Băsescu: Preşedintele să aibă imunitate, pentru că trebuie să ramână un pilon de stabilitate

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial miercuri, 1 iunie)

Urmărește
3 afișări

Preşedintele Traian Băsescu s-a declarat, miercuri, în favoarea menţinerii imunităţii pentru şeful statului, menţionând că acesta trebuie să se bucure de stabilitate şi este bine să nu poată fi hărţuit în instanţă, afirmând că, în cazul lui, chiar şi faptul că respiră "este tot penal pentru unii".

Întrebat, în conferinţa în acer a prezentat modificările Constituţiei cuprinse în proiectul trimis miercuri Consiliului Legislativ, despre răspunderea preşedintelui în faţa legii în probleme penale în perioada mandatului, Traian Băsescu a răspuns: "Preşedintele are imunitate în perioada mandatului".

El a adăugat că preşedintele va beneficia de imunitate, potrivit proiectului de revizuire a Constituţiei, "pentru că, totuşi, trebuie să ramână un pilon de stabilitate".

"Parlamentari sunt 471, sau pot fi 300. Ţara nu are decât un preşedinte şi se substituie cu declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui. Deci, la preşedinte există un leac pentru fapte penale, pentru că nu are voie să le facă nici preşedintele, ca oricare. Şi atunci se declanşează procedura de suspendare, Curtea Constituţionala avizează, dacă este vorba de faptă penală, şi se merge pe procedură. (...) Da, cred că trebuie menţinută. Repet, nu este pentru mine. Eu nu beneficiez, eu sunt pe actuala Constituţie. Este vorba de viitorul preşedinte", a adăugat şeful statului.

El a întărit ideea că preşedintele trebuie să aibă stabilitate şi sa nu poată fi hărţuit în instanţă.

"Vă daţi seama câte plângeri penale aş avea de la... ei, nu spun de la cine. Chiar şi că respir, cred că este tot penal pentru unii, dacă este vorba de mine. Dar cred că preşedintele trebuie să aibă o oarecare stabilitate şi modelul francez mi se pare foarte corect. Este acelaţi, îl avem şi noi. Aţi văzut, preşedintele Chirac răspunde după ce a terminat mandatul", a conchis Băsescu.

Percheziţia, reţinerea sau arestarea parlamentarilor se face fără avizul Legislativului, conform proiectului de lege de revizuire a Constituţiei făcut public, miercuri, de Administraţia prezidenţială.

Conform proiectului, trimis miercuri de către şeful statului Consiliului Legislativ pentru avizare, la articolul privind imunitatea parlamentară se stipulează că "parlamentarii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului".

Reprezentanţii opoziţiei din Parlament susţin că ar fi normală ridicarea imunităţii pentru preşedinte dacă imunitatea parlamentarilor este suspendată, în timp reprezentanţii puterii afirmă că prevederile în domeniu din proiectul de modificare a Constituţiei sunt o chestiune de normalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici