Video Antonescu: Mie mi-ar plăcea mai mult să guvernăm cu PD, dar cred că e mai probabil cu PSD

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că i-ar plăcea mai mult ca PNL să guverneze împreună cu PDL, după alegerile parlamentare, dar a subliniat că, în opinia sa, liberalii se vor alia cel mai probabil cu PSD.

Urmărește
35 afișări

Rep.: Dacă tot am vorbit despre ineditul votului uninominal, cum v-aţi gândit să vă desfăşuraţi campania? Ce strategie aveţi de gând să urmaţi?

C.A.: Cel mai important lucru, cred, în aceste alegeri - şi în general în tentativa de reformare, de ameliorare a vieţii politice din România - este comunicarea între alegători şi aleşi, este comunicarea între reprezentanţi şi reprezentaţi. Atât cât va permite timpul restrâns al campaniei şi mijloacele pe care le avem fiecare la dispoziţie, voi încerca sau voi concentra eforturile mele pe comunicarea cu electoratul, pe a face cunoscut oamenilor modul în care înţeleg eu că va trebui exercitat acest mandat uninominal. Temele principale pe care doresc să mă concentrez, ideile pe care le am pentru ceea ce înseamnă o mai bună practică parlamentară şi politică şi, de asemenea, la capătul celălalt al comunicării, de a înţelege şi mai bine şi mai nuanţat şi mai aplicat pe teritoriul colegiului respectiv ce aşteaptă oamenii, ce vor oamenii, care sunt speranţele oamenilor după aceste alegeri, după intrarea în acest nou sistem electoral.

Rep.: Concret, credeţi că votul uninominal va reforma clasa politică?

C.A.: Da. Am convingerea că este un prim pas esenţial, decisiv, pentru trecerea la un nou mod de a face politică în România. Îmi imaginez că o bună parte din personajele fizice care populează scena politică actuală se vor regăsi şi în următorul Parlament. Dar important nu e doar să schimbi oamenii cu alţii, ci să schimbi un mod de gândire şi un mod de a face politică. Or, eu cred că dintre politicienii actuali sunt destui cei care în noile condiţii electorale, în noile condiţii de exerciţiu al mandatului uninominal vor fi nevoiţi sau vor avea posibilitatea de a face o altfel de politică.

Rep.: În cazul în care, după alegeri, este necesară o coaliţie guvernamentală, cu ce formaţiuni politice credeţi că trebuie să se alieze PNL?

C.A.: Cu acelea sau cu acea formaţiune politică ale cărei intenţii sunt compatibile cu ceea ce noi vrem să facem în România, dacă rămânem la guvernare. Aici nu e vorba atât de program, pentru că programele partidelor politice sunt o colecţie de promisiuni şi de bune intenţii în legătură cu care, sigur, că experienţa pe care o avem şi o are şi electoratul ne arată că sunt doar nişte declaraţii. E vorba de a cunoaşte şi de a discuta, până la urmă, foarte clar, câteva lucruri esenţiale şi în sensul acesta nu este vorba de cine mi-ar plăcea mie să ne fie partener, ci cine va fi posibil să ne fie partener, pentru că noi nu avem - şi au spus-o toţi colegi mei, inclusiv premierul - deloc intenţia de a rămâne cu orice preţ şi în orice formulă la putere, la guvernare. Dorim să rămânem la guvernare în măsura în care programul de dezvoltare a României, din punct de vedere economic în primul rând, poate continua şi în măsura în care putem să realizăm câteva lucruri esenţiale care ţin de reforma clasei politice despre care vorbeam, de modernizarea completă şi reală a României. Lucrul ăsta de principiu se poate face cu oricare dintre forţele politice de la startul acestei campanii, dar cred că discuţiile dinainte de alegeri sunt doar în planul principiilor. În momentul în care vom avea verdictul urnelor şi în momentul în care vom pune cele trei, patru, cinci chestiuni esenţiale pe masa discuţiilor şi vom spune «Putem să le facem împreună sau nu!», vom vedea şi care va fi formula de alianţă, eventual.

Rep.: Dintre cele două mari formaţiuni, PSD şi PDL, care dintre acestea este mai aproape ca şi intenţie de PNL, de o guvernare comună?

C.A.: Sunt foarte departe ambele, pentru că PSD este un partid ce stânga, o stângă, în opinia mea, departe de ceea ce înseamnă o stângă europeană, o stângă apăsată încă de moravurile postcomuniste din România, încărcată încă de foarte multă demagogie şi populism, în vreme ce PNL este singurul partid autentic de dreapta. PDL este un partid incert ideologic, incert comportamental, este un partid prin excelenţă oportunist şi care sau în legătură cu care noi avem, cum bine ştiţi, mai multe experienţe triste, dar cu precădere una foarte recentă. Sunt amândouă destul de departe.

Teoretic, sigur, Partidul Democrat, care a asumat foarte brusc o doctrină de dreapta, ar fi mai aproape, dar asta e numai pe hârtie.Mie mi-ar plăcea să putem guverna singuri, pentru că atât cu PSD, cât şi cu PDL există foarte multe inconveniente, după cum se vede de altfel din desfăşurarea acestei precampanii şi probabil după cum se va vedea din campanie. E puţin probabil că un singur partid va putea să facă guvernul şi atunci, repet, va trebui să alegem între două rele. Aş spune, totuşi, că mie mi-ar plăcea, probabil, mai mult cu PD, dar cred că e mai probabil cu PSD.

Rep.: Sunteţi de acord ca domnul Tăriceanu să fie din nou candidatul PNL pentru funcţia de prim-ministru?

C.A.: Am fost de acord cu acest lucru, care s-a decis în forurile noastre de conducere. Numai că cel mai important lucru este ca electoratul să fie de acord. Noi nu avem un sistem în care primul-ministru este votat direct. Este, ca să spunem aşa, o scenetă politică faptul că partidele principale şi-au desemnat potenţiali prim-miniştri şi sigur că noi în fond comunicăm electoratului că, dacă PNL va fi în poziţia de a pune prim-ministru, îl va pune pe Tăriceanu. Şi asta e un lucru clar, pe care l-am decis, practic, în unanimitate. Ce vor hotărî alegătorii, vom vedea.

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici