Profesorul Alexandru Rafila, la Marius Tucă Show: Este normal sa ne punem mască. Mă apăr împotriva infecţiei. Apăr economia

Reprezentantul României la OMS, medicul Alexandru Rafila, a făcut o analiză a ultimelor săptămâni de pandemie în România explicând ce înseamnă creşterea numărului celor infectaţi zilnic cu COVID-19.

Urmărește
3384 afișări

 

T: Domnule profesor iar sunteţi la putere. "Sfânta treime". Aţi fost în vacanţă în Grecia, vă invidiez. Cum era lumea în Grecia ?

A: Relaxată, dar atentă. Autorităţile au introdus rapid amenda pentru cei care nu utilizau masca. Plajele nu au fost aglomerate. Am facut testul la graniţă. Autoritaţile iau prin sondaj testul. 

T: S-a dovedit ca nu este un virus sezonier.

A: Da este o contradicţie.

T: Vom avea virusul şi în iarnă?

A: Sigur că da. Şi la noi au fost opinii că după 10 saptamani dispare, dar nu a fost aşa. Sunt foarte mulţi colegi care lucrează în laboratoarele spitalelor care fac astfel de teste. Ei lucrează extrem. Au muncă fară întrerupere. Trebuie să ne gândim la o startegie.

T: Autoritaţile trebuie să aibă o strategie. Este clar că se va suprapune cu virusul gripal.

A: Da, trebuie să ştim să facem diferenţa. Avem sub unul la o mie, proporţia de infectaţi.

Evoluţia COVID-19 în România

T: Cum vedeţi evoluţia?

A: Sper să nu fie mai grav. Cifrele pe care le am arata o rata de creştere, în jur de 1,2. În România am ajuns la o mie si ceva de cazuri. Daca am o stabilizare a numerelor, atunci înseamnă că toate aceste predicţii vor fi date peste cap. Oamenii trebuie să înteleagă că este o situaţie serioasă, nu este dramatică. Masurile care au început să fie luate, modul în care explicăm oamenilor este cel mai important. Trebuie să explicăm de ce purtăm masca în aer liber. Este normal sa ne punem mască. Este un gest destul de simplu, mă apăr împotriva infecţiei. Apăr economia. 

A: Trebuie să vorbim deschis, autorităţile trebuie să vorbească deschis.

A: Deschiderea uşilor, geamurilor reduce riscul de transmitere. Este o problemă serioasă. Trecem printr-o problemă serioasă. Suntem pe locul 1 în UE. Italia are 6 cazuri la 100 şi ceva de locuitori, Franta în jur de 8 , Spania are 16. Spania o sa ne prindă din urma. Dacă o să deschidem teatrele, restaurantele, cu siguranţă vom avea un impact. Poate şi în România se pot lua decizii în funcţie de zonă.

T: Haideţi să vedeţi ce se întâmplă în Italia.

A: Dar au foarte puţine cazuri. Eu aş prefera să circule  virusul şi la noi " incet si trist" , decât "rapid si prost".

T: Romania este în libertate.

A: Oamenii au fost foarte mult în presiune si apoi nu le-a mai păsat. Trebuie transpareţă.

Vaccinul anti-COViD

T: Să vorbim despre vaccin. Au trecut 6 luni şi nu se anunţă prea curând vaccinul.

A: În România se vor face studii clinice. Multe dintre companiile care dezvolta vaccinul îl vor vinde la nivel de producţie. O sa vedem dacă o sa-l vânda cu un preţ mic. Nu cred ca vom îl vom avea mai devreme de un an.

T: Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

A: Toată lumea crede că este o organizaţie care poate influenţa foarte repede deciziile. Noi putem o data pe an, sau de două ori pe an să solicităm din partea statelor membre. Organizatia are multi oameni de foarte bună calitate. Cred că sunt simple lucururile, şi sunt nemulţumiri legate de felul în care s-au luat decizie, nu înseamnă că întreaga organizaţie trebuie blamată.

T: Conducerea OMS este Grupul de comunicare strategică. Când va fi gata această comisie independentă?

A: Cred ca în acestă toamnă, în septembrie. Va avea loc o sesiune specială a comitetului executiv care să discute evaluarea organizaţiei. E posibil să fie la Geneva, pentru ca comitetul executiv are doar 34 de membri.

T: Tot vorbim de mască. Olandezii sunt altfel. Guvenul olandez nu recomandă oamenilor să poarte mască, afirmând că eficacitatea acestora nu a fost demonstrată. De ce?

A: Nu ştiu, au motivele lor, eu nu am nici un fel de informaţii legate de inutilitatea maştii, ba chiar există studii care susţin că maştile previn transmiterea cu 90%. Este foarte clar ca în momentul în care utilizezi o bariera mecanica între persoane, efectul e reducerea transmisibilităţii.

 A: În Italia se dau sancţiuni serioase celor care refuză să poarte mască în spaţii închise.

T: Traian Ionescu a luptat multi ani cu epidemiile. El spune că era nevoie de imunitate de turma, lockdown-ul e o greseala.

A: Cu unele chesiti sunt de acord, cu unele nu. Referitor la imunitatea de turma şi infectarea progresivă a fost încercată în Marea Britanie, şi au renunţat la idee, inclusiv primul ministru britanic s-a infectat, şi în Suedia.

T: Sunt mulţi specialişti care spun că tinerii trebuie lasaţi să se infecteze.

A: Cu condiţia să putem proteja vârstnicii.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici