Marius Tucă Show. Adrian Marinescu: Asimptomaticii vor fi evaluaţi acasă, în câteva zile

  • Marius Tucă: N-am avut simptome când m-am infectat cu SARS-COV-2, dar după două săptămâni de la externarea din spital, a început astenia post Covid, nu puteam să ţin un pahar în mână, mi-era greu să traversez strada
  • Adrian Marinescu: Asimptomaticii vor fi evaluaţi acasă, în câteva zile, pentru că atunci când cineva e depistat pozitiv, e foarte greu să faci evaluarea
  • Adriana Pistol, INSP: Am folosit populaţia rezidentă a Bucureştiului şi de aceea a fost o rată de infectare de 3.11 la mia de locuitori acum două zile, la populaţia de domiciliu rata e mai mică
Urmărește
5942 afișări
Imaginea articolului Marius Tucă Show. Adrian Marinescu: Asimptomaticii vor fi evaluaţi acasă, în câteva zile

Sursa foto: Mediafaxfoto

Medicul Adrian Marinescu a fost marţi seară în studioul Aleph News, a purtat mască pe tot parcursul, pentru că el consideră că medicii trebuie să dea un exemplu să poarte mască în spaţii închise.

Marius Tucă şi-a povestit experienţa prin care a trecut, după ce a fost infectat cu SARS-CoV-2, mărturisind că nu a avut niciun simptom, s-a testat pentru că l-a durut burta. A fost internat trei zile la Matei Balş, în continuare fără simptome, dar după două săptămâni de izolare, a început să simtă o oboseală marcantă, fiind vorba de astenia post-Covid.

"Marius Tucă: Trebuie să spun eu câteva lucruri, felul desăvârşit în care eu am fost tratat la Matei Balş, am stat vineri, sâmbătă şi duminică. Am ieşit de acolo foarte bine, cee ace a fost cel mai important lucru. Vreau să vorbesc cu dvs. altceva, nu m-a avertizat nimeni, la două săptămâni după ce am ieşit din spital au început problemele.

Adrian Marinescu: Voiaţi să vă spunem totul de la început? Trebuia să fie şi suspans.

Marius Tucă: Pe mine nu m-a durut nimic, a fost starea aceea, să-i spunem astenie.

Rodica Mandache: Ca femeile după naştere.

Marius Tucă: Poftiţi? Cât durează la femei după naştere starea asta?

Rodica Mandache: Depinde.

Marius Tucă: Lăsând orice glumă la o parte, după două săptămânni, am intrat într-o stare de astenie, că uneori îmi era foarte greu să traversez strada. Şi spun asta în condiţiile în care eu n-am avut simptome, aş putea spune că am fost asymptomatic, nu m-a durut nimic, n-am tuşit, n-am avut temperature. Oamenii trebuie să ştie asta, pentru că e o mărturisire a unuia care a trecut. Deci după două săptămâni a început această starea de astenie.

Adrian Marinescu: ŞI este cunoscut acest lucru, se numeşte astenie post Covid. În momentul în care a trecut infecţia, e o perioadă de timp, aşa cum se întâmpla şi la Boala Sărutului, Epstein-Barr, de asemenea putea să dea pentru 2-3 luni astenie. Aici a fost un caz fericit, dar sunt pacienţi care pot avea stenie pentru 2-3 luni.

Marius Tucă: Eu după două săptămâni mi-am revenit şi am început să îmi recapăt forţele, dar mărturisirea trebuie făcută complet: în momentul în care luam un pahar în mână, eu nu puteam să strâng acel pahar în mână. Oboseală e prea puţin spus, astenie marcantă aş punea spune. Când am ieşit din casă după cele două săptămâni îmi era foarte greu să traversez strada şi a durat o săptămână. Dar intervene şi anxietatea şi te întrebi ce e cu tine, oare mi-a trecut Covidul, AM avut noroc că am stat de vorbă cu dvs. şi cu dl dr. Cercel care mi-a zis să stau liniştit că durează trei luni, iar dvs. mi-aţi spus că durează două luni. După o săptămână am început să îmi recapăt forţele, dar oamenii trebuie să înţeleagă că şi dacă e o formă uşoară, cum a fost la mine, se poate întâmpla să existe această starea de astenie, o sfârşeală incredibilă, nu ai putere să ţii un pahar în mână sau să traversezi strada.

Adrian Marinescu: Ştiţi că există şi în gripă o convalescenţă, dar nu se compară."

Marius Tucă spune că la două săptămâni au început migrenele, dureri groaznice de cap.

Cei doi au adus în discuţie şi tratamentul care i-a fost administrat preşedintelui Donald Trump, tratament care există şi la Matei Balş de ceva vreme, dar nu era validat. "Am fi putut avea acel tratament mai demult, dar nu era validat, şi la Trump era experimental, nu era validat nici la el".

Adrian Marinescu consideră că lui Trump i s-a făcut sigur un CT şi i-au dat Remdesivir şi Dexametazona. "Ne putem gândi la o formă medie la Trump şi de aceea i-au făcut CT, acest examen ne spune dacă sunt leziuni şi modificări", spune Marinescu.

Medicul precizează că cei care fac forme severe au risc mare de sechele pentru mult timp, "mulţi pleacă cu aparatul de oxigen acasă".

Marius Tucă a readus în discuţie aglomeraţia de ambulanţe de la spitalele Covid, arătând o imagine cu peste zece ambulanţe în curte la Matei Balş, duminică, situaţie despre care Marinescu spune că se întamplă frecvent.

Adrian Marinescu: Eu cred că în momentul în care cineva e pozitiv, poate ar trebui să venim cu acest sfat: e foarte greu să facă evaluarea, nu au cum să meargă toţi la spital, în acest moment, cred că trebuie să facă un filtru de evaluare a asimptomaticilor, şi cred că ar trebui să spunem asta, că lucrurile astea vor fi valabile din zilele următoare, asimptomaticii vor fi evaluaţi acasă.

Marius Tucă: Asta e foarte important pentru că degrevează aglomerarea din spitale puţin.

Adrian Marinescu: Ar mai fi ceva de spus: asimptomatic şi uşor simptomatic, că nu se întâmplă ca o persoană să fie cu o simptomatologie minimă, are o uşoară durere în gât, nu are rost să sune la 112, dacă sunăm toţi la 112 e clar că ajunge să fie formatat serviciul de Ambulanţă şi de SMURD.

Marius Tucă: Există un Centru de Coordonare prin care se trimit pacienţi cu ambulanţele la spital, iar unul dintre spitale la care ajung cei mai mulţi este Spitalul Matei Balş, pentru că am înţeles că e obligat să preia toţi pacienţii care vin prin acest serviciu.

Adrian Marinescu: Până acum, spitalele de primă linie, noi şi Babeş şi în mai mica măsură Marius Nasta, erau obligate să primească pentru evaluare pacienţii. În momentul în care Ambulanţele sau SMURDUL intrau în curte, el trebuia primit şi rezolvat, chiar dacă în momentul ăla în spital erau o gramadă de prezentări, adică era imposibil să faci o evaluare.

Marius Tucă: Dar am înţeles că există un centru de coordonare.

Adrian Marinescu: Există un Centru de Coordonare care ar trebui să coordoneze serviciul de Ambulanţă şi SMURD.

Marius Tucă: Apropo de unde trebuie să intervină, acest centru de coordonare trebuie să funcţioneze, că n-a funcţionat până acum, şi să trimită ambulanţele acolo unde sunt locuri. Până acum a fost vreme frumoasă şi oamenii au stat în curtea spitalului, pentru că toţi cei care vin cu SMURD, după un sfert de oră trebuie să plece ambulanţa, că asta e legea. Dacă tot vorbesc ministrul Sînătăţii, prm-ministrul Orban, Iohannis, să vorbească de o perfecţionare, o funcţionare aşa cum trebuie a acestui centru de coordonare, astfel încât ambulanţele să ajungăc u pacienţii acolo unde găsesc şi un pat. Tot de la dvs. ştiu că în camera de garda, unde se pot odihnic medicii.

Adrian Marinescu: Pacientul este evaluat şi stabilim că are o formă severă şi dacă nu există locuri în Matei Balş şi nu găsim o altă varianţă, până când reuşim să facem lucrul acesta, pacinetul rămâne acolo. Şi asta cred că se întâmplă în multe camera de garda în momentul acesta, un număr de ore.

Marius Tucă: Dar dacă acel centru de coordonare de care vorbeam ar funcţiona, nu s-ar mai întâmpla asta. De ce nu discutaţi la nivelul Ministerului Sănătăţii cu Nelu Tătaru, secretary de stat, să se resolve asta că nu am auzit pe nimeni vorbind despre asta, cu atât maim ult cu cât în curte la Matei Balş erau 20 de ambulanţe.

Adrian Marinescu: S-a vorbit lucrul ăsta, doar că soluţia trebuie să vină dn mai multe spitale, cu mai multe locuri, că dacă ai doar câteva spitale şi nu ai locuri, trebuie să vii cu mai multe. S-a discutat lucrul acesta că trebuie să fie, apropos de situaţia care vă urma, că vor fi multe cazuri, mai multe spitale, cu mai multe locuri şi locuri de terapie intensive, pentru că e clar că în Capitală unde avem 500-600, poate şi mai multe cazuri, ai nevoie în fiecare zi de acele locuri."

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, a explicat, prin telefon, cifrele privind infectarea în Capitală, având în vedere că INSP a modificat rata de infectare în Bucureşti, la 2,65, după ce în urmă cu câteva ore anunţa o rată mai mare de 3 la mia de locuitori, în raportul săptămânal publicat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"Institutul Naţional de Statistică furnizează două categorii de indicatori: populaţia de rezidentă a României, care reprezintă orice cetăţean, indiferent de cetăţenie care îşi petrece cea mai mare perioadă din timp într-o locaţie şi care este estimată în baza unor rigori UE şi populaţia după domiciliu, adică în funcţie de adresa din cartea de identitate. Noi am observat că organismele internaţionale care fac comparaţie între statele membre ale UE folosesc populaţia de rezidenţă, noi am obţinut aceste cifre utilizând tot populaţia de rezidenţă. Punând în comparaţie populaţia de rezidenţă cu populaţia de domiciliu, sunt diferenţe, populaţia de domiciliu e mai mare. Am folosit populaţia rezidentă, aşa face şi UE când se raportează la noi. Am afişat ambele cifre valabile la data la care am făcut raportul săptămânal pe care îl facem în mod obişnuit: 2,65 şi 3,11.”

Marinescu a comparat teatrul cu un autobuz, sau cu un lift, unde oamenii întră cu mască, susţînând că nu trebuiau închise instituţiile de cultură.

Publicistul Ion Cristoiu, a intervenit la finalul emisiunii, tot telefonic, după terminarea conferinţei de la Cotroceni:" Vă invidiez că nu a trebuit să vă uitaţi la conferinţa lui Iohannis, absolut inutilă, era într-o tragedie de tip Racine, între e groasă rău şi avem alegeri. Pe de altă parte, niciun jurnalist n-a pus problema diplomei lui Baranga."

Doctorul Adrian Marinescu a încheiat într-o cheie pozitivă: "chiar dacă e situaţia de acum, suntem optimişti, se va vedea şi luminiţa de la capătul tunelului."

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici