- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Băsescu: Dacă Strauss-Kahn are dubii, îi transmit personal documentul cu mandatul FMI la Bucureşti
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că mandatul delegaţiei FMI la Bucureşti a inclus creşterea TVA de la 19 la 24%, a impozitării de la 16 la 20% şi reducerea salariilor publice cu 20%, menţionând că dacă şeful FMI, Strauss-Kahn, are dubii, îi poate transmite personal respectivul document
Băsescu: Dacă Strauss-Kahn are dubii, îi transmit personal documentul cu mandatul FMI la Bucureşti (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)
El a spus că ţine să reamintească mandatul cu care delegaţia FMI a venit la Bucureşti şi astfel să îi răspundă afirmaţiilor directorului general al FMI, Dominique Strauss-Kahn.
Băsescu a precizat că mandatul se referea la creşterea TVA la 24%, a cotei unice de impozitare la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%.
"Plec de la a vă reaminti -şi cu ocazia asta dau o replică şi domnului Strauss-Kahn - plec de la a vă reaminti mandatul cu care a venit FMI şi UE şi BM la Bucureşti. Dar vorbesc în primul rând de mandatul Fondului. Mandatul cu care delegaţia Fondului a venit - şi el este scris pe documente înainte autorităţilor române, dacă domnul Strauss-Kahn are dubii, îi voi transmite personal documentul cu care a venit Fondul. Şi el spunea aşa: creşterea TVA-ului de la 19% la 24%, creşterea cotei unice de la 16% la 20% şi reducerea salariilor în sectorul bugetar cu 20%. De ce am respins aceasta variantă? Pentru că era varianta care nu trata problema, adică repartiţia cheltuielilor bugetului de stat al României. În plus, după toate analizele, creşterea TVA-ului de la 19 la 24 % ar fi generat o inflaţie care s-ar fi scris cert cu două cifre. Minim 10% ar fi fost inflaţia anul acesta faţă de obiectivul existent, în jur de 4-4,5%. De asemenea, ar fi fost un transfer de cheltuieli suplimentare pe zona economică - şi aici nu fac deosebire stat şi firme private - dar pe zona economică, zonă care în linii mari a parcurs un proces de restructurare în anul 2009, sigur cu celebrele excepţii din sectorul de stat - regii subvenţionate. În general, sectorul economic, fie că a fost în zona serviciilor sau a producţiei a suferit o puternică restructurare în anul 2009, ceea ce nu s-a întâmplat cu sectorul de stat sau cu cheltuielile statului. Din aceste motive, în urma discuţiilor pe care le-am avut cu Guvernul şi cu BNR, noi toţi am stabilit să respingem varianta propusă de Fond. Această variantă avea şi dezavantajul că menţinea cancerul din bugetul de stat al României", a spus Băsescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Președinți. Descoperim că a fost cu ghinion
-
Adrian Sârbu: Tu sau eu n-am vrut să fim Preşedinţi. Descoperim că a fost cu ghinion
-
PNL o susţine pe Elena Lasconi în turul doi al alegerilor prezidenţiale
-
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între Elena Lasconi şi Marcel Ciolacu / Călin Georgescu pe primul loc cu 22,94%
Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a declarat, recent, la postul de televiziune France 2, că FMI a propus Guvernului majorarea impozitelor, în special pentru cei mai bogaţi, dar autorităţile din România au luat decizia tăierii salariilor funcţionarilor.
"Guvernul român ne-a spus: Vom tăia 20 - 25% din salariile funcţionarilor. Noi am spus «Nu, nu luaţi această măsură dacă vreţi să faceţi economii, măriţi impozitele şi mai ales impozitele pentru cei mai bogaţi». Guvernul a spus «Nu, noi suntem cei care decidem». Şi acesta este adevărul: Guvernul decide întoteauna, nu FMI. Noi spunem doar: «Asta e situaţia şi care e drumul de urmat pentru a vă reveni». Guvernul propune măsurile, guvernul român le-a ales", a spus directorul FMI.
Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat, vineri, la TVR1, că informaţiile transmise de directorul general al FMI sunt inexacte, menţionând că soluţia propusă de reprezentanţii Fondului viza, alături de creşterea TVA şi a cotei unice, şi reducerea cu 20% a sectorului bugetar. El a opinat totodată că declaraţia lui Dominique Strauss-Kahn a fost "uşor ideologizată" şi că a fost făcută "mai degrabă" pentru Franţa, el susţinând că actualul şef al FMI ar intenţiona să candideze la Preşedinţia Franţei.
FMI ar fi sprijinit şi o altă soluţie de reducere a deficitului bugetar, dacă Guvernul ar fi ales o altă variantă din cele discutate, a declarat şefului misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, menţionând însă că Executivul decide care este cea mai bună opţiune pentru ţară.
"Am discutat cu autorităţile un număr mai mare de opţiuni şi am fi sprijinit autorităţile dacă ar fi ales această variantă (de reducere drastică a cheltuielilor - n.r.) sau alta. În final, Guvernul a ajuns la concluzia că cea mai bună soluţie este cea care a fost luată. Sprijinim această deczie. Guvernul a avut obligaţia să adopte opţiunea cea mai adecvată pentru ţară şi noi sprijinim faptul că ei s-au angajat la acest lucru", a declarat pentru MEDIAFAX Jeffrey Franks.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO