- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Borza le-a vorbit lui Ponta şi Dragnea despre taxele mari. Ei au fost receptivi şi au promis soluţii
Avocatul Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, le-a spus premierului Victor Ponta şi vicepremierului Liviu Dragnea că taxele pe clădiri speciale sau pe apa uzinată afectează profitabilitatea companiei, iar cei doi oficiali au fost receptivi şi au promis că vor căuta soluţii.
Remus Borza (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
"În loc să strângem bani pentru retehnologizări, modernizări, trebuie să plătesc statului. Statul nu-mi creează niciun avantaj, niciun beneficiu. Este absurd. (...) Statul, în loc să ne lase să facem profit cât mai mult, inventează an de an câte un impozit", a declarat vineri Borza pentru MEDIAFAX.
Ponta a făcut, vineri, o vizită în judeţul Mureş, în programul său figurând fabrica de viori Gliga din Reghin, barajul în construcţie de la Răstoliţa şi producătorul de îngrăşăminte chimice Azomureş din Târgu Mureş.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Borza a adăugat că le-a expus în Mureş lui Ponta şi lui Dragnea "cu subiect şi predicat" aceste probleme, iar aceştia s-au arătat "foarte receptivi".
"Premierul şi vicepremierul au promis că vor căuta soluţii", a spus Borza.
Potrivit lui Borza, Hidroelectrica trebuie să plătească în acest an 163 milioane de lei ca impozit pe clădiri speciale, ceea ce va creşte preţul de cost al energiei cu 11 euro pe MWh.
Compania are un preţ de cost de 35 de euro, în scădere de 45 de euro anul trecut. Potrivit lui Borza, 35 de euro pe MWh reprezintă dublul nivelul mediu din statele europene în privinţa energiei hidroelectrice.
"Taxa pe stâlp este prohibitivă şi discriminatorie. Ne discriminează faţă de ceilalţi producători din România pentru că noi trebuie să plătim cel mai mult, având în vedere că aveam cea mai mare bază impozabilă, cu aproape 600 de agregate în aproape toate judeţele din ţară", a adăugat Borza.
O altă problemă ridicată de Borza este taxa pe apă uzinată.
"Din 1 octombrie producătorii de electricitate români vor concura cu producători din regiune, dar intră în această competiţie cu un handicap. În primul rând, taxa pe stâlp, apoi taxa pe apă uzinată. I-am spus premierului că în 24 de state europene nu se plăteşte această taxă, iar la noi este cea mai mare. Apoi, taxa de distribuţie a electricităţii. Trebuie să calificăm producători la export, având în vedere şi că în ţară consumul de energie tot scade. (...) Este vorba de interesele României", a afirmat Borza.
Taxa pe apa folosită de companie la producţia de electricitate a fost anul trecut de 80 milioane de euro. Taxa este percepută de Apele Române.
Hidroelectrica este controlată de Departamentul pentru Energie şi este în insolvenţă a doua oară în mai puţin un an, după ce a trecut printr-o procedură similară între iunie 2012 şi iunie 2013.
Producătorul de electricitate a înregistrat anul trecut afaceri de aproape 700 milioane euro, mai mari cu 28%, şi un profit net de 162 milioane de euro, de la pierderi de 114 milioane de euro în 2012.
Hidroelectrica a bugetat pentru acest an invetiţii de 85 milioane de euro, în special în retehnologizări şi în proiecte "istorice".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO