„Marius Tucă Show”. Raed Arafat: Avem o creştere de peste 500 de cazuri noi şi este un semn de ingrijorare. Măsurile luate clar nu sunt respectate / Despre starea de urgenţă: Prelungirea e foarte bine justificată

  • Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MAI, a fost invitat sâmbătă, 11 aprilie, la ”Marius Tucă Show”
  • Şeful DSU a explicat că este îngrijorător faptul că au fost confirmate astăzi 523 de cazuri noi de Covid-19, ajungând la concluzia că restricţiile nu sunt respectate de români
  • Arafat a precizat că prelungirea stării de urgenţă este justificată şi că nu este momentul încă să relaxăm măsurile în România
Urmărește
11613 afișări
Imaginea articolului „Marius Tucă Show”. Raed Arafat: Avem o creştere de peste 500 de cazuri noi şi este un semn de ingrijorare. Măsurile luate clar nu sunt respectate / Despre starea de urgenţă: Prelungirea e foarte bine justificată

LIVE „Marius Tucă Show”

Redăm principalele declaraţii:

Despre SONDAJUL IRES: Trebuie inteles ca increderea e adusa de echipa cu care se lucreza. Si aici trebuie sa fim foarte clari. N-are nimeni cum sa lucreze daca nu e sprijinit, daca nu are echipa buna. Trebuie intotdeuna sa intelegem ca in spate sunt foarte multi oameni care lucreaza”, explică Raed Arafat.

Marius Tucă: Lumea e revoltata. Romanii sunt inghesuiti in aeroporturi.

Raed Arafat: Obligatoriu in organizarea unei astfel de actiuni trebuie sa respectate niste reguli. Daca se doreste acest lucru, ca oamenii sa plece în afara, acest lucru trebuie facut intr-un mod foarte corect. Tara care ii cheama isi asuma. Asta e un fapt asumat.

Marius Tucă: Acesti oameni au fost testati pentru Covid-19 in Romania?

Raed Arafat: Nu. Daca erau in carantina poate ca au fost testati. Dar testul nu inseamna pe durata lunga ca persoana nu devine pozitiva. Vom ajunge sa invatam sa convietuim cu acest virus. Nu vei putea sa fii total izolat. Nu e momentul sa relaxam masurile.

Marius Tucă: Stim care este logica noastra de a lasa oamenii sa plece? Ce se intampla cu oamenii la intoarcere?

Raed Arafat: Eu cred ca va dura treaba asta si daca vor veni in Romania vor fi bagati în carantina. Din ce stim, cel putin, nu vor reveni in 2-3 zile. 

Marius Tucă: Ordonanţa numărul 8 spune la articolul 10 că sunt permise zborurile comerciale cu avizul autoritatilor, ceea ce inseamna ca autoritatile stiau.

Raed Arafat: Acest lucru trebuia sa se faca sub o organizare foarte riguroasa. Nimeni nu se astepta la asta.  Nu zice nimeni ca au plecat brusc asta se discuta la nivel diplomatic, solicitarea de a da drumul la lucratori a venit pe cale diplomatica. Nimeni nu a crezut ca vor chema 2.000 de lucratori intr-o singura zi.

Raed Arafat: La acest moment faptul ca avem 500 de cazuri noi e un semn. Avem o crestere de transmitere comunitara. Masurile care au fost luate, daca la inceput au fost respectate, e clar ca acum nu mai sunt respectate. Inca n-am trecut hopul. Trebuie sa fim foarte atenti. Inca nu putem sa ne relaxam, ca totul e perfect. Nu stim daca nu vom ajunge la un numar mai mare de pacienti la terapie intensiva. Trebuie sa fim foarte atenti cum aplicam regulile. 

Raed Arafat: Varful este acum aici si acest varf depinde de cum ne pastram starea de izolare.

Marius Tucă: S-a schimbat ceva privind calendarul epidemiei in România?

Raed Arafat:  Analizele arata un varf in luna aprilie dupa Paste. Asta depinde de modul in care ne comportam. 

Marius Tucă: Eu nu voi petrece sarbatorile cu familia.

Raed Arafat: Trebuie sa fim puternici si sa intelegem. E pentru protectia voastra si pentru protectia persoanelor vulnerabile. Trebuie sa fim foarte atenti. Si o persoana de 60 de ani poate sa fie foarte vulnerabila. Respectati recomandarile si stati acasa. Puteti sa va vedeti prin Skype dar in niciun caz sa nu ignorati masurile de izolare.

Marius Tucă: Tu construiesti ceva in România, dar atentie mare la cei care se folosesc de popularitatea ta. In momentul in care se va prelungi izolarea grupul va emite si alte ordonante?

Raed Arafat: Grupul va analiza ce masuri vor fi prelungite sau nu, este nevoie de ordonante. Necesitate prelungirii stării de urgenta e evidenta prin faptul ca trebuie sa continuam anumite masuri. Fiecare masura va fi analizata. E nevoie de ordonanta ca sa continui ce ai inceput. E prea devreme sa te relaxezi si sa spui ca nu mai e nevoie de ordonanta. Prelungirea e foarte bine justificata. Prin faptul ca tu renunti la starea de urgenta inseamna ca ai transmis un mesaj de relaxare.

Raed Arafat: Eu sper sa fie ultima luna de stare de urgenta. Dar nimeni nu poate garanta acest lucru. Depinde de cum vor evolua lucrurile şi care va fi impactul virusului in urmatoarea perioada.

Marius Tucă: In Italia a fost stare de urgenta fara stare de urgenta, carantina adevarată au inceput-o mult mai tarziu.

Raed Arafat: Testarea a crescut ca si capacitate. A crescut numarul aparatelor PCR. S-ar putea sa avem si o modalitate de testare mai rapida. Am avut o capacitate mica de testare, dar aceasta a crescut in ultima perioada prin masurile care s-au luat.

Marius Tucă: Cate teste ar trebui facute pe zi?

Raed Arafat: Daca ne uitam in jurul nostru sunt tari care fac 3.000 - 5.000 de teste pe zi. Eu nu sunt specializat in epidemiologie. Cifra ideala de testare nu stiu sa o spun. Cresterea numarului testelor e obligatoriu.

Marius Tucă: Care sunt ordinele legate de cei care ajung la spital? Care sunt prioritatile de internare?

Raed Arafat: Ordinul care sa diminueze numarul celor care pot astepta tratamentul este foarte bun pentru ca nu poti infecta sau sa fii infectat. O proteza de sold poate fi lasata in asteptare, dar un infarct nu poate astepta. Urgentele de alta natura se trateaza orice ar fi, nu se astepta confirmarea. Avem locuri putine si trebuie sa le folosim cat mai bine. Nu este bine sa amestecam bolnavii de covid-19 cu cei cu alte probleme.

Raed Arafat: Sunt doua aspecte. Primul este ca ne trebuie capacitate de internare suplimentara. Al doilea, este foarte important pentru personalul sanitar, anume sa nu avem capacitatea splitalului la maximum. Atunci intr-adevar exista riscul sa intre virusul in spital. Am vazut ca societatea de neurochirurgie a facut un protocol foarte bun: ce cazuri trebuie tratate acum si ce cazuri pot astepta. Si au distribuit protocolul la neurochirurgi.

Raed Arafat: Chiar daca impartim spitalele in spitale Covid-19, non-Covid-19 sau suport, la un moment dat va fi imposibil sa te tii de aceasta clasificare. Aproape fiecare spital ajunge sa preia cazuri de Covid-19. Fiecare spital incepe sa preia cazuri dar tyebuie sa existe trasee separate in spital.

Raed Arafat: Diagnosticul cu Tomografie computerizata (CT) este cel mai rapid test, 99%.

Raed Arafat: Noi am trimis o echipa in Italia. Dar si din Italia noi castigam experienta. Asta e esenta cooperarii pe plan international in aceasta situatie. 

Marius Tucă: Ce se intampla cu pacientii cu forme usoare? Sunt acestia internati?

Raed Arafat: Fiecare tara procedeaza in felul ei, la noi au fost lasati unii acasa in forma usoara mai ales daca stateau singuri , ne pregatim sa primim acesti pacienti in locuri speciale pana se vindeca. Este la latitudinea medicilor daca este internat sau nu.

Marius Tucă: Cum si cand purtam masca? 

Raed Arafat: Masca e importanta si e bine sa fie purtata. Sau ceva care sa acopere nasul si gura. Eu sunt acum singur, deci nu port masca. Daca am 2-3 oameni cu mine cu siguranta o sa port masca. Minimalizam ca persoanele asimpotimatice sa poata transmita virusul. Este bine ca la orice iesire sa porti o masca.

Raed Arafat: Unifarm a achiziotionat o cantitate importanta de masti. Echipamentele de protectie au intrat consistent in tara. A fost o perioada grea pana am gasit. Dar acum furnizarea incepe sa prinda un caracter continuu si permanent.

Marius Tucă: Cum explici inmultirea cazurilor la extreme?

Raed Arafat: Procentele lor sunt foarte mici. In medicina nimic nu este exact.

Marius Tucă: Repornirea economiei, in ce masura trebuie sa ne gandim la iesire din izolare, in ce masura dupa 15 mai putem sa ne gandim ca trebuie sa mergem la munca, in ce conditii?

Raed Arafat: La nivelul conducerii României sunt discuţii şi preocupări. Trebuie sa ajungem la o balanta este un risc calculat, poate multe firme vor permite telemunca, testarea persoanelor la intrare, teste rapide, persoanele simptomatice sa nu mai vina la munca. Sunt masuri care trebuiesc aplicate treptat şi in mod controlat.

Raed Arafat: Este clar ca nu ai cum sa inchizi populatia luni de zile in casa. Relaxarea masurilor trebuie sa fie facuta cu cap si trebuie sa fie masuri compensatorii. 

Raed Arafat: Masurile din Romania nu au fost asa drastice ca in alte tari. Nu am inchis populatia total. Nu putem compara masurile noastre cu cele luate in Wuhan, spre exemplu. 

Raed Arafat: Eu urez tuturor sarbatori linistite sanatoase. Din nou vreau sa ii indemn pe toti sa aiba mare grija si sa respecte recomandarile. Stati acasa cat de mult puteti in aceasta perioada. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici