Marius Tucă Show | Interviul integral cu Valentin Stan: Brexitul îi va lovi năprasnic mai ales pe români

Analistul Valentin Stan a avertizat vineri, la emisiunea Marius Tucă Show, că Brexitul îi va lovi mai ales pe români, subliniind că toată propaganda din Marea Britanie pentru amorsarea unei stări de xenofobie şi intoleranţă îi vizează pe conaţionalii noştri, motiv pentru care aceştia ar putea reveni în ţară.

Urmărește
1862 afișări

Marius Tucă: Că l-au omorât.

Valentin Stan: Zice, acum trebuie să descaladăm situaţia. Cum adică măi? Ce-ai spus englezule? Adică urmare a morţii lui, a se citi pentru că l-au omorât americanii, acum avem o escaladare acolo şi noi trebuie să descaladăm. Ce-ai înţeles tu din asta Iohannis?

Marius Tucă: Nimic, dacă mă întrebi pe mine.

Valentin Stan: Deci omul ăla, care ştie şi el că nu poate să spună urât de americani, că nu este domnul Justin Trudeau care acum, după ce iranienii speriaţi de ce-ar putea să facă americanii cu ei s-au apucat să dărâme avioane comerciale, culmea, în avioanele alea comerciale fiind chiar iranieni, iar Justin Trudeau iese şi spune împreună ca un mare CEO de la ei de acolo, de la o mare corporaţie care îşi permite să spună asta, bă, sunt (?) de ce fac americanii, şi vine Trudeau şi spune ”poate ar fi trebuit să-mi daţi şi mie un telefon că poate se întâmpla altfel, că ce s-a întâmplat acolo este de neimaginat”. Sunt declaraţiile lui Justin Trudeau. Iar secretarul de stat pe afacerile europene din ministerul Afacerilor Externe francez, după ispravă, a zis ”ne-am trezit într-o lume mult mai periculoasă după ce au făcut americanii ce-au făcut”. Ştii unde a dat telefon Macron după treaba asta?

Marius Tucă: Acasă?

Valentin Stan: Acasă ai zis bine. Şi ştii cu cine a vorbit când a dat telefon acasă? Ştii cine a răspuns? Vladimir Vladimirovici.

Marius Tucă: Deci a sunat exact unde trebuia.

Valentin Stan: Fiindcă era acasă. Deci a sunat la Putin. Pentru că asta au reuşit americanii să facă cu această tâmpenie care izvorăşte din mintea unui fill in the blancks. Ştii ce a spus băiatul după aia? Apropo de o posibilă reacţie a iranienilor la asasinarea bizară a lui Soleimani, care, da, e un terorist nenorocit foarte bine, bravo. Aşa, e, a zis că eu vizez 52 de ţinte culturale, prietene, printre altele.

Marius Tucă: Site-uri.

Valentin Stan: Şi, poate vrei să ştii, nu ştiu, poate vrei să ştii…

Marius Tucă: Dacă ştiam nu te întrebam de problema iraniană că mă depăşeşte, dar fac faţă aşa… stau să ascult. Vreau, sunt avid de cunoaştere.

Valentin Stan: Ia-o pe asta de la mine. Ai auzit de protocolul de la Geneva din 1949 pentru protecţia victimelor în conflictele internaţionale? Care spune că nu ai voie să faci aşa ceva?

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Deci e crimă de război.

Marius Tucă: Exact. Şi el a ameninţat cu crime de război.

Valentin Stan: Până şi Boris Johnson prin purtătorul lui de cuvânt a trebuit să reacţioneze şi să spună, domnule, nu se poate aşa ceva, cu ţinte culturale, nu merge deci ai rezoluţii ale consiliului de securitate care condamnă aşa ceva. Ia-o şi pe asta. Ştii că Tribunalul Penal Internaţional l-a condamnat pe un băieţel la opt ani puşcărie pentru că a aruncat în aer nişte morminte la Timbuktu, în Mali? Ştii ce a răspuns Donald Trump când i s-a atras atenţia? Alo, domnul preşedinte… a zis, păi stai băi tată, ăia bun bombe pe marginea drumului, omoară americani şi eu să nu mă bag în cultura lor? Păi nu merge aşa.

Marius Tucă: Corect.

Valentin Stan: Adică, mai ţii tu minte, aşa a spus Antonescula proces, păi toată lumea face aşa, adică omorâm oameni nevinovaţi, distrugem, toată lumea face aşa.

Marius Tucă: Dar, Macron, iertată să-mi fie curiozitatea aproape provincială, de ce l-a sunat pe Putin? Că n-a avut linie cu…

Valentin Stan: Dragă Marius, eu o să-ţi pun o întrebare în contrapartidă şi o să te întreb aşa, de ce nu-l sună Iohannis pe Putin?

Marius Tucă: N-are unităţi.

Valentin Stan: Păi, hai să vezi apropo de ce m-ai întrebat. Domnul Iohannis a fost acum la summitu-ul NATO, în decembrie, şi acolo, printre altele, nişte băieţi au făcut mişto de Donald Trump.

Marius Tucă: Da.

Valentin Stan: Trudeau, Macron, până şi Boris Johnson dacă poţi să-ţi imaginezi era şi alteţa sa regală, era şi premierul Rutte, s-au luat ăia acolo la un şpriţ şi s-au făcut că nu observă că sunt nişte microfoane hot şi s-au înregistrat cum făceau mişto de Trump, înţelegi? Când Macron tocmai se întorsese la conferinţa de presă cu Trump şi ăsta, Trudeau, zicea băi, tată, 40 de minute, aşa face ăsta conferinţe de presă, şi pe urmă zice bă, să vezi ce le-a căzut faţa la ăia, că ăsta, Trump, trebuia să organizeze un summit, un G7, a vrut să-l facă la el acasă în Florida, înţelegi? Adică o chestie din asta, cum ai face tu la Taverna Sârbului…

Marius Tucă: Caracal, la Caracal.

Valentin Stan: Aşa. Şi ăştia, America, bineînţeles au sărit în aer, ce faci măi? Îi aduci pe ăia la tine acasă? Şi între timp s-a răzgândit. Bine măi, hai, ok, facem la Camp David, şi ăsta povestea, Trudeau, bă, când a zis că face la Camp David, băi, la toţi ciracii ăia de pe lângă el le-a căzut faţa, adică ăia nu ştiau nimic… Hopa, în conferinţa de presă a lui Trump cu Merkel vine securistul de serviciu şi zice, uite ce a zis Trudeau, a făcut mişto de tine, şi ăsta zice, bă, e un om cu două feţe. Stai, nu te băga. E un om cu două feţe, bă, şi ăla fiind cu două feţe, că i-am zis eu să dea mai mulţi bani la Apărare, fiind un om cu două feţe, Trump s-a supărat aşa de tare că n-a mai făcut nicio conferinţă de presă cu nimeni şi a plecat acasă, a tăiat-o scurt. Drept pentru care ăştia au făcut fel de fel de momente satirice cu el în Statele Unite de râsul planetelor.

Marius Tucă: Aoleu, stai că au început să sune, să curgă mesajele…

Valentin Stan: Sper că nu de la Donald Trump.

Marius Tucă: Nu, nu, nu.

Valentin Stan: Până aici eşti ok?

Marius Tucă: Sunt ok.

Valentin Stan: Fii atent, după ce ţi-am explicat eu cum dăm garanţii ţărilor ca să-i apărăm de ruşi, acum la summit-ul NATO domnul Trump a avut o conferinţă şi el de presă, prietenul tău Trudeau din nou, ca să se împace, ştii ce-a zis? Te ţii bine? Că a venit din nou un securist, de-al lor de data asta, şi a întrebat ”Băi, ăştia care nu plătiţi 2% pentru Apărare, îi apăraţi la o adică?” El spusese deja că apără… Bun. Şi ce crezi că zice omul? Zice ”Domnule, păi nu e corect aşa, să nu plăteşti doi la sută”. Fac o paranteză aici, ştii de când dăm noi 2% la Apărare?

Marius Tucă: De câţiva ani buni.

Valentin Stan: Care de câţiva ani? A venit acum Iohannis şi ţi-a explicat că el a făcut asta?

Marius Tucă: A, da? Înainte nu dădeam?

Valentin Stan: Nu. Acum din 2017 a zis el ”băi…”

Marius Tucă: De câţiva ani buni, se fac trei ani deja.

Valentin Stan: Vrei tu, bun. A zis aşa Trump ”băi tată, uite care este treaba, nu e în regulă. Sigur că se poate pune problema şi aşa, dar, băi, să ne dea banii înapoi, să ne dea banii înapoi din ultimii 25 de ani”. Te încadrezi cumva?

Marius Tucă: La vârstă, da.

Valentin Stan: Nu la vârstă mă, la anii în care n-ai dat 2%.

Marius Tucă: Ne încadrăm.

Valentin Stan: Şi ştii ce-a mai zis, că ”dacă nu dau, băi, le băgăm nişte sancţiuni economice de îi ia mama dracului”.

Marius Tucă: Oribil. Nu mă aşteptam din partea ta la un discurs de felul ăsta.

Valentin Stan: Nici eu nu mă aşteptam din partea mea. Deci, prietene, cam asta e relaţia cu ăla care ne apără, de la care cumpărăm noi lucruri de miliarde ca să nu poată Orban să dea 40% la pensii. Ai înţeles? În condiţiile în care nu este obligatoriu să ai 2% şi în niciun caz nu ai ce face cu rachete. Dacă ţi-e de Armata Română, de oameni absolut admirabil care au tricolorul pe umăr şi pe piept şi care merg în teatre de operaţii şi-şi lasă oasele pe acolo aiurea, atunci dă bani pe echipamente pentru oamenii ăştia, dă-le elicoptere, dă-le salarii la nivelul la care sunt plătiţi în toată lumea nu rachete de miliarde pe care n-ai să le foloseşti niciodată doar ca să-ţi consolidezi tu scaunul de sub ceva cu preţul atâtor…

Marius Tucă: Sacrificii.

Valentin Stan: Exact, pe care le impui poporului român.

Marius Tucă: Pe spinarea populaţiei, poporului român.

Valentin Stan: Când marile ţări, marile ţări europene, parteneri aliaţi care ştiu exact ce înseamnă asta nu se aruncă, ăia sunt bogaţi şi nu se aruncă la aşa ceva. Pentru că au grijă de sănătatea, de educaţia şi de cultura poporului lor. De ce faci tu asta, mă? Şi după aceea vii şi faci anticipate şi explici tu cum mestecă ”Nu e nicio restricţie constituţională” şi că ”Da, cu alocaţiile alea, ştii, dar nu sunt resurse. Dar poate tăiem pensiile speciale, să le taie. Auzi, domnule Iohannis, dar un miliard din ăla de dolari pe care l-ai aruncat tu din… de fapt nu l-ai aruncat, l-ai pus bine, ca să-ţi fie ţie bine, dar miliardul ăla ca să-ţi fie ţie bine ce-ar fi să-l bagi tu în pensii, prietene? Că ghici ce? Dacă ne atacă ruşii în următorii 2500 de ani, mă fac eu Burebista şi mă întorc la Bug. Că noi, ştii, de 2500 de ani suntem pe aici. Poate nu ştiai, notează-ţi.

Marius Tucă: Acum. Păi şi într-adevăr nu scrie nimeni nu vorbeşte nimeni despre asta şi nu înţeleg de ce.

Valentin Stan: Păi, eu cred că ar fi timpul să înţelegi.

Marius Tucă: Zici?

Valentin Stan: Da. Iar faptul că nu scrie nimeni nimic cum zici tu şi zic şi eu.

Marius Tucă: Tu ai zis că… într-adevăr…

Valentin Stan: Dar oamenii ăştia amărâţi pe care îi vedem în fiecare zi la televiziunile astea care fac rating din suferinţa oamenilor oamenii ăştia oare nu crezi că ar fi bine să ştie şi ei din când în când că idolul lor are soarta acestor oameni şi piculeţul lor de viaţă, că aici nu e vorba de fericire sau de trai îmbelşugat, e un piculeţ de viaţă că fără bănuţul ăla nu poate să-şi ia medicamentul. Exact în vârful pixului cu care semnează chitanţe de miliarde de dolari pe fiare pe care ţara asta nu le va folosi niciodată? Că o să spui dacă vrei, dar ce , mă, polonezii nu fac la fel? Ba da, dar ştiu exact ce fac, dovadă, şi-au luat vizele de la americani, şi-au luat vizele de la americani.

Marius Tucă: Au ştiut de ce o fac. Noi luăm doar lumină. Şi stat de drept. Cam atât primim.

Brexitul îi va lovi năprasnic mai ales pe români. Singurul lucru pe care guvernul britanic îl va putea livra după ce Brexitul se va întâmpla efectiv va fi strict asta, în ce măsură vor putea arunca afară nişte oameni

Valentin Stan: Vrei să-ţi explic ce a făcut cu Brexitul că mi-ai pus pe listă.

Marius Tucă: Da, da, da, era unul dintre subiecte, ultimul şi după aia ne întoarcem la România să-mi spui şi mie ce avem de făcut, dacă strâng.

Valentin Stan: Eu nu mă întorc prietene întoarce-te tu. Da? hai să spun scurt pe Brexit. Ştii, că n-ş vrea să vorbesc mult nici aici că eşti uşor plictisit.

Marius Tucă: Nu sunt absolut de loc plictisit, termină cu asta. Mai răspund la mesaje.

Valentin Stan: Păi ce, de asta am zis că eşti plictisit, că răspunzi la mesaje?

Marius Tucă: Nu sunt deloc plictisit, spune cu Brexitul.

Valentin Stan: Sunt două momente pe care aş vrea să ţi le aduc în atenţie apropo de Brexit. Să nu te miri că nimeni nu ţi-a povestit niciodată despre treaba asta. Ştii că eu fac curs la şcoală?

Marius Tucă: Chiar despre Brexit?

Valentin Stan: Exact. Bine, nu e tot cursul…

Marius Tucă: Dar o parte bună din el este despre Brexit.

Valentin Stan: Fac nişte lucruri despre Brexit pentru că este datoria mea să le spun acestor copii care, atenţie, sunt cetăţeni europeni.

Marius Tucă: Domnule profesor, la dispoziţia dumneavoastră.

Valentin Stan: Ceea ce nimeni nu le spune în ţara asta, nu te supăra că spun, de cât să spun? De două parale sau de două miliarde pe fiare vechi?

Marius Tucă: Două miliarde, nu pot… vorbim despre România. România este România. E un corp perfect.

Valentin Stan: Corect. Cum te uiţi la ea de sus sau de jos?

Marius Tucă: Nu, prin mine, prin fiinţa mea.

Valentin Stan: Dar nu vrei tu să te uiţi la ea…

Marius Tucă: Vorbim despre populaţie, despre conducători. România e România.

Valentin Stan: Nu vrei tu să te uiţi la ea din locul de unde o priveşte domnul Klaus Werner Iohannis?

Marius Tucă: Nu.

Valentin Stan: Ba da. Ai câştiga, ai vedea că e de doi lei.

Marius Tucă: Da, dar nu vreau să am perspectiva dumnealui, sincer.

Valentin Stan: Ştii că e singura perspectivă, dacă tu crezi că poate exista alta…

Marius Tucă: Vorbeam că poate e o cauză aproape…

Valentin Stan: Fii atent aici. Să-ţi spun ceva care o să-ţi placă. Deci, când a început să vuiască planeta că pleacă Marea Britanie din Uniunea Europeană s-a întâmplat de fapt ce? Nişte băieţi din regat care aveau butoanele au fost uşor neatenţi la ce se întâmplă pe acolo şi nişte partide s-au apucat să câştige electoral pe seama greilor, mai ales conservatorii care conduceau ţara, tot spunând cum sunt nişte derbedei prin Regatul Unit, nu, care vin din spaţiul comunitar şi care le fură lor beneficiile sociale, salariile, joburile şi aşa mai departe şi ar trebui să-i dăm afară că sunt şi delicvenţi şi hoţi şi nişte derbedei de nu se poate. Majoritatea din ei fiind români. Şi erau nişte emisiuni pe la televiziuni acolo, cu români, cu Nigel Farage, cu prietenul tău care spunea de ăştia că nu ştiu ce, că nu se poate să mai stai în casă lângă un român sau mai ştiu eu ce. Sigur că treaba asta s-a umflat atât de tare s-a coroborat cu alte jocuri politice şi populaţia britanică a început să se sperie de acest influx…

Marius Tucă: Şi a votat.

Valentin Stan: Stai. Până la votat. Conservatorii care voiau să ciupească şi ei ceva în alegeri nu s-au putut urca, iată, cu bocancii pe aceşti xenofobi care lansau fel de fel de mesaje de acest tip, pentru că şi pentru ei era hrană electorală. Aşa că David Cameron, la vremea aia prim-ministru, a zis aşa: Bă, cum să ne scoatem noi de aici, că nu putem nici să milităm pentru Uniunea Europeană pentru că pierdem voturi, nu putem pe de altă parte nici să…

Marius Tucă: Ieşim că…

Valentin Stan: Exact, că nu e în regulă. Şi atunci uite ce ne-am gândit noi să facem că oricum o să iasă bine. Le promitem proştilor un referendum.

Marius Tucă: Care s-a şi făcut.

Valentin Stan: Le-a promis un referendum în 2016. După aia, David Cameron, şmecher, deştept, s-a dus la Uniunea Europeană la fraţii lui şi a zis aşa, bă, uite care e treaba, eu am pus de-un referendum ca să vedem dacă poporul britanic vrea să rămână sau nu în Uniunea Europeană. Acum fiţi atenţi şi voi că e naşpa, s-ar putea să zică oamenii ăştia că plecăm. Şi eu zic aşa, băgaţi la băiatul, aici, nişte concesii, cam ce am avea noi nevoie ca să putem să vindem Europa instituţionalizată în Regat.

Marius Tucă: Să nu ieşim din ea.

Valentin Stan: Să nu ieşim, să am şi eu un mesaj către oamenii ăştia. Şi atunci băieţii, de alde Junker, gata tati, ce vrei tu? Fata mamii ce-ai vrea tu? Şi ăsta a spus, păi, uite, mi-ar plăcea asta, mi-ar plăcea asta. Dă ăla o strigare, băi, ia veniţi încoace toţi, prietenul tău polonezul, Donald Tusk, uite, e o treabă nasoală cu englezii , vor să plece. Dar ne-au zis că stau, mai rămân dacă le dăm ceva. Ce vreţi să le dăm? Uite, ei au cerut asta, asta, asta. Se apucă băieţii pe masă şi negociază acolo, au stabilit un negociator, Michel Barnier, franţuz, deştept. Dar sigur că mandatul de negociere trebuia aprobat în Consiliul European, unde e prietenul tău Iohannis. Şi au stabilit ei aşa o listă de concesii pe care să le facă către britanici, un pachet, la Consiliul European din februarie 2016, că ăştia aveau referendumul în vară. Dacă britanicii votau să rămână în Uniunea Europeană, pachetul ăla se transforma în lege. Concesiile alea erau transformate în lege. Înţelegi până aici, e ok?

Marius Tucă: Perfect.

Valentin Stan: Sigur, dacă spuneau nu, toată treaba cădea. Fii atent aici ce se întâmplă. Se face pachetul, vine Iohannis, zece mii de declaraţii protejăm, nu va fi nicio discriminare, cetăţenii români, noi suntem acolo, îi protejăm, îi apărăm nu ştiu ce ai văzut că acum la alegerile pentru prezidenţiale, ai văzut ce hore erau pe acolo, pe la ambasade, cu cetăţeni. Să vezi tu ce-o să fie, să vezi tu cum or să plece pe capete de acolo.

Marius Tucă: De ce?

Valentin Stan: Păi îţi spun. Pentru că Brexitul îi va lovi năprasnic, mai ales pe ei. Mai ales pe români îi va lovi năprasnic. Singurul lucru pe care guvernul britanic îl va putea livra după ce Brexitul se va întâmpla efectiv şi după ce se va termina şi perioada de tranziţie, când încă rămân aninaţi înoarece legislaţie europeană, va fi strict asta, în ce măsură vor putea arunca afară nişte oameni pentru că altminteri vor suferi economic în toate felurile şi financiar englezii după Brexit. Tot ce vor putea guvernanţi pro-Brexit să livreze, va fi asta. Nişte hoarde de oameni carenu vor mai putea să vină să muncească în Marea Britanie sau care vor trebui să plece de acolo pentru că nu li se mai recunoaşte statutul de rezidenţi.

Marius Tucă: Şi ce statut vor avea?      

Valentin Stan: Statut de la revedere. Nu ştii ce e aia?

Marius Tucă: La revedere, când îşi ia la revedere.

Valentin Stan: N-ai fost la gară să conduci pe cineva?

Marius Tucă: Nu că nu îmi plac despărţirile în gară.

Valentin Stan: A, tu zici la revedere din budoar.

Marius Tucă: Scriu un SMS, pa. Bun, dar ne întoarcem acolo. A fost pachetul, Consiliul…

Valentin Stan: Corect. Se face pachetul şi acum fii atent. Fraţii lui Macron, băieţi deştepţi, nu? Neamţul, băiat deştept? Austriacul?

Marius Tucă: Cel mai deştept.

Valentin Stan: Cel mai deştept. Ce-au zis ei, hai băi să facem un pachet de concesii pentru britanici. Uite, de pildă, britanicii nu vor un influx foarte mare de muncitori pe teritoriul lor, sigur, britanicii cereau şi alte lucruri acolo, de pildă nu voiau să se adâncească integrarea în ceea ce îi priveşte, chestii care ţineau de tratate, dar noi nu discutăm asta, noi discutăm strict drepturile cetăţenilor, da. pentru că la momentul ăla, ca şi acum, drepturile cetăţenilor europeni în materie de accesare a pieţei muncii şi liberă mişcare, drepturile astea sunt concentrate într-o piesă de legislaţie secundară, Directiva 38, şi aici ai tot, înţelegi tu? De pildă, îţi dau un exemplu, ce-ai tu aici, tu cetăţean european. Dacă vrei tu aşa să te duci să te plimbi puţin acum printr-o ţară europeană de pildă Marea Britanie că e încă membră, şi te duci acolo să-ţi cauţi job, bă, n-are voie să te expulzeze din cauza asta. Nici dacă nu ai cu ce să te întreţii n-are voie să te expulzeze, foarte tare. Că dacă vrea să stabilească un threshold, un prag de resurse pe care să le ai nu trebuie să se ducă peste cea mai scăzută formulă de asistenţă socială pentru cetăţean britanic. Sau te duci tu acolo frumos, să zicem, şi ai muncit un an şi pe urmă te-au dat afară şi stai tu aşa tati cât vrei. Dacă te-ai dus şi te-ai înregistrat la oficiul lor de muncă, n-au ce să-ţi facă.

Marius Tucă: După ce ai muncit un an de zile…

Valentin Stan: N-au ce să-ţi facă, n-au voie să te întrebe. Sau vor să te expulzeze, nu merge, decât dacă eşti pericol iminent şi sunt nişte criterii acolo pe chestia asta şi, atenţie, nu poate să-ţi facă nimic decât după ce instanţa se pronunţă definitiv. Deci nu vine miliţianul şi zice tu pleci.

Marius Tucă: Te ia şi te duce la aeroport.

Valentin Stan: N-au voie. Deci ţi-am dat numai câteva exemple.

Marius Tucă: Care nu vor mai exista în momentul în care Marea Britanie a ieşit din…

Valentin Stan: Dar fii atent aici, nu despre asta e vorba în faza asta. Ştiu că te grăbeşti, dar ce să-ţi fac.

Marius Tucă: Nu mă grăbesc absolut deloc, ce ţi-a venit.

Valentin Stan: Zic şi eu măi ca să-ţi crească audienţa, ce-ai?

Marius Tucă: A, scuze, să crească.

Valentin Stan: Nu te prinzi, oamenii zic, bă, pleacă Marius, hai să mai stăm un pic până pleacă, ce dracului. Spuneam aşa, franţuzul deştept, neamţul deştept…

Marius Tucă: Austriacul…

Valentin Stan: Se apucă ei şi scrie, Iohannis acolo la masă. Băi, Werner, am scris bine? Da, măi, e nemţeşte, înţeleg. Dar ce scrieţi voi acolo? Păi asta ce semnezi tu după aia. A, da? Bun. Şi ce semnez? Păi, ce concesii să-i facem britanicului. A, ok, scrie. Deci, britanicul nu mai voia aşa ce? Să fie fluxul ăsta foarte mare acolo, să aibă ei un mecanism de salvgardare dacă se întâmplă ceva, dacă e vreo problemă să poată zăgăzui. Să pună o stavilă, de pildă, la accesarea beneficiilor sociale în piaţa muncii, de pildă, te duci tu acolo să munceşti dar patru ani de zile tragi mâţa de coadă nu primeşti nimic deşi munceşti pe banii ăia şi plăteşti taxe, înţelegi? Şi asta pe o perioadă de şapte ani, printre altele. Şi acum ţine-te bine. Ţi-ai pus centura de siguranţă? Şi, de pildă, să indexăm puţin alocaţiile. Adică, tu ai un copil acasă în România şi te-ai dus acolo să munceşti frumos, tu munceşti ca orice cetăţean britanic, cinstit, bagi banul, bagi taxele. Dar atunci când e să-ţi dea alocaţia pentru copil englezul o să zică aşa, dar tu ce alocaţie primeşti pentru copilul ăsta acolo în your shithole country, dacă cunoşti termenul, că aşa zice Donald Trump şi m-am gândit că poate vrei să îmbogăţim puţin limbajul emisiunii. În your sheethole country ce alocaţie primeşte copilul tău care stă acolo la tine. Păi nu ştiu, vreo 10 euro, ceva. Bine, atunci ia 10 euro şi de la mine. Poftim? Păi stai Titi cum îmi dai 10 euro, păi tu te uiţi la cât ia la mine, dar eu îţi plătesc ţie taxă cinstit, cum? Tu îmi dai mie cât primeşte copilul meu acasă? Păi ce are copilul meu acasă cu câţi bani îţi dau eu ţie aici din taxe ca tu să-mi întorci mie alocaţia pentru copii.

Marius Tucă: Moment în care Iohannis s-a revoltat.

Valentin Stan: Taci. Taci.

Marius Tucă: Touch me.

Valentin Stan: Începi cu chestii din astea? Cu touch me? Public Marius? Public… Ce-ai făcut în ultimii cinci ani?

Marius Tucă: Am muncit. Moment în care Iohannis s-a revoltat. Aşa nu se poate. Aşa ceva nu se poate.

Valentin Stan: Stai, ce să se revolte? Am stabilit că neamţul e deştept, nu? Că austriacul e deştept? Tati, ca să nu zic Titi… Numai că atunci când austriacul a scris, ştii că neamţul întâi a scris el că ştii cum e…

Marius Tucă: Neamţul e neamţ…

Valentin Stan: Neamţul e neamţ şi pe urmă i-a zic austriacului, băi, vezi că şi tu eşti neamţ dacă te gândeşti bine, scrie tu mai departe nemţeşte să vadă Klaus. Şi scrie austriacul aşa, în loc să scrie că asta se întâmplă în Marea Britanie, a scris in member states.

Marius Tucă: Aoleu.

Valentin Stan: Ce-ai făcut Marius? Deci tot pachetul e aşa, in the houst country, member states, nu Marea Britanie, ce-i pentru Marea Britanie e specificat clar. Astea, majoritatea e pentru toată lumea. Pachetul ăsta a căzut, dar ai aflat tu cumva că Austria a schimbat legea cu privire la alocaţii?

Marius Tucă: Nu.

Valentin Stan: Cum nu ştii măi? Păi în 2018 au dat lege şi ne-au ras. În condiţiile în care englezii au plecat deja din orice aranjament, că sunt pre Brexit şi Austria ne-a făcut exact ceea ce a acceptat Iohannis să scrie în acel pachet de concesii care n-a intrat niciodată în vigoare, dar pe care el şi-a pus semnătura. Asta îţi spune ceva? Iar Austria, nu Marea Britanie, Austria care e membră în Uniunea Europeană şi nu va pleca din Uniunea Europeană, acum îi deposedează pe muncitorii români care muncesc cinstit în Austria de alocaţia pentru copil după ce însuşi Klaus Werner Iohannis, apărătorul patriei şi drepturilor acestor cetăţeni a semnat dedesubt că merge.

Marius Tucă: Corect.

Valentin Stan: Asta spune ceva? Despre forţa lui, capacitatea lui de a te apăra pe tine?

Marius Tucă: Care e imensă?

Valentin Stan: E, asta a făcut el. În rest, Brexitul, mai ţii minte ce ţi-am spus despre povestea cu Directiva 38 şi ce drepturi aveai? Păi gata, s-a terminat. Ştii cum e acum? O să trebuiască la cinci ani de zile să ceri tu pentru un settled status, adică deşi ai rezidenţă permanentă acolo, nu Titi, dai cu băţul şi mai ceri o dată. Dar tu când ceri acum o dată eu o să mă uit ce-ai făcut tu, ce cazier ai peste tot, până acum n-aveai voie, acum mă uit. Apropo, ştii că tu trebuie să completezi nişte rubricuţe, fill in the blanks. Dacă greşeşti o virgulă, el poate să interpreteze că eşti fraudulos şi ştii cum te dă afară?

Marius Tucă: Cum vrea el.

Valentin Stan: Nu. Instantaneu.

Marius Tucă: Păi cum vrea el.

Valentin Stan: Nu. Instantaneu. Nici nu se gândeşte. Şi te-a dat afară. Şi ghici ce, ştii cum te dă afară? Nu mai e nevoie să vină judecătorul să spună.

Marius Tucă: Pur şi simplu, te dă miliţianul.

Valentin Stan: Eşti pa, te dă miliţianul. Te ia aşa, pa, la revedere. Şi acum să spun cum este jucăria asta. Când s-a făcut povestea cu pricina, era încă Theresa May şi ai un acord în 2018, după ce a fost întâi o schemă comună în decembrie 2017, vine în noiembrie 2018 acordul care este asimilat în aranjamentele cu Boris Johnson acum în ceea ce priveşte drepturile cetăţenilor, că altminteri ei au avut trei mari probleme de rezolvat. Unu, datoriile, contribuţiile financiare ale Marii Britanii la sistem, că ea pleca în mijlocul exerciţiului bugetar, back stop-ul cu Irlanda, care e o altă problemă, nu discutăm aici…

Marius Tucă: Complicată şi specială.

Valentin Stan: Sigur. Şi problematica drepturilor acestor cetăţeni ai Europei. Şi ce zicea acordul. Păi pe bază de reciprocitate, uite, de pildă, dacă noi, englezii, vrem să cerem oamenilor ăştia să reaplice pentru statut de rezidenţă permanentă, tu îţi dai seama ce le face? Atunci şi ţările europene pot să facă asta, că este pe bază de reciprocitate, înţelegi? Şi unii reprezentanţi ai intereselor britanice în Europa prin organizaţii care se ocupă de asta, că sunt sute de mii de britanici în Europa, au analizat şi au ajuns la concluzia următoare: Guvernul Britanic nu s-a ocupat prea mult de drepturile cetăţenilor britanici în sistemul comunitar după Brexit. Ştii de ce? Simplu, pentru că nicio ţară europeană nu le impune restricţii. Adică vezi tu Franţa dându-i afară pe britanici sau ce? Păi jumătate din universităţile din Olanda, nu mai zic de ăia de prin nord, sunt pline de profesori din Marea Britanie, că asta e marfa cea mai exportată de ei în sistem. Vezi tu că vine miliţianul… alo, hai acasă…

Marius Tucă: Să-l trimită pe britanic acasă. Niciodată.

Valentin Stan: Deci n-au această problemă în Europa britanicii, vor avea cetăţenii europeni acolo. Şi ştii ce le-au făcut? Le-au băgat, ca să vezi cum se vede, ce frumos se vede treaba asta în pachetul ăla de concesii care a căzut băgaseră şi o clauză ascunsă în care ştii ce spuneau? Bă, dacă avem influx masiv de muncitori, fii atent, proveniţi mai ale din lărgirea Uniunii Europene, adică îţi spune direct despre cine e vorba, nu despre francezi că francezii n-au ajuns acolo ca urmare a lărgirii, e ţară fondatoare, sau italienii. Iohannis ghici pe cine găsise să facă el să dea un exemplu, o comparaţie, cum o să fim noi nediscriminaţi. O să fim ca italienii, care şi ei sunt ţară fondatoare, n-au participat la nicio lărgire.

Marius Tucă: Păi şi atunci? Noi suntem singurii care facem parte din lărgire.

Valentin Stan: Deci pe Brexit…

Marius Tucă: Şi bulgarii…

Valentin Stan: Şi bulgarii, dar atenţie toată propaganda Marea Britanie în contextul Brexitului, amorsării acestei stări teribile de xenofobie şi intoleranţă toată acea propagandă acum în continuare în derulare e pe români. Şi tu ar fi trebuit să-i protejezi pe oamenii ăştia.

Marius Tucă: Nu-i protejează nimeni.

Valentin Stan: Nu i-a interesat.

Marius Tucă: Absolut. Suntem cu rachetele, cu americanii, am vorbit acolo, miza… Hai să ne întoarcem la România în ultimele minute ale emisiunii. Eu spuneam, şi poate părem extratereştri din punctul ăsta de vedere…

Valentin Stan: Mai ales tu.

Marius Tucă: Mai ales eu. Am trecut de la statul mafiot la statul securist. Ştii de ce am trecut? Pentru că statul mafiot avea în fruntea lui un mafiot statul securist are mai mulţi, iar ăla care ar fi putut fi şeful statului securist, e la dispoziţia statului securist. Pe când dincolo, în statul mafiot, mafiotul conducea statul mafiot. Cam asta ar fi diferenţa. Crezi că se va schimba ceva în anul ăsta, în anii care vin?

Valentin Stan: Absolut nimic.

Marius Tucă: Crezi că vor fi alegeri anticipate?

Valentin Stan: Dacă mă întrebi pe mine şi mă uit în globul tău de cristal, dar globul de cristal al tău nu e infailibil, eu mă uit în el şi văd, zice nu.

Marius Tucă: Şi eu zic la fel.

Valentin Stan: Dar s-ar putea să fie, asta nu înseamnă că acel glob nu e stricat.

Marius Tucă: Eu zic că nu. Şi alegeri în două tururi? La primării, pentru primari?

Valentin Stan: Marius, 80%...

Marius Tucă: Nu, am stabilit în prima emisiune, şi cine ne-a urmărit trebuie să vadă, că miza este Orban, să scape de Orban, asta e clar.

Valentin Stan: PSD-eii au deja 228 de voturi cu UDMR. Iar la UDMR e chestie de viaţă şi moarte, da?

Marius Tucă: Le mai trebuie cinci voturi.

Valentin Stan: Le mai trebuie cinci voturi. Crezi că nu le găsesc alea cinci voturi?

Marius Tucă: Ba da.

Valentin Stan: Eu tare mă tem că alea cinci voturi să nu li le pună în tolbă chiar… prietenul lui Orban.

Marius Tucă: Prietenul lui Orban. Iohannis? Par tâmpit, nu? Iohannis?

Valentin Stan: Nu ştiu, mă, Marius, tu ai mania asta să spui nume.

Marius Tucă: Nu ştiu, eu sunt un pic mai optimist în ceea ce priveşte tot contextul ăsta, la noi trece timpul atât de repede că se fac două ore acum. Nu ştiu, nu mă întreba de unde, nu mă întreba cum…

Valentin Stan: Nu mă întreba cat…

Marius Tucă: Nu mă întreba cât, dar ştiu de ce totuşi România poate să fie restartată şi din perspectiva organizării, organizaţiilor şi din perspectiva statului securist.

Valentin Stan: Marius, tu eşti tânăr, eu am o vârstă, crede-mă. M-am săturat de restarturi din astea. Ştiu ce înseamnă. Le-am văzut, au fost atât de multe. Restartează tu. Eu le spun copiilor mei, că mă întreabă, copiilor mei, adică tinerilor cu care lucrez. Oameni buni, dacă vreţi să aveţi respect  faţă de voi înşivă, şi o spun, îţi dai seama, în condiţiile în care nu-i o pledoarie pro-bono, că pe mine mă afectează faptul că ei pleacă, nu? Cineo să ne plătească pensia? Ai văzut ce spune domnul Cîţu. Pa, la revedere. Ai văzut ce spune doamna ministru, bă, nu vă place să munciţi.

Marius Tucă: Şi la Interne, ăla mi se pare exact ce trebuie.

Valentin Stan: E adevărat. Şi le spun, oameni buni, aveţi o vârstă, sunt cei mai frumoşi ani, nu vă bateţi joc de ei.

Marius Tucă: Duceţi-vă acolo. Şi unde să meargă, apropo de ce se întâmplă în Marea Britanie? Uite, întrebare pentru profesorul Valentin Stan.

Valentin Stan: Marius, dacă eşti foarte bun, lumea ţi-e deschisă. Sunt mii de burse în Statele Unite, unde le spun să meargă, pentru că America e altceva. Hai că poate veni vorba…

Marius Tucă: Înstrăinezi copiii de părinţii lor e prea departe, ia zi-mi că a venit vorba, hai rezolvăm, zi.

Valentin Stan: Deci, de ce în America? Care America, ţi-am spus data trecută, s-a terminat. America nu mai este democraţie nici după ce-o să vină Dumnezeu acolo şi-o sculpteze din nou muntele Rushmore. Nu, pa, la revedere. După Trump s-a închis. Dar, atenţie, America este o ţară în care dacă ai venit azi şi eşti un om laborios, decent, cinstit în comunitatea ta unde lucrezi eşti de-al lor, Marius. E ţara unde sinagoga stă lângă moschee. Au avut şi ei problemele lor, nu le-au rezolvat, cu afro-americanii, atenţie, dar, în esenţă…

Marius Tucă: Există, supravieţuiesc, convieţuiesc.

Valentin Stan: Exact. Nu contează că nu ştii bine limba. Dacă munceşti şi livrezi onest pentru bunăstarea comunităţii în care te afli te recunosc, te respectă, eşti de-al lor. Europa e puţin mai complicată.

Marius Tucă: Vrei să spun ceva? Şi în Spania e la fel.

Valentin Stan: Marius, nu e chiar aşa.

Marius Tucă: Şi în Italia e la fel.

Valentin Stan: Nu-i aşa, Marius. Europenii sunt mult mai îndrăgostiţi de schema identitară prin care au ajuns la un moment dat să  îşi definească…

Marius Tucă: E adevărat, pot să fie mai naţionalişti, mai xenofobi şi aşa mai departe.

Valentin Stan: Exact, să-şi definească această cultură de univers, de discurs, în care comunică cu tine, în Germania, în Franţa, în Italia.

Marius Tucă: Dar cei care au plecat acum 10-15 ani în Spania crezi că nu sunt ”spanioli”, copiii?

Valentin Stan: Marius, îi respectă pe oamenii care se duc acolo, nu vorbesc de copii, că ăia sunt prima generaţie de nativi, ca să zic aşa, dar asta e valabil peste tot.

Marius Tucă: A, vorbeşti de cei care se duc acum şi integrarea lor.

Valentin Stan: Şi ei nu vor fi consideraţi niciodată de-ai noştri…

Marius Tucă: În Europa…

Valentin Stan: În Europa, dar vor fi respectaţi munca lor va fi preţuită…

Marius Tucă: În America zici că nu există lucrurile astea.

Valentin Stan: Nu există, dacă eşti într-adevăr un om care îşi vede de treaba lui şi produce pentru societatea, pentru comunitatea lui acolo eşti de-al lor.

Marius Tucă: Dar ţie îţi place să trăieşti la nesfârşit în tabloul ăsta care ţine mai degrabă de Matrix, că tot apare anul ăsta o nouă serie?

Valentin Stan: Păi, domnule, eu sunt coclit, ce-ai? Vrei să-ţi arăt…?

Marius Tucă: Ce e, resemnare? Ce? Încheieturile?

Valentin Stan: Mă dor genunchii, exact, lasă-mă în durerea mea, ce vrei să fac acum? Suntem şi noi finiţi, limitaţi. Din punctul meu de vedere lucrurile sunt clare. E pa şi la revedere.

Marius Tucă: Ştiu, dar asta mă doare…

Valentin Stan: Bă, dacă nu mă crezi, întreabă-l pe Orban peste două luni de zile.

Marius Tucă: Şi mai repede. Eu te cred, dar, totuşi, ai un soi de resemnare care nu ţi-e caracteristică ţie şi pe care nu o vedeam la tine acum douăzeci de ani şi nici acum zece ani.

Valentin Stan: Fi atent, hai să-ţi mai spun ceva. Există un discurs al preşedintelui Kennedy, da? Care se numeşte discursul lunii. De ce este el important, îl fac la cursul de oratorie, el povesteşte acolo…

Marius Tucă: Kennedy…

Valentin Stan: Kennedy. De ce America trebuie să conducă această cursă pentru cucerirea spaţiului. În America, naţiune de întreprinzători, de pionieri. Bă, trebuie să facem asta. Şi ca să înţeleagă mai bine audienţa despre ce este vorba le spune v-aş numi următorul, mă rog, hai să nu folosim terminologie de acolo că nu facem decât să confuzionăm audienţa, foloseşte, hai să zicem, o alegorie şi spune aşa, referindu-se la cuceritorul Everestului, Mallory, un englez, cică Mallory a fost întrebat o dată ”Bă, dar, ce te-ai apucat tu să te urci pe Everest?”. Foarte interesant. Îţi dai seama, era primul cuceritor…

Marius Tucă: Pentru că exista.

Valentin Stan: Da mă. Exact. Because it is there. Ei aşa sunt. Eu nu. Urcă-te tu pe Everest cu genunchii tăi.

Marius Tucă: Mda, e un tablou destul de trist, trăim în Matrix. Totuşi eu nu mă împac cu ideea statului securist care să supravieţuiască la nesfârşit şi, în cea mai mare parte a sa, România să mimeze cele mai importante funcţii democraţie, libertate, alegeri libere, vot îmi pare rău, mergem înainte.

Valentin Stan: Îţi urez succes.

Marius Tucă: Mersi mult. Păi, ne vedem în februarie din nou, aşa cum vorbirăm.

Valentin Stan: Nu mai face chestii de-astea public că ne vedem în februarie, da? Mai m-ai păcălit o dată.

Marius Tucă: Ca să nu ne ia prin surprindere să ne oprească cineva. Să avem un an mai bun, totuşi.

Valentin Stan: Marius, avem un an mai bun şi singura urare, din punctul meu de vedere, ce ar putea să aducă ceva acestei ţări, indiferent unde se vor afla oamenii ăia, este către aceşti tineri. Să dea Dumnezeu să poată să ducă, să poată să ducă toţi. Să-i ţină Dumnezeu sănătoşi…

Marius Tucă: Da. Aş spune că m-aş ruga pentru asta chiar mai mult decât atât.

Valentin Stan: Exact.

Marius Tucă: Mulţumesc mult pentru participarea la  ediţia specială, aşa cum spuneam ne vedem în februarie. Noi o să ne vedem curând la Marius Tucă Show, pe Mediafax, pe Gândul, vom mai vorbi despre asta, ţineţi aproape. 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici