- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (11.12.2024, 11:11)
- Răzvan Botea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Anul 2025 va fi un an complicat pentru viitorul guvern, dar sunt factori care să contracareze riscurile
Necunoscutele lui 2025 sunt evoluţia economiei şi reducerea deficitului bugetar, însă sunt elemente care să contrabalanseze riscurile: vor fi daţi în folosinţă 120 km de autostradă, vor fi atrase spre 10 mld. euro fonduri europene, iar guvernul derulează mai multe scheme de ajutor de stat.
Urmărește
187 afișări
Anul 2025 va fi un an complicat pentru viitorul guvern, dar sunt factori care să contracareze riscurile
PSD, PNL, USR şi UDMR fac calcule şi duc negocieri pentru formarea unui guvern care să administreze bugetul de 115 mld. euro al României din 2025. Nu este clar în acest moment cine va fi premierul şi cum va fi format guvernul, PSD fiind singurul partid care a transmis cerinţe specifice: continuarea plafonării unor preţuri, programele de reindustrializare sau menţinerea investiţiilor publice la peste 100 mld. lei (20 mld. euro) anual.
Ideea unei coaliţii a partidelor proeuropene şi euroatlantice era acum o lună de domeniul fantasticului în România şi o situaţie cu care se confruntau mai degrabă ţări precum Georgia şi Republica Moldova. Iată că, în urma şocurilor administrate la alegeri, partidele cu retorică antioccidentală au obţinut mai bine de o treime din scaunele parlamentare, iar partidele mainstream au obţinut scoruri mai mici decât în mod normal.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ești de acord ca Iohannis să rămână în funcție, deși mandatul lui expiră pe 21 decembrie? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Fritz: Elena Lasconi este cel mai bine clasat candidat pro-european
-
„Boala X”, noua ameninţare medicală globală: Ce este şi cum se manifestă
-
Noi reguli pentru asistenţii maternali: educaţie obligatorie şi limită de vârstă
Scorurile mici ale partidelor tradiţionale au venit însă mai degrabă ca urmare a unei prezenţe mari la vot, decât a voturilor primite. Spre exemplu, Partidul Social Democrat a obţinut 2 milioane de voturi, cu 300.000 mai multe decât în 2020, dar procentual a scăzut de la 29% la 23%, pentru că în 2020 au ieşit 7 milioane de persoane la vot, iar acum 9,5 milioane.
În aceste condiţii, partidele tradiţionale s-au trezit în situaţia în care nu mai fac majorităţi confortabile, cum era cazul PSD-PNL în legislatura trecută. Acum, fără UDMR şi minorităţi nu se poate forma o majoritate.
Variantele de pe masa discuţiilor din acest moment sunt fie o coaliţie PSD-PNL-UDMR sprijinită de minorităţi, fie aceeaşi formulă, împreună cu USR. Cert este că există o majoritate a partidelor proeuropene şi euroatlantice, care pot menţine încrederea investitorilor în România, să continue investiţiile în ţară şi să finanţeze datoria publică a României.
Pentru orice guvernare însă, anul 2025 nu va fi uşor. Riscurile sunt contrabalansate de fluxul de fonduri europene din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi fondurile clasice. Doar 2025 ar putea intra în investiţii 10 mld. euro din aceste fonduri europene. De asemenea, sunt aşteptaţi aproape 120 km de autostradă, cea mai mare parte din Autostrada Moldovei, să fie daţi în folosinţă, fiind cel mai bun an din ultimii 13 din acest punct de vedere. De asemenea, 2025 poate fi cel mai bun an pentru investiţiile în capacităţi noi de producţie de energie, după 1992: aproape 2.854 MW.
Provocările sunt legate de reducerea deficitului bugetar, o măsură necesară pentru a menţine credibilitatea finanţatorilor României, care ar însemna creşterea veniturilor şi frânarea cheltuielilor bugetare.
De asemenea, creşterea economică este sub semnul întrebării, în condiţiile în care şi în 2024 economia a mers mai slab decât aşteptările. Baza creşterii economice din 2025 stă în evoluţia pieţelor vestice, în special zona euro cu Germania vioara întâi, care să revigoreze industria şi să antreneze exporturile.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL, USR și UDMR vor forma coaliție pro-europeană în Parlament. Ce își propun partidele
Citește pe www.zf.ro: De ce trebuie să vindem motorina la preţuri internaţionale şi nu la 1 leu pe litru?
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Un cutremur s-a produs în zona Vrancea
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Gigant mondial cu afaceri de miliarde în toată lumea este anchetat în România de Consiliul Concurenţei. De ce este suspectată compania
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gigi Becali a început să plângă în biserică. Imagini copleșitoare cu milionarul în momentul în care s-a prăbușit emoțional în fața icoanelor
PROSPORT.RO
Ce a pățit patronul unei pensiuni din Cluj, după ce a angajat un bărbat din Bangladesh. Ce i-a făcut asiaticul
CANCAN.RO
Ireal! Cât costă 4 GOGONELE la Târgul de Crăciun. Vizitatorii au rămas „mască”: „Așa ceva...”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe