Ambasadorul român la Londra: Românii care au vrut să meargă în Marea Britanie au făcut deja acest lucru

Românii s-au folosit de o lacună în legislaţia britanică privind imigraţia şi au venit să muncească în Marea Britanie, jucând un rol vital în pregătirea Londrei pentru Jocurile Olimpice din 2012, a declarat duminică ambasadorul român Ion Jinga.

Urmărește
1018 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul român la Londra: Românii care au vrut să meargă în Marea Britanie au făcut deja acest lucru

Ambasadorul român la Londra: Românii care au vrut să meargă în Marea Britanie au făcut deja acest lucru (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Românii care au vrut să vină în Marea Britanie au făcut deja acest lucru", a declarat ambasadorul român la Londra. "Întotdeauna există o posibilitate de a găsi un loc de muncă, chiar dacă sunt restricţii, şi soluţia este să te declari persoană fizică autorizată (self-employed), iar mulţi români au făcut acest lucru", a declarat ambasadorul, citat de Daily Mail, în ediţia electronică.

El a declarat că "în sectorul construcţiilor, sunt mulţi români". "De aceea a fost construit satul vostru olimpic anul trecut", a adăugat el.

Datele oferite de Olympic Delivery Authority par să confirme declaraţiile ambasadorului, afirmă cotidianul britanic, adăugând că la sfârşitul lui decembrie 2011, erau 8.465 de muncitori la parcul şi satul olimpic, dintre care doar 60 la sută erau britanici. Cei mai mulţi dintre străini erau români, ei reprezentând 8 la sută.

Jinga susţine, de asemenea, că temerile potrivit cărora Marea Britanie va fi invadată de români sunt o "falsă problemă".

"Nu mă aştept ca Marea Britanie să fie invadată de un val de cetăţeni de-ai noştri. Când ne uităm la experienţa altor ţări în ultimii şapte ani, vedem că aşa ceva nu s-a întâmplat, şi nu există niciun motiv să credem că acest lucru se va întâmpla în ianuarie anul următor", a explicat el.

"Imigrantul român, în general, nu se îndreaptă către Marea Britanie, ci către Spania, Italia şi Franţa, în principal din cauza apropierii lingvistice, româna fiind o limbă latină", a adăugat Jinga. "Avem un milion de români care trăiesc şi muncesc în Spania, un milion în Italia şi probabil jumătate de milion în Franţa", a conchis ambasadorul român.

Declaraţii similare a făcut, duminică, şi ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov. El a declarat pentru Sky News că eforturile Marii Britanii de a descuraja imigranţii bulgari vor afecta relaţiile dintre cele două ţări. "Marea Britanie nu va fi prima alegere pentru multe persoane care pleacă la muncă", a declarat Mladenov. "Economia noastră este conectată în principal cu economia Germaniei", a explicat el.

"Avem un număr mare de companii care îşi desfăşoară activitatea în locuri ca Spania şi Italia, unde avem o tradiţie îndelungată şi unde piaţa muncii s-a deschis pentru bulgari cu ceva timp în urmă", a afirmat ministrul bulgar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici