Băsescu: Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. "E o cloacă"

Preşedintele Băsescu a declarat, miercuri, că cere Parlamentului revocarea "imediată" a întregii conduceri a ASF, susţinând, referitor la această instituţie, că este "o cloacă, unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă".

Urmărește
487 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Cer Parlamentului revocarea imediată a întregii conduceri a ASF. "E o cloacă"

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Iordache/Mediafax Foto)

Preşedintele a declarat că şi dezbaterea publică şi realităţile îl obligă să ceară revocarea imediată a întregii conduceri a ASF.

"ASF este o cloacă, în care şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici, altfel, profund incompetenţi şi nepregătiţi pentru această muncă, fie că vorbim de Dan-Radu Ruşanu, fie că vorbim de Daniel Dăianu, fie că vorbim de Ursache, fie că vorbim de soţia domnului Chiţoiu, de Dan-Mircea Popescu - ce legătură o avea Dan Mircea Popescu cu ASF, când el a fost minsitru pe la Muncă - fie că vorbim de doamna Zgonea, de consilierii primului-ministru. Toată această cloacă trebuie curăţată de la ASF şi făcut din ASF o instituţie cu autoritate profesională şi morală", a declarat preşedintele.

Şeful statului s-a referit la Daniel Dăianu, despre care a spus că, deşi are o imagine bună, îl ştie de când era ministru în Guvernul Convenţiei. "Acolo nu a fost în stare de nimic, la televizor dă din gură, inteligent chiar. Iar după ce s-a dovedit foarte priceput în afaceri personale cu Sima, a venit să îşi recupereze pierderile făcând parte din conducerea ASF", a comentat Traian Băsescu.

Preşedintele a ţinut să îl invite pe Daniel Dăianu "să aibă decenţa de a-şi recupera pierderile din altă parte".

Preşedintele a mai spus că Dan Radu Ruşanu nu are nicio legătură cu piaţa de capital, şi a adăugat că taxele impuse, pentru a-şi putea susţine salariile pe care şi le-au dat, sunt nepermise şi fac viaţa grea firmelor de pe această piaţă.

"Dacă priviţi cu atenţie la clientela din ASF, şi la incompetenţa din ASF, parcă ar fi arborele genealogic al USL-ului acest ASF. Îi găseşti cu rude, cu năşii, cu cumetrii, cu toată lista de clientelă. Arborele genealogic al USL-ului, asta este ASF-ul, şi el este reprezentativ şi pentru clientelism şi pentru incompetenţă", a mai spus Băsescu.

Preşedintele a anunţat că cere Parlamentului, cel care controlează ASF, să îşi ia rolul în serios şi să cureţe imediat această instituţie, organizând un sistem de desemnare a conducerii Autorităţii şi a personalului care să elimine clientelismul şi incompetenţa. "Nu ne putem juca cu o piaţă de 10 miliarde de euro", a mai declarat Traian Băsescu.

"Se pare că domnul Ruşanu, domnul Dăianu şi domnul Ursache sunt cel mai bine plătiţi din lume pentru incompetenţa lor. Luând veniturile primite de instituţii echivalente din SUA şi din toată Europa, nu găsim alţii mai bine plătiţi decât ei. Şi ei sunt plătiţi pentru incompetenţă, nicinul nu are competenţe pe piaţa de capital. Se puteau selecta oameni care lucrau efectiv pe piaţa de capital", a mai spus şeful statului.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunţat, marţi, că a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra, cea mai mare firmă de asigurări, aflată în proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat acţionarii şi conducerea şi a numit firma KPMG ca administrator special.

"Se dispune deschiderea procedurii de redresare financiară prin administrare specială, conform prevederilor art. 8 alin. (1) lit. b) coroborat cu prevederile art. 7 lit. a) din Legea 503/2004, republicată, la Societatea de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A (...) reprezentată legal de domnul Iulius Alin Bucşă, în calitate de preşedinte Directorat. Art. 2.- Se desemnează KPMG ADVISORY SRL în calitate de administrator special", se arată în decizia ASF.

Începând de marţi, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale societăţii de asigurare/reasigurare care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor Consiliului de supraveghere ai societăţii, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Adamescu a afirmat că ASF, deliberat, "a inundat piaţa" cu date total sau parţial neadevărate despre Astra Asigurări, pe care ulterior le-au negat.

"Partenerii noştri străini ne urmaresc, ne ştiu datele, ne controlează şi vine acum ASF şi ... avem datele lunare trimise către instituţie ... este o grozăvie ce a spus acest Ruşanu şi acest Modoveanu. Ruşanu habar n-are de asigurări, nu ştie nicio limbă străină. Moldoveanu are puţin habar, dar trebuie să vă uitaţi la poziţiile lui şi să nu uitaţi că vine din PRM, când a intrat în CSA", a spus Adamescu.

El s-a declarat "şocat" de decizia ASF şi spune că autoritatea de reglementare şi-a încălcat propria normă în privinţa paşilor pe care trebuia să îi urmeze în cazul în care un asigurător se confruntă cu probleme.

"Ei zic că suntem subrezervaţi şi că ar trebui să aducem capital. Noi am propus o majorare de capital social de 140 milioane de lei, dar nu am primit niciun răspuns. În urma deciziei ASF, pericolul este un dezastru naţional. Conducerea Astra va fi decapitată de astăzi. KPMG va avea nevoie de luni ca să înţeleagă situaţia Astra. Ei au aruncat o bombă, în condiţiile în care specificul pieţei impunea discreţie şi profesionalism. Eu, personal, şi conducerea Astra suntem şocaţi şi este incredibil şi, dacă verificaţi, nu s-a mai întâmplat niciodată în lume ca autoritatea de reglementare să nu îşi respecte propriile norme. Nu ştiu ce urmări va avea acest act, este şocant, este iresponsabil şi nemaintalnit nicăieri în lume", a spus Adamescu.

Potrivit omului de afaceri, care citează un material apărut într-un ziar din Austria, dacă liderul pieţei din România se clatină, şi alţi asigurători locali, respectiv subsidiarele locale ale VIG şi Uniqa, vor fi afectate.

"Dacă liderul nu va plăti, restul pieţei va plati. Nici Ruşanu, nici Moldoveanu, nici ASF nu ştiu dimensiunile acestui dezastru. Nimeni nu ştie cum vor reacţiona partenerii nostri. Ei ştiu că totul este o potlogărie. Lovitura ASF este incredibilă, inacceptabilă şi noi vom merge în justiţie pentru a anula decizia ASF anunţată azi", a spus Adamescu.

El a afirmat că tranzacţia în urma căreia Astra a preluat operaţiunile subsidiarei locale a grupului francez AXA, liderul mondial în acest domeniu, va conduce la îmbunătăţirea indicatorilor de solvabilitate şi lichiditate ai asigurătorului român.

"La finele anului trecut, Astra a cumparat subsidiara AXA din România. Axa a invitat la discuţii pe Astra, VIG si Aegon. Noi am cumparat-o. Am primit felicitări din toate părţile, şi din afara ţării, inclusiv de la concurenţă. Am cumpărat AXA România cu un euro şi primeam 35 milioane euro infuzie de capital. În urma tranzacţiei, aşa cum am anunţat, indicatorii financiari privind solvabilitatea şi lichiditatea urmau să se dubleze. ASF a tergiversat aprobarea tranzacţiei, ei nu acceptă preluarea AXA România de către Astra, care ar fi însemnat rezolvarea problemelor Astra. ASF nu vrea rezolvarea problemei Astra. ASF vrea să distrugă Astra", a spus omul de afaceri.

El a adăugat că a preluat Astra Asigurări în 2002, când societatea era cea mai bogată firmă de asigurări, cu lichidităţi de 38 milioane de euro.

"N-am putut să preiau efectiv controlul, Fondul Proprietăţii de Stat m-a ţinut blocat un an de zile cu probleme juridice, timp în care Astra a fost furată de Vântu (Sorin Ovidiu Vântu - n.r.), toţi banii din companie au dispărut. La 12 ani de atunci, se încearcă aceeaşi mişcare. Nu am învăţat nimic", a spus Adamescu.

Astra Asigurări este controlată de The Nova Group Investments România SA - 72,68% şi Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments România şi Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pieţei de asigurări din România, cu subscrieri de peste un miliard de lei în 2012 şi mai mult de patru milioane de clienţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici