domnule Becali, dacă cineva vă transmite... Ochiroşii nu se scrie în două cuvinte, ochi şi roşii, chiar dacă aţi pus «r» mare. Acest individ conducea Steaua, vrea să conducă România şi, mai are puţin şi conduce lumea, cu Bush şi Putin în spate. Am asistat la o discuţie de genul ăsta la «palat». Să ne mai lase în pace! Am suportat multe şi m-am îmbolnăvit de nervi la Steaua. Recunosc pentru prima dată că sunt în tratament. Am iubit Steaua atât de mult şi am făcut multe compromisuri. De multe ori a trebuit să strâng mizeria făcută de acest om", l-a atacat Stoica pe fostul său patron.

"Ce să-i fac lui Mihai Stoica? Am rămas mut şi eu când mi-a citit cineva declaraţiile, râdeam în hohote. A spus nişte tâmpenii. A spus că are el foile pe care i le trimiteam lui Olăroiu. Nu-i adevărat, nu are foi, că a fost o singură foaie. Să le aducă, dacă are mai mult de una, le înghit. A fost o dată aici, la palat, când era degringoladă la echipă, pune pe hârtie, să-i dau hârtia cu echipa. A fost o singură hârtie. Chemaţi-l să vă dea hârtiuţele, să vedem dacă are. Dom'ne, dacă are mai mult de una, le înghit în faţa voastră. Nu mă interesează de el, am leşinat de râs, ce, asta e problema mea, să-l bag în seamă pe Mihai Stoica? Lasă-l naibii şi pe Mihai Stoica", a reacţionat Becali.

Apoi, l-a acuzat direct pe Stoica de furt:

"A fost ca fratele meu, îmi spunea lumea: te-a furat! Ce dacă, a luat şi el 500.000-600.000 acolo, nu-i nimic. Dacă atâta lucru nu poţi să recunoşti, înseamnă că eşti cea mai mare jigodie de om. Când a vrut mai demult să plece, nu l-am lăsat, deşi n-aveam nevoie de el, toată treaba o făcea Argăseală. El nu se gândeşte, de tâmpit ce e, dacă-i fac un audit şi o plângere cu contractele alea, cu sumele alea? Aşa încredere aveam în el că eu şi cu el ştiam cifrul de la seif. Argăseală face cât cinci de MM. A zis că distrug spiritul Stelei. Sunt perversităţi, intoxicări pe care el le avea şi am încercat să-l temperez atunci. Îl doare pe el în fund de Steaua acum. El ştie ce l-a curăţat. A vrut să mă fure, n-a putut, că le-am trimis la toţi: nu vă dau banii, am oprit contractele. Dar nu asta, a greşit altceva: a spus că nu vrea să asiste la distrugerea Stelei. Asta i-a fost fatală. Nu mă aşteptam să fii aşa jigodie, nu-mi vine să cred. Azi i-am dat telefon să râd de el. Mă domina, cum zice el? Văd că el ia medicamente, ştiam că el e nebun puţin. Cu ce am greşit? Că puneam bodyguarzii să aibă grijă de el să nu-l bată Giovani şi Victor (n.r. - impresarii Ioan şi Victor Becali, verii finanţatorului stelist)? Că i-am dat clubul pe mână? Unde ai văzut transfer de 800.000, iar comision de intermediere 1,3 milioane? Andrey are salariu de 300.000, aşa i-a făcut el", a acuzat Becali.

După aceste declaraţii cei doi spuneau că s-au împăcat, dar la 2 septembrie 2007, un nou dialog acid a fot transmis în direct la TV. Disputa a pornit de la reproşurile aduse de Becali lui Stoica, potrivit cărora fostul său angajat nu-şi vede de treaba lui şi comentează despre Steaua. Cei doi s-au contrat şi pe tema vizitei de împăcare făcute de Stoica la sediul lui Becali, ultimul susţinând că acesta a venit să-şi ceară scuze după atacurile precedente, iar oficialul de la Unirea negând categoric.

"Păi nu mi-ai transmis tu prin patronul meu că bodyguarzii tăi o să mă scuipe şi o să mă dezbrace? De-aia am venit", a ripostat Stoica. "Dacă nu veneai să-ţi ceri scuze, te luam la picioare. Bine, că nu te bătea nimeni", a precizat Becali.

La un moment dat Becali a râs, iar Stoica a imitat imediat râsul conducătorului FC Steaua. "Mă îngrozesc că mă luai tu la picioare", a spus, ironic, Stoica, Becali replicând: "Atunci vino şi mâine la palat să-mi dai bună ziua. Mai dă o probă de curaj". Stoica i-a transmis că nu îi este frică de el şi a subliniat de nenumărate ori că nu suportă ca Becali să-l facă obraznic. "Nu eşti profesorul meu să-mi spui că sunt obraznic. Vorbeşti cu mine ca de la catedră".

Apoi, Becali i-a spus fostului manager stelist că multe persoane din anturajul său nu-l mai suportă: "Ce-ai făcut tu azi la Urziceni, circul ăla, gesturile alea, ai deranjat multă lume, cu degetul în sus…Întreabă-l pe Fane! (n.r. - unul dintre bodyguarzii lui Gigi Becali). Le-am zis: E nebun omu', lăsaţi-l în pace, dar mi-au spus: «nu mai putem să-l suportăm». N-ai de ce să-ţi fie frică, însă eu răspund numai de mine. Oamenii ăia nu te mai suportă, nici nepoţii, nici bodyguarzii. N-am să-ţi fac rău, nu accept asta, dar nu pot să garantez pentru ei". "E o ameninţare voalată. Să vină să mă ia din casă, poftim! N-o să trec pe partea cealaltă dacă o să-l văd pe Fane", a izbucnit Stoica. "Treaba ta, Michele", a spus Becali. "Da, Gigele, bine, Gigele", i-a replicat "MM", ironic.

Stoica a menţionat că nici în visele cele mai frumoase ale lui Becali nu se va mai întoarce vreodată la Steaua. "O să ajungi în prăpastie dacă o s-o ţii aşa", i-a spus finanţatorul stelist, continuând: "Mi-a spus (n.r. - Fane): «abia m-am abţinut să nu-i rup capul». "Am gât flexibil, n-avea cum, sunt ca inspectorul Gadget, îmi lungesc gâtul. Stai liniştit, acum am salariu mare, nu cât aveam la tine, acolo eram pe foame. Te-ai ofticat puţin după meciul ăsta (n.r. - Unirea-Steaua, scor 1-0)", l-a ironizat Stoica. "Eşti tâmpit la cap dacă tu crezi că aveam orgolii cu tine", a adăugat Gigi Becali, dialogul încheindu-se în hohote de râs şi cu sfatul patronului Stelei: "Aşa să fii, băiat cuminte, zâmbăreţ!".

După mai bine de un an, la 29 octombrie 2008, Gigi Becali a "relansat" disputa cu managerul general de la Unirea Urziceni, Mihai Stoica, după ce acesta făcuse unele comentarii despre fosta sa echipă. "Mihai Stoica nu este nimic la Urziceni, nu are dreptul să semneze nici pentru zece euro acolo, nu are drept de semnătură. Nu va mai veni la Steaua şi ştie asta, ia întrebaţi-l, are o duşmănie cum nu am văzut. Eu am băgat furculiţa în capul lui în poza echipei din sala de mese. Am luat o furculiţă şi un cuţit şi i-am băgat în cap, i-am tăiat chipul. I-am băgat un cuţit direct in cap. I-am tăiat capul din poză, nu mai apare, au râs jucătorii. Pe MM îl ţineam de prieten. Nu aveam nevoie de el. Ce a făcut el bun este că i-a adus pe Ochiroşii şi pe Nicoliţă. Şi pe Thereau, că am luat trei milioane pe el. Este băiat deştept, e adevărat. Cel mai mare merit al lui este că l-a adus pe Argăseală. Vă jur, ăsta e cel mai mare merit. Cred că are o obsesie să piardă Steaua, e prieten cu unii jucători de la mine, dar le-am zis să nu mai vorbească cu el", a spus Becali la Telesport.

Probabil, apogeul scandalurilor dintre cei doi a fost atins în martie 2010, înaintea meciului dintre Unirea şi Steaua, din campionatul 2009/2010. Gigi Becali, l-a acuzat pe Mihai Stoica că le-a oferit bilete la meciul de la Urziceni suporterilor stelişti de la Peluza Sud, cu care el era în conflict, şi că managerul Unirii le-a cerut acestora să înjure conducerea clubului Steaua. Dialogul de la GspTV le-a depăşit pe cele anterioare, din puncte de vederea al aminţărilor şi jignirilor: "Du-te naibii de zdreanţa naibii, poate vin în emisiune şi-ţi zbor capul! Nu mai vorbi tu peste mine! Băi, jigodie, vezi-ţi de treaba ta că întreci măsura!" (Becali), "Uşor, Jackie Chan, ca nu impresionezi pe nimeni!" (Stoica), "Băi, Mimi Stoica, stai în banca ta!" (Becali), "Băi cioban opărit, taci din gură!" (Stoica), "A avut dreptate Piţurcă atunci când iţi spunea Miţa Biciclista" (Becali), "Te-ai îndrăgostit de toate oile, le ştiai după ochi" (Stoica).

Becali a mai avut în luna septembrie a acestui an o tentativă de a-l aduce pe Stoica la Steaua, dar a declarat că a fost împiedicat de rudele sale. Şi, cum în lumea fotbalului românesc nu există supărare şi prietenie eterne, cei doi au dat totul uitării şi au reînnodat relaţia patron-angajat.

(Material realizat de Adrian Petculescu, sports@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici