Video Antonescu: Mie mi-ar plăcea mai mult să guvernăm cu PD, dar cred că e mai probabil cu PSD

Vicepreşedintele PNL Crin Antonescu declară, într-un interviu acordat agenţiei MEDIAFAX, că i-ar plăcea mai mult ca PNL să guverneze împreună cu PDL, după alegerile parlamentare, dar a subliniat că, în opinia sa, liberalii se vor alia cel mai probabil cu PSD.

Urmărește
35 afișări

Rep.: Aţi fost admonestat pentru absenţa dumneavoastră?

C.A.: Nu am fost admonestat niciodată de nimeni în PNL. Ultima dată când am fost admonestat, cred că asta a făcut-o mama.

Rep.: Tot despre salarii vorbind, în cazul în care Curtea Constituţională nu găseşte elemente de neconstituţionalitate la această lege, care ar fi variantele pe care trebuie să le ia în calcul Guvernul pentru a ieşi din această criză?

C.A.: Asta este o întrebare pe care premierul şi ministrul Finanţelor trebuie să fie pregătiţi să o întâmpine. Eu susţin categoric punctul de vedere al Guvernului, care anunţă foarte clar că, în momentul în care ar încerca să pună în practică, să aplice practic acest vot, ceea ce este obligatoriu, nu atât mărirea cu 50% a salariilor profesorilor ar dezechilibra economia, ci avalanşa de revendicări fireşti care s-ar declanşa în acel moment şi care s-au declanşat de fapt, cum aţi văzut, în cazul funcţionarilor publici.

Guvernul nu poate să-şi permită să facă asta, având în vedere toate datele economice mari şi având în vedere şi contextul destul de complicat al economiei internaţionale şi atunci cred că fie va recurge la o ordonanţă de prorogare, de amânare a aplicării acestei legi, aşa cum s-a vehiculat de altfel, fie, pur şi simplu, există în ultimă instanţă şi varianta demisiei Guvernului, pentru că un guvern care consideră imposibil sau nociv de aplicat o hotărâre a Parlamentului e ţinut constituţional s-o aplice, dar poate evita s-o aplice printr-o demisie. Cred însă că nu se va ajunge acolo. Sunt nişte negocieri în curs. Sper că preocuparea, cel puţin declarată, pentru responsabilitate a tuturor factorilor politici - guvern, partide, sindicate, preşedinte, după cum aţi văzut - va prevala.

Rep.: Ştiţi să se fi discutat despre aceste soluţii pe care le numiţi?

C.A.: Eu nu sunt membru al Guvernului, sigur că cei din Guvern discută, cel puţin sub aspect tehnic, foarte mult diferite formule. Ceea ce cunosc este discuţia politică purtată la PNL şi unde Guvernul a şi exprimat intenţia, a şi primit mandatul Biroului Politic de a proceda aşa cum este responsabil pentru economia românească şi pentru păstrarea rezultatelor pe care această guvernare le-a făcut posibilă la capătul a patru ani.

Rep.: Trecând de la salarii la pensii, sunteţi de acord cu hotărârea Parlamentului privind pensiile parlamentarilor?

C.A.: Eu cred că a pune această problemă a fost şi nepotrivit şi riscant în imagine. Parlamentarii nu au în România, nici pe departe, nişte indemnizaţii mari. În consecinţă, parlamentarii nu au în România nişte pensii mari. Dar a încerca să rezolvi această problemă atâta vreme cât există un număr foarte mare de oameni cu venituri incomparabil mai mici, mi se pare şi inelegant şi prostesc din punct de vedere politic. Cu alte cuvinte, cred că parlamentarii pot rămâne cu pensia actuală până când toate categoriile de pensionari, toate problemele categoriilor de pensionari cu toate grupele de muncă, cu toate etapele de majorare, vor fi rezolvate. E normal într-un fel - şi sunt de această părere - ca parlamentarii să-şi rezolve problemele de indemnizaţie şi de pensie după ce le-au rezolvat onorabil pe cele ale tuturor celorlalte categorii de cetăţeni.

Rep.: Ce părere aveţi totuşi de modul acesta de a lua astfel de hotărâri în secret, în şedinţa conducerii Camerelor?

C.A.: Nu cred că este neapărat o intenţie de a face aceste lucruri în secret, pentru că, cum aţi văzut, până la urmă presa le-a aflat şi nu le-a aflat prin proceduri excepţionale, ci prin procedurile fireşti. Biroul Permanent al Camerei discută tot felul de lucruri tehnice. Aici nu era vorba, din câte înţeleg - nu sunt membru al Biroului Camerei - nu era vorba de un proiect de lege care să aibă un circuit prin plen, ci pur şi simplu de nişte modificări funcţionăreşti, birocratice care acolo se discută, conform procedurilor. Însă cred într-adevăr că impresia de încercare de a rezolva pe sub mână aceste lucruri a fost dată de faptul că nu a fost făcută publică de către membrii Biroului Permanent imediat şi această decizie.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Citește mai departe:

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici