- Home
- Marius Tuca Show
- (11.11.2020, 02:36)
- Geanina Sandu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liviu Turcu: Afirmaţia disperată a lui Biden că va încerca să fie preşedintele tuturor americanilor e o iluzie
- Liviu Turcu: Există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul preşedinte al Statelor Unite, dar e încă o cale lungă şi pot fi foarte multe surprize
- Liviu Turcu: Afirmaţia lui Biden ca va fi preşedintele tuturor americanilor exprimă doar dorinţa de a calma eventualele reacţii ale admiratorilor lui Trump care riscă să devină radicale, în stradă
- Liviu Turcu: Din punct de vedere al României, ceea ce se întâmplă în SUA nu modifică fundamental raporturile României ca stat cu statul american
- Nicuşor Dan: Metroul de suprafaţă în Bucureşti va fi gata la final de mandat, avem bani
- Nicuşor Dan: Închiderea pieţelor e o decizie justificată într-o bună măsură, e greu să gestionezi 10.000 de pieţe la nivel naţional
Urmărește
3205 afișări
Despre America şi alegerile ei încă nefinalizate şi despre un Bucureşti condus de două săptămâni de un matematician, marţi seara la Marius Tucă Show.
Liviu Turcu, un fost ofiţer în cadrul DIE în perioada comunistă, în prezent analist în relaţii internaţionale care trăieşte în SUA de 32 de ani, vorbeşte despre experienţa cu serviciile de informaţii româneşti în anii de după revoluţia din 1989, dar şi despre situaţia din SUA, despre criza de peste ocean, de unde a pornit şi care este stadiul actual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
"Eram un outsider al sistemului, nu am fost militar, am venit din mediul academic, percepţia mea în desfăşurare muncii de informaţii a purtat pecetea acestei origini academice."
Întrebat despre colaborarea dintre SIE şi serviciile americane, Liviu Turcu răspunde diplomat că este retras din câmpul muncii informative, dar ştie că ar fi o colaborare foarte bună.
Liviu Turcu nu a vrut să vorbească despre Traian Băsescu.
"În ce-l priveşte pe Băsescu, n-aş vrea să încep o conversaţie prea detaliată, dar trecutul său a reprezentat un mare handicap. Însă datorită stilului personal al preşedintelui de a se raporta la asta, a dorit cu tot dinadinsul să pună şaua pe cei care au putut să-i ridice probleme. A avut de tras şi în sens pozitiv şi în sens negativ.
Marius Tucă: Ştiai că a fost colaborator?
Liviu Turcu: Nu te astâmperi?"
În ceea ce priveşte America, Liviu Turcu explică istoria crizei de peste ocean.
America este într-o criză latentă de 30 de ani, când a apărut globalizarea
Liviu Turcu: „America este într-o criză care îşi are originea în urmă cu cel puţin 30 de ani, când globalizarea a început să îşi facă prezenţa, o criză latentă, care însă treptat, treptat, a devenit tot mai acută. Şi care a intrat într-o nouă fază în 2016, când a fost o mare surpriză pentru establishmentul şi publicul american să constatate că un personaj venit din afara sistemului politic tradiţional, cu două sloganuri electorale cu schepsis a reuşit surprinzător să devină preşedinte. Primul slogan – America first – să punem America înainte de toate în plan domestic şi internaţional şi al doilea slogan – Să asanăm mlaştina politică a Washingtonului. Cele două sloganuri aveau însă un sens mai profund, care se pare că a scăpat şi celor care în general ştiu ce se întâmplă în sistemul politic american.
După patru ani, în 2020, am asistat la o nouă fază a crizei, care e în plină desfăşurare, nu s-a încheiat. Detaliile de ordin electoral care încă apar pe ecrane demonstrează că problemele care au creat masa enormă de peste 70 de milioane de votanţi care îl susţin pe Trump are cauze mult mai adânci, care dacă nu sunt rezolvate vor pune America într-o postură şi mai dificilă, atât intern cât şi internaţional.
Ceea ce este însă demn de remarcat, în afara aparenţelor, este faptul că cei doi candidaţi au atras probabil cel mai mare număr de votanţi din istoria alegerilor americane, nu atât la nivelul calităţilor sau lipsurilor pe care fiecare dintre candidaţi le avea ca persoană. Ei au devenit un simbol faţă de care America s-a raportat şi a dezvăluit falia, fractura profundă a Americii în momentul de faţă. Două lumi paralele multă vreme au intrat într-o coliziune publică directă, care este radicalizată, nelăsând nicio speranţă pentru viitorul apropiat. Nu există dialog, fiecare dintre părţi nu ascultă decât ceea ce o interesează, nu este dispusă să stea la masă cu partea adversă, şi acest lucru e în detrimentul general şi nu va face decât să agraveze situaţia.
Există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul preşedinte al Statelor Unite, dar e încă o cale lungă şi pot fi foarte multe surprize.
Marius Tucă: Partida e jucată?
Liviu Turcu: Îi îndemn pe telespectatori să fie mai prudenţi în legătură cu rezultatul. Sigur, există o mai mare probabilitate ca Joe Biden să devină noul preşedinte al Statelor Unite, dar în acelaşi timp, pentru cei care cunosc mecanismul tehnic, politic, care urmează să valideze acest rezultat, e încă o cale lungă şi pot fi foarte multe surprize.
Dincolo de euforia susţinătorilor Partidului Democrat, care e firească, să nu se uite că victoria aceasta i-a surprins chiar şi pe ei, că nu s-au aşteptat ca după patru ani în care actualul preşedinte a făcut obiectul unor critici supervehemente, fiind luat la bani mărunţi, va mai putea să adune atâţia votanţi în favoarea lui. Încă o dovadă că vorbim aici de două falii foarte puternice ale societăţii americane care trăiesc în mentaluri şi în lumi complet diferite".
Liviu Turcu spune că personal nu are un parti-pris, vrea să înţeleagă ce stă în spatele acestei bătălii. "Aceste batalii sunt pe mărimea importanţei scenei pe care se desfăşoară, impactul internaţional e foarte puternic şi va obliga reaşezarea ordinii mondiale într-o nouă configuraţie, vom vorbi mai curând de multipluralism, cine nu e cu noi, e împotriva noastră. Trebuie să se facă deosebire între această vânzoleala a mass-mediei, care are un parti pris, nu trebuie criticată pentru ce face, dar ar trebui să se ştie de ce face ce face, Ea e de partea establishementului."
America tradiţională aminteşte de sec XIX-XX
Liviu Turcu spune că cei 70 de milioane de votanţi ai lui Trump i-au amintit de situaţia în care a fost România când a candidat Vadim Tudor împotriva lui Ion Iliescu. "Ce eforturi, ce mobilizare, inexplicabile între stânga şi dreapta politică românească."
Trebuie menţionat că America e un continent şi dacă vă uitaţi pe harta politică, domină Partidul Democrat pe malurile oceanelor. Partidul Democrat a evoluat politic, mental şi ideologic. America tradiţională aminteşte de sec XIX-XX. În sistemul federal a existat o anumită izolare. Această categorie şi-a putut păstra un model existenţial.
Nativii din Arizona sunt pro-Trump. Ceea ce a dus la schimbarea aparentă şi spectaculoasă a culorii politice pentru democraţi a fost imigrarea a 2 milioane de oameni veniţi din alte regiuni să lucreze în high-tech, spune Liviu Turcu, care locuieşte în Arizona.
În opinia sa, situaţia va continua să se deterioreze. "Presupun că Biden şi Partidul Democrat reuşesc să câştige, probabil să se pornească la rezolvarea problemelor care reprezintă miezul detaşării celor 70 milioane de votanţi ai lui Trump."
Afirmaţia disperată a lui Biden că va încerca să fie preşedintele tuturor americanilor e o iluzie
"Liviu Turcu: Problemele sunt atât de importante şi de serioase, încât afirmaţia disperată, e strategică, a lui Biden că va încerca să fie preşedintele tuturor americanilor, adică inclusiv să-i reprezinte pe cei 70 de milioane de votanţi ai lui Trump, e o iluzie. La judecata rece, această afirmaţie exprimă doar dorinţa de a calma eventualele reacţii radicale ale celor 71 de milioane, e suficient ca doar câteva zeci de mii, sute de mii să devină radicale în stradă şi atunci nu mai e nevoie să spun ce urmează."
Turcu subliniază că a urmărit foarte serios campania electorală şi a constatat că poziţia preşedintelui american a fost mereu hiperbolizata, pentru simplul fapt că atunci când e vorba de proiecte majore, cheia, pâinea şi cuţitul sunt la Congresul SUA, el decide alocarea resurselor."
Raporturile României ca stat cu statul american nu se modifică fundamental
Marius Tucă: Pentru România, Biden sau Trump şi care ar fi implicaţiile?
Liviu Turcu: Din punct de vedere al României, ceea ce se întâmplă în SUA sub sistemul electoral, nu modifică fundamental raporturile României ca stat cu statul american."
Biden are şansa numărul 1 de a deveni preşedintele SUA, dar cu o victorie atât de strânsă are mâinile legate
Marius Tucă: Cât crezi că va mai dura criza desemnării preşedintelui american şi cum crezi că se va termina?
Liviu Turcu: Nici măcar liderii celor două facţiuni nu au cea mai mică ideea cum se va termina criza, pentru că acest culoar pe care se merge e plin de capcane. Din punct de vedere juridic a prevedea ce se va întâmpla e un pariu, un om serios nu îl va face. Biden are şansa numărul 1 de a deveni preşedintele SUA, dar cu o victorie atât de strânsă are mâinile legate pentru a putea deveni un adevărat reprezentant al poporului american şi al celor 71 de milioane de suporteri ai lui Trump."
Nicuşor Dan, despre PNL, pieţe şi proiectele de la Primărie
În partea doua a emisiunii am lăsat America în urmă şi am revenit la oile noastre. Din Bucureşti. Cu primarul Bucureştiului, Nicuşor Dan.
Acesta, întrebat direct de Marius Tucă dacă se înscrie în PNL, spune că nu crede că se va întâmpla asta în viitorul apropiat.
Închiderea pieţelor e justificată într-o bună măsură
Marius Tucă: Cum aţi privit închiderea pieţelor în spaţii închise?
Nicuşor Dan: E o decizie justificată într-o bună măsură, pentru că e greu să gestionezi 30-40 de pieţe în Bucureşti, 10.000 de pieţe, e foarte greu să impui măsuri punctuale cu circuite şi să le şi urmăreşti. E o decizie dificilă, compensată de voinţa pe care o avem de a duce toată activitatea care se desfăşura în interior, să o ducem în exterior. M-am întâlnit cu şeful DSV să vedem dacă sunt probleme de ordin legal pentru a face acest transfer. O să rezolvăm, astfel încât, dacă nu weekendul acesta, weekendul viitor să avem acelaşi număr de tarabe în exterior câte erau în interior."
Nicuşor Dan: Eu trebuie să respect legea autorităţilor superioare şi să fac ce trebuie ca ţăranii să-şi vândă marfa
Marius Tucă i-a amintit lui Nicuşor Dan că Primăria din Marsillia a dat în judecată Guvernul Franţei pentru că a închis pieţele şi a câştigat. Replica noului primar a fost: "Dacă aş da în judecată ar dura 2-3 luni".
"Bucureştenii au nişte nevoi care vor fi satisfăcute în acest weekend. Există în Bucureşti pieţe volante şi oamenii vând acolo de 3-4 ani şi iarna."
Problema de care e întrebat cel mai des: când o rezolvă este apa caldă şi căldura din Capitală
"Am avut o campanie electorală onestă şi am spus că în această iarnă vom avea sute de avarii, m-am asigurat ca intervenţiile vor fi cât mai rapide şi că vom avea o comunicare cinstită cu bucureştenii."
Şi clădirile din patrimoniu este un capitol în agenda lui Nicuşor Dan. "În orice oraş civilizat, clădirile din zona istorică reprezintă o piaţă. Sunt oameni şi firme care îşi doresc să locuiască acolo. Noi ca societate am distrus o piaţă, ca să investeşti trebuie să ai garanţia că zona va rămâne aşa în următorii 50 de ani, fără blocuri construite. Noi avem reguli, dar sunt încălcate."
Primarul Capitalei e de părere că Guvernul se bazează pe analiza unor specialişti pe care el nu îi contestă, atunci când vorbim de închiderea teatrelor.
"Există foarte multe zone sociale cu risc epidemiologic, eu nu am competenţa să le analizez, atâta timp cât echipa naţională de specialişti spun că exista un risc în teatre, eu trebuie să execut."
Nicuşor Dan a mărturisit că în câteva zile va fi gata harta privind situaţia desfăşurării geografice pe raza Bucureştiului şi a întregii Românii a persoanelor care sunt infectate.
Metroul de suprafaţă, gata la final de mandat, avem bani
Nicuşor Dan: Pe trafic suntem într-o conjunctură fericită, pentru că începe şi exerciţiul financiar 2021-2027 european şi urmare a Coronavirusului, există şi acest fond de relansare, vom avea bani. Proiectul meu de suflet este metroul de suprafaţă pentru că avem o linie CFR în jurul Bucureştiului, avem nişte gări interioare. Am desenat deja nişte rute, astfel încât oamenii care vin din afara Bucureştiului şi îşi lasă maşina la intrare în Capitală, vor ajunge mai repede cu acest metrou de suprafaţă în Pipera, la Gara de Nord, la AFI Cotroceni, la Gara Obor. Metroul de suprafaţă plus cele 15 parcări pentru care avem finanţare, trebuie doar să începem să facem proiectele, reduce foarte mult presiunea pe trafic.
Noi am avut o iniţiativă care a fost bună la nivelul anilor 2000, când a început să fie implementată, era o primă tehnologie. Sistemul acesta nu mai e valabil acum. Tehnologia de acum e cu camere care numără, estimează şi dă verde în funcţie de câte maşini aşteaptă. Avem o conjunctură fericită cu reţeaua de date Netcity care e bună pentru noi. Asta e ceva ce putem face în doi ani de acum înainte.
Metroul de suprafaţă aş zice că e gata la sfârşit de mandat. Sunt anumite porţiuni pe care avem linia, dar nu mai avem şina.
Avem o oportunitate foarte mare cu reţeaua de tramvaie. Multe oraşe şi-ar dori să aibă reţeaua pe care noi o avem, dar ei nu mai au spaţiu acum să o construiască. Trebuie să o modernizăm şi din nou avem bani, avem şi bani să cumpărăm tramvaie noi.
Pe autobuze şi troleibuze trebuie să le dăm linie unică şi aici intrăm în una dintre problemele cele mai sensibile, parcările legale de pe prima bandă. Pentru oamenii aceia trebuie să găsim soluţie alternativă."
Am promis că ajut instituţiile culturale independente, vom discuta în prima şedinţă de Consiliu
Marius Tucă: Ce veţi face cu teatrele din Bucureşti?
Nicuşor Dan: Avem nişte teatre pe care le menţinem în subordine, sunt subvenţionate, dar avem o zonă foarte interesantă, o întreagă zonă culturală independentă, care are o secţiune de teatru, dans, artele spectacolului care nu a fost niciodată finanţată. Actorii au beneficiat şi ei de ajutor de urgenţă, problema este cu instituţiile care nu au beneficiat de acest ajutor şi promisiunea mea a fost de ajutor şi probabil că o s-o rezolvăm în prima şedinţă de Consiliu.
Nicuşor Dan aminteşte de primele cerinţe ale oamenilor de afaceri: să nu-şi mai piardă timpul în trafic şi pe la diverse instituţii cu acte.
"Primăria generează servicii de un miliard de euro, aceste servicii dacă sunt licitate corect, generează la rândul lor o piaţă. Niciodată nu a existat un dialog între ce produce şcoala şi ce aşteaptă mediul de afaceri. Şi partenerul acestui dialog, interfaţa care a lipsit din discuţia asta a fost Primăria Capitalei şi vrem să rezolvăm acest lucru."
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe